Trudnoća i porod - 31. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić, ADIVA Plus sadržaj

Može li žena doista previdjeti trudnoću?

S vremena na vrijeme mogu se pročitati tekstovi o ženama koje su shvatile da nose dijete tek na porodu. A možda takvu ženu i poznajete. Poricana trudnoća nije česta, no događa se i moguća je

trudnoća porod umisljena trudnoća

Vjerojatno ste čuli barem jednom priču o ženi koja nije znala da je trudna sve dok nije otišla na porod. Teško je ne pitati se kako je uopće moguće ne biti svjestan činjenice da nosiš dijete?

Pa ipak, tako nešto može se dogoditi, kaže dr. Michael Cackovic, specijalist ginekolog u Medicinskom centru Wexner na američkom Sveučilištu Ohio. „Postoje žene koje nemaju rutinske spolne odnose, nemaju redovite mjesečnice te ne posjećuju redovito liječnika. U tim je okolnostima moguće ne shvatiti da si u drugom stanju“, objasnio je dr. Cackovic za WebMD.

Biokemijska trudnoća: trudnoća bez ploda

Postoje i žene koje imaju probleme s mentalnim zdravljem koji ih sprječavaju da prepoznaju ili prihvate činjenicu da će imati dijete. Nekoliko studija je procijenilo da jedna od 400 ili 500 žena dogura do 20. tjedna, odnosno 5. mjeseca trudnoće bez spoznaje o trudnoći. Jedna od 2500 žena pak dočeka porod nesvjesna trudnoće.

Zašto se to događa?

Više čimbenika može utjecati na to da žena ne uoči ili previdi promjene na tijelu.

Strah ili stres – Pomisao da će postati majka je za neke žene toliko stresna da zapadaju u duboko poricanje – toliko duboko da ne znaju da su trudne. „Poricanje je vrlo moćan obrambeni mehanizam koji vam omogućuje da pronađete opravdanje za svaki simptom kojeg osjetite. Pokret u trbuhu je, na primjer, ‘samo plin’”, kaže Cackovic. Na primjer, maloljetna majka može poreći ili zanemariti trudnoću jer ne želi da roditelji saznaju za spolni odnos. Isto se može dogoditi i kod udane žene koja ne želi da se sazna za njezinu aferu. Kod nekih je žena takva „poricana trudnoća“ moguća zbog psihičkih bolesti, poput bipolarnog poremećaja ili shizofrenije.

Izostanak simptoma – Nekim se ženama fizički nagovještaji trudnoće, poput debljanja, jutarnje mučnine, žgaravice ili umora, ne događaju. Ili su toliko blagi da ih žena jednostavno ne primjećuje. Ovisno o tipu tijela, „moguće je da žena dogura do 30. tjedna, a da ne izgleda trudno“, objasnio je Cackovic. Ako pak žena ima prekomjernu tjelesnu težinu ili češće gubi pa vraća kilograme, možda neće primijetiti dodatnu težinu djeteta. Pretile žene, dodaje američki ginekolog, možda neće imati uobičajen fizički osjećaj trudnoće.

Problemi s menstrualnim ciklusom –Više je razloga zbog kojih mjesečnice mogu biti neredovite:

 • stres,
 • neki lijekovi (poput kontracepcijskih pilula ili lijekova za epilepsiju),
 • pretilost,
 • sindrom policističnih jajnika (PCOS),
 • neregulirani dijabetes,
 • poremećaj prehrane i slično.

Dakle, u tim raznim slučajevima trudnoća možda neće biti prva pomisao vezana uz izostanak mjesečnice.

Trudnica ne osjeća pokrete djeteta – Obično buduće majke počnu osjećati udarce ili pomake djeteta između 18. i 20. tjedna trudnoće. Ali ovisno o smještaju posteljice može se dogoditi da osjet pokreta izostane, kaže Cackovic.

Utjecaj poricane trudnoće na bebu

Istraživanja sugeriraju da žena može biti dobra majka unatoč poricanju trudnoće, posebice ako se može pomiriti s činjenicom da će dobiti dijete, kaže Cackovic. Primjerice, neke žene to razumiju i prihvaćaju kada vide ultrazvučnu sliku svog djeteta. No liječnici obično preporučuju procjenu mentalnog zdravlja kako bi otkrili što ih je navelo na poricanje trudnoće. To je također važan korak za sprečavanje eventualnog zlostavljanja i zanemarivanja djece koji su, nažalost, češći u slučaju poricanih trudnoća u odnosu na normalne.

Poricanje trudnoće ne utječe kao takvo na zdravlje novorođenčeta, no postoje rizici takvog stanja u kojem žena nije svjesna trudnoće:

 • Trudnica može propustiti prenatalnu njegu koja važna za zdravlje majke i djeteta, kao što su fizički pregledi, krvne pretrage i ultrazvučni pregledi.
 • Trudnica neće biti upoznata s rizikom od komplikacija poput anemije, preeklampsije (visokog tlaka u trudnoći), gestacijskog dijabetesa ili urođenih mana kod sebe ili bebe.
 • Neće znati da je vrijeme za zdrave promjene koje pomažu bebi da raste i napreduje, kao što su kvalitetna prehrana, izbjegavanje alkohola i prestanak uzimanja određenih lijekova.
izvanmaternicna trudnoca

Što je izvanmaternična trudnoća, koji su simptomi i rizični čimbenici

Izvanmaternična ili ektopična trudnoća je opasno stanje zbog čega je vrlo važno prepoznati simptome na vrijeme i hitno se...

SAZNAJTE VIŠE

Prepoznajte rane simptome trudnoće

Ako mislite da biste mogli propustiti neke od klasičnih znakova trudnoće poput debljanja ili izostanka menstruacije, možete pripaziti na druge rane simptome, kao što su:

 • osjetljive, natečene grudi,
 • češće mokrenje,
 • osjećaj jakog umora,
 • mučnina, ponekad s povraćanjem,
 • nepodnošenje određene hrane ili mirisa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button