Trudnoća i porod - 8. studenoga 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Folna kiselina: zaštitnica bebe i trudnice

Samo 400 mikrograma folne kiseline dnevno uzete u trudnoći može spriječiti prirođene anomalije mozga i leđne moždine vaše bebe. Međutim, folna kiselina ima i druge zdravstvene benefite, kako za nerođeno dijete, tako i za trudnicu

folna kiselina-bebe i trudnice

Folna kiselina je sintetski proizveden oblik vitamina B koji se zove folat. Folat igra važnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih stanica te pomaže razvoju neuralne cijevi vaše bebe u mozak i leđnu moždinu. Uz dodatke prehrani, najbolji izvori folne kiseline su njome obogaćene žitarice, no folat se prirodno nalazi u tamnozelenom povrću i agrumima.

Uzimanje folne kiseline prije i tijekom trudnoće

Prirođene anomalije se javljaju unutar prva tri do četiri tjedna trudnoće. Stoga je važno imati folat u svom organizmu tijekom ranih faza razvoja mozga i leđne moždine vaše bebe.

Veliko istraživanje otkrilo kakve su prehrambene navike trudnica u Hrvatskoj

Ako ste razgovarale sa svojim ginekologom i prije trudnoće, dok ste još planirale začeti, vjerojatno vam je preporučio uzimanje prenatalnog dodatka prehrani s folnom kiselinom. Jedna je studija pokazala da su žene koje su uzimale folnu kiselinu najmanje godinu dana prije trudnoće, smanjile rizik za prijevremeni porod za 50% ili više.

Američki CDC preporučuje da se počne sa svakodnevnim uzimanjem folne kiseline najmanje mjesec dana prije začeća te da se tako nastavi tijekom trudnoće. Međutim, CDC također preporučuje da sve žene u reproduktivnoj dobi svakodnevno uzimaju folnu kiselinu. Dakle, bilo bi dobro da započnete i ranije.

Po pitanju izbora prenatalnog dodatka prehrani, tražite savjet svog liječnika ili ljekarnika.

Preporučena doza folne kiseline

Preporučena doza za sve žene u reproduktivnoj dobi je 400 mikrograma folata svaki dan. Ako svakodnevno uzimate multivitamin, provjerite sadrži li preporučenu količinu. Ako iz nekog razloga ne želite uzimati multivitamine, možete uzeti dodatke folne kiseline.

Tijekom perioda u kojem pokušavate začeti i tijekom prva tri mjeseca trudnoće, preporučuje se 400 mikrograma folata dnevno, od četvrtog do devetog mjeseca trudnoće savjetuje se povećanje doze na 600 mikrograma, a tijekom dojenja se preporučuje 500 mikrograma na dan.

Rizici manjka folata za bebu

Bez dovoljno folne kiseline u vašem tijelu, neuralna cijev vaše bebe se možda neće pravilno zatvoriti i mogu se razviti zdravstveni problemi koji se nazivaju defekti neuralne cijevi. To uključuje spinu bifidu, odnosno nepotpuni razvoj leđne moždine i kralježaka te anencefaliju, urođenu manu kod koje se nisu razvili glavni dijelovi mozga i lubanje.

Bebe s anencefalijom obično ne žive dugo, a one sa spinom bifidom mogu biti trajno onesposobljene. Ipak, dobra je vijest da unos dovoljno folne kiseline može zaštititi vaše dijete od oštećenja neuralne cijevi za barem 50%. Prema CDC-u, ako ste već imali dijete s defektom neuralne cijevi, unos dovoljno folne kiseline može smanjiti rizik od rođenja drugog djeteta s defektom neuralne cijevi za čak 70%. Tim se ženama preporučuje povećanje dnevne količine folne kiseline na 4000 mikrograma (4 mg). Provjerite sa svojim liječnikom koliko biste trebali uzeti.

Ako se uzima prije i tijekom trudnoće, folna kiselina također može zaštititi vaše dijete od:

 • rascjepa usne i nepca,
 • prijevremenog poroda,
 • male porođajne težine,
 • pobačaja,
 • slabog rasta u maternici.

Koristi za žene

Također se smatra da folna kiselina smanjuje rizik od:

 • komplikacija u trudnoći – primjerice, jedno izvješće pokazalo je da su žene koje su uzimale dodatke folne kiseline tijekom drugog tromjesečja imale smanjen rizik od preeklampsije,
 • srčane bolesti,
PROMO
blueiron zeljezo umor imunitet anemija mineral

Blueiron: vaša dnevna doza nordijske vitalnosti

Željezo je prijeko potreban mineral u prehrani, a pomaže smanjiti umor, ojačati imunitet te potpomaže pohranu i prijenos kisika...

SAZNAJTE VIŠE
 • moždanog udara,
 • nekih vrsta raka,
 • Alzheimerove bolesti.

Dobri izvori folne kiseline u hrani

Neke namirnice koje vam mogu pomoći da unosite više folne kiseline u svoju prehranu uključuju:

 • žitarice za doručak obogaćene folnom kiselinom,
 • goveđa jetra,
 • leća, zrele sjemenke,
 • špinat, smrznuti,
 • rezanci s jajima, obogaćeni folatima i drugi.

Korišten izvor: WebMD.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button