Srce i krvne žile - 14. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Puls ispod normale: Što je bradikardija i koji su mogući uzroci?

Bradikardija je pojava koja može biti uzrokovana poremećajima u radu srca ili bolestima srca

bradikardija, bolesti srca, srce, puls

Bradikardija se većinom javlja kod starije populacije. Posljedice bradikardije razlikuju se ovisno o tome koliki je broj otkucaja srca.

Smanjenje broja otkucaja srca odraslog čovjeka na manje od 60 otkucaja u minuti nazivamo bradikardijom. Normalno srce kuca od 60 do 100 puta u minuti. Dijagnoza bradikardije znači da vaše srce kuca sporije od 60 otkucaja u minuti, povremeno ili stalno.

Iako usporeni rad srca može biti normalan za neke osobe, kao što su sportaši, drugim osobama može izazivati neugodne simptome ili predstavljati opasno stanje.

Kod dojenčadi, bradikardija predstavlja stanje u kojem je srčana frekvencija manja od 100 otkucaja srca u minuti jer je kod njih normalna brzina otkucaja srca u mirovanju veća nego u odraslih.

Na zagrebačkom Rebru ugradili prvi srčani zalisak bez otvaranja prsnog koša

Simptomi bradikardije

Bradikardija se najčešće manifestira bez pojave drugih simptoma, sve dok frekvencija ne padne ispod 50 otkucaja srca u minuti. Neki od simptoma bradikardije su: omaglica, umor, slabost, palpitacije (osjećanje lupanja srca) te nelagoda u prsima.

Bradikardija je pojava koja može biti uzrokovana poremećajima u radu srca ili bolestima srca.

Usporeni rad srca može biti uzrokovan lijekovima, uključujući pojedine lijekove koji se koriste za liječenje visokog tlaka i aritmije, no češće su uzrokovani blokadama koje mogu biti urođeni srčani problemi, ili se javiti uslijed normalnog procesa starenja. Usporenim radom srca, mozak i tijelo ne mogu dobiti dovoljno krvi.

Bradikardija u snu nije neuobičajena pojava. Većina osoba za bradikardiju u snu sazna prilikom nošenja 24-satnog holtera koji prati frekvenciju srca. Kako bi se bradikardija potvrdila potrebna je dodatna provjera.

Koji su mogući uzroci?

Bradikardija se većinom javlja kod starije populacije. Mogući uzroci bradikardije su oštećenje srčanog tkiva koje je povezano s procesom starenja, oštećenje srčanog tkiva koje je posljedica srčanih oboljenja ili prijašnjeg srčanog udara, hipertenzija (visok krvni tlak), urođena srčana mana (poremećaj srca koji je bio prisutan pri rođenju, miokarditis (infekcija srčanog tkiva), komplikacije koje nastaju kao posljedica operacije srca, poremećaj elektrolita, prekid disanja tijekom spavanja, reumatska groznica, lupus, hemokromatoza, neki lijekovi.

PROMO
TENA-njega starijih i nemoćnih osoba

Briga o starijima i nemoćnima: kako njegovati voljene kada ih muči inkontinencija

Starijim osobama potreba je posebna higijenska rutina, prilagođena njihovoj osjetljivoj koži. Posebno ako imaju inkontinenciju jer urin i stolica...

SAZNAJTE VIŠE

Najčešće posljedice bradikardije

Posljedice bradikardije razlikuju se ovisno o tome koliki je broj otkucaja srca. Najčešće posljedice neliječene bradikardije su česte nesvjestice, nemogućnost srca da pumpa dovoljno krvi te smrt koja je posljedica iznenadnog srčanog zastoja.

Osobe koje u povijesti obiteljske bolesti imaju iznenadnu srčanu smrt trebale bi se podvrgnuti dijagnostici budući da je većina srčanih bolesti i poremećaja nasljedna. Ako oba roditelja imaju neku vrstu poremećaja u radu srca, šanse da će dijete razviti taj ili neki drugi poremećaj su iznimno visoke.

Što je sinusna bradikardija?

Sinusna bradikardija česta je kod mladih ljudi i treniranih sportaša. Također je česta kod starijih pacijenata koji uzimaju lijekove kao što su beta blokatori, amiodaron ili digitalis.

Sinusna bradikardija je uglavnom asimptomatska i ne zahtijeva terapiju. Međutim, postoje srčane bolesti u kojima pretjerano usporeni impulsi mogu značajno utjecati na osobu u koje se javljaju.

Bradiaritmije

Poremećaji u provođenju srčanih impulsa nazivaju se srčane aritmije. Bradiaritmije su poremećaj srčanog ritma koje opisuju abnormalno spori srčani rad, manje od 50 otkucaja u minuti.

Postoji više podjela bradiaritmija. Ovisno o simptomima mogu se podijeliti na simptomatske i asimptomatske, prema trajanju na trajne i prolazne, dok najvažnija podjela razlikuje samo mjesto nastanka usporenja srčanog ritma.

Trajne bradiaritmije se javljaju uslijed bolesti srca, dok su prolazne uzrokovane lijekovima, elektrolitskim poremećajima ili infekcijama. Premda većina asimptomatskih i prolaznih bradiaritmija ne zahtijeva liječenje, kod određenih težih oblika potrebna je čak i ugradnja trajnog elektrostimulatora srca.

Trajni elektrostimulator (ES) srca je elektronički uređaj koji prati srčani rad pacijenta. Kada je srčani rad nedovoljan ili potpuno izostaje, isporukom električnih impulsa stimulira se srčani mišić te na taj način i održava normalan ritam. Najčešće se ES koristi kod bradiaritmija.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button