Suho oko - 12. prosinca 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Kada i zašto bi trebalo razmisliti o korištenju umjetnih suza bez konzervansa

Umjetne suze su blagotvorna pomoć pri ublažavanju simptoma suhog oka. No ako ih morate često koristiti, ako učestalo gledate u ekran, nosite kontakte leće ili možda imate glaukom, trebalo bi izabrati kapi za oči bez konzervansa

suho oko i umjetne suze bez konzervansa

Kapi za oči mogle bi vam zatrebati iz mnogo različitih razloga, uključujući alergije, upale i suhoću oka. Svaka bočica kapi za oči koju nakon otvaranja možete više puta upotrijebiti, sadržavat će konzervanse. Konzervansi, naime, služe sprječavanju razmnožavanja bakterija u bočici s tekućinom.

Najčešći konzervans koji se koristi u kapima za oči zove se benzalkonijev klorid (BAK), no njegovo prečesto korištenje može iritirati oči i pogoršati njihovu suhoću. Kapi za suho oko bez konzervansa ne sadrže BAK. Stoga, ako imate sindrom suhog oka i stalni ste korisnik kapi za oči, možda biste više voljeli odabrati one bez konzervansa.

Kapi za oči morate koristiti odgovorno i s oprezom

Kapi za suhe oči

Sindrom suhog oka se javlja kad vaše oči ne proizvode dovoljno suza ili su suze loše kvalitete. Suhe oči mogu imati mnogo uzroka, uključujući:

 • ženski spol,
 • korištenje kontaktnih leća,
 • određena medicinska stanja poput dijabetesa i reumatoidnog artritisa,
 • hormonalne promjene,
 • život ili rad u okruženju u kojem je zrak suh,
 • starija životna dob,
 • korištenje određenih lijekova.

Različite vrste kapi koriste se kako bi se ublažili simptomi suhog oka. Umjetne suze, odnosno kapi za podmazivanje, mogu se koristiti i po nekoliko puta dnevno ako imate suho oko. Ove vrste kapi pružaju očima neke od istih prirodnih elemenata koje imaju vaše suze. U slobodnoj su prodaji, a neke od njih sadrže konzervanse.

Pritom je dobro znati da kapi za oči koje se izdaju na recept liječe suho oko na drugačiji način i ne smatraju se umjetnim suzama. Upitajte svog liječnika za više informacija o propisanim kapima.

Konzervansi mogu pogoršati simptome

Postoje umjetne suze za suho oko s i bez konzervansa. Benzalkonijev klorid najčešći je konzervans u kapima za oči. Međutim, on kod nekih ljudi može pogoršati suhoću oka. Ostali mogući učinci BAK-a uključuju:

 • pečenje ili peckanje,
 • osjećaj neugode prilikom ukapavanja kapi,
 • osjećaj stranog tijela u oku,
 • svrbež kapaka

Kapi za oči s konzervansima obično se prodaju u malim bočicama. Svaki put kada želite upotrijebiti proizvod, otvorite bočicu, ukapajte kapljice u oči i dobro zatvorite bočicu do ponovne upotrebe. Konzervans pomaže spriječiti rast bakterija.

Koštaju li više kapi za oči bez konzervansa

Kao što izraz sugerira, kapi za oči bez konzervansa ne sadrže konzervanse koji bi spriječili rast bakterija. Kako bi to izbjegli, proizvođači kapi za oči obično pakiraju kapi za oči bez konzervansa u bočice za jednokratnu upotrebu.

Zbog toga su kapi za oči bez konzervansa ponešto skuplje od onih s konzervansima. Neke kapi bez konzervansa sada se proizvode u višedoznim bočicama tako da ih možete koristiti više puta, ali one nisu tako uobičajene kao bočice za jednokratnu upotrebu.

Postoje li opcije s malo konzervansa?

Neke umjetne suze proizvode se od takozvanih „mekih“ konzervansa, kao što su natrijev klorid, natrijev perborat i polikvaternij-1. Iako oni manje iritiraju oko, mnogi oftalmolozi još uvijek podržavaju korištenje kapi za oči bez konzervansa, osobito ako vam je potrebno koristiti kapi za oči nekoliko puta dnevno.

Kada koristiti kapi za oči bez konzervansa

Možda biste trebali razmotriti korištenje kapi za oči bez konzervansa za suho oko ako se nešto od sljedećeg odnosi na vas:

 • Imate glaukom, skupinu očnih bolesti koje oštećuju vidni živac. Naime, možda koristite druge kapi za oči za liječenje glaukoma, a one mogu sadržavati BAK. Sadrže li i umjetne suze isti konzervans, to bi moglo dodatno iritirati vaše oči.
 • Koristite umjetne suze više od četiri puta dnevno.
 • Znate da imate umjereno do jako suho oko.
PROMO
suho oko Alcon kapi ovlazivanje infekcija

Suho oko: koje nam kapi mogu pomoći za ovlaživanje oka

S terapijom suhog oka treba započeti što prije kako bi se spriječile komplikacije u vidu infekcija, oštećenja rožnice i...

SAZNAJTE VIŠE
 • Imate ozbiljne očne alergije ili znate da ste alergični na BAK ili neki drugi konzervans koji se koristi u kapima za oči.
 • Nosite kontaktne leće.
 • Provodite puno vremena koristeći elektroničke uređaje, što vam može dodatno isušiti oči.

Zaključno

Mnoge kapi za oči sadrže konzervanse. Najčešći konzervans, benzalkonijev klorid (BAK), nekima može iritirati oči. Ako često koristite umjetne suze za suho oko, možda biste trebali razmisliti o kapima bez konzervansa. Njih biste trebali koristiti i ako često koristite elektroničke uređaje ili imate glaukom.

Korišten izvor: Verywellhealth.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button