promo signPROMO ČLANAK

Treća dob - 5. rujna 2022.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Briga o starijima i nemoćnima: kako njegovati voljene kada ih muči inkontinencija

Starijim osobama potreba je posebna higijenska rutina, prilagođena njihovoj osjetljivoj koži. Posebno ako imaju inkontinenciju jer urin i stolica nadražuju i oštećuju kožu

TENA-njega starijih i nemoćnih osoba

Ono što trebate učiniti tijekom skrbi za najmilije kako biste im pružili odgovarajuću razinu podrške, ovisi o njihovom fizičkom stanju. Ako se mogu kretati, obavljati svakodnevne rutine gotovo neovisno ili uz malo pomoći, ovaj je odjeljak za vas. Ovdje možete pronaći praktične savjete o tome kako im pružiti najbolju moguću njegu.

Potaknite svoje voljene na pravilnu rutinu higijene

Osobna higijena važna je svakodnevna rutina. Možda vaši najmiliji mogu sami brinuti o sebi i prati se bez vaše pomoći. Ili uz malo vaše pomoći. Ako je tako, to je dobro. Pokušajte ih potaknuti da se i dalje neovisno uređuju dokle god to mogu. Možete s vremena na vrijeme provjeriti treba li im vaša pomoć.

Starijoj koži potrebna je posebna njega

Vjerojatno ste primijetili da se starenjem i naša koža mijenja. Postaje prilično osjetljiva. Zato je starijim osobama potreba posebna higijenska rutina, prilagođena njihovoj osjetljivoj koži. Posebno ako imaju inkontinenciju jer urin i stolica nadražuju i oštećuju kožu. Blago čišćenje i zaštita pomažu u sprječavanju nadraživanja i infekcije kože. Zato je dobro da se vaš najmiliji pridržava higijenske rutine koja je posebno oblikovana za osjetljivu zrelu kožu. Pomoći će im da se osjećaju čisto, udobno, osvježeno i zdravo što može doprinijeti njihovom samopouzdanju.

Tri su koraka njege njihove kože: čišćenje, obnavljanje i zaštita. Više o preporučenoj rutini higijene starijih osoba, te proizvodima koji pokrivaju ove korake i oblikovani su za krhku, stariju kožu, istražite na TENA ProSkin asortiman njege za kožu.

Odaberite odgovarajuće inkontinencijske proizvode

Ako se vaši najmiliji mogu sami obući, vjerojatno se mogu sami nositi i sa zaštitom za inkontinenciju. Osobito ako nose jednostavne proizvode kao što su jednokratne inkontinencijske gaćice. TENA Pants gaćice jednostavno se oblače, baš poput običnog donjeg rublja. Pomažu vašim najmilijima da budu neovisni i zadrže svoje dostojanstvo. Istodobno pružaju pouzdanu zaštitu od istjecanja. 

Kako biste pronašli odgovarajući proizvod za inkontinenciju s odgovarajućom razinom upijanja za svoje bližnje, pogledajte TENA odabir proizvoda.

Za detaljne upute o stavljanju i presvlačenju inkontinencijskih proizvoda posjetite TENA stranicu o presvlačenju.

TENA_PANTS_proizvodi

Osigurajte najveću moguću razinu sigurnosti

Vaši najmiliji mogu biti dosta neovisni i možda ne trebaju puno pomoći. Ipak je važno zapamtiti da su kosti starijih osoba lako lomljive. Čak im i mala nezgoda ili pad može prouzročiti ozljedu i sputati ih u kretanju. Zato, kako biste spriječili ozljede, pokušajte njihov dom učiniti što je više moguće sigurnijim za kretanje. Pročitajte više u odjeljku Sigurnost u kući.

Pravilna prehrana i dovoljan unos tekućine

Vaši najmiliji mogu početi unositi manje tekućine zbog straha da će uz veći unos morati češće na toalet. Ako to čine, njihov urin će biti koncentriraniji. To može povećati rizik za njihovo zdravlje. Zato ih probajte potaknuti da unose tekućinu kao i obično, kada god osjećaju žeđ.

Možete osigurati da dobro i hranjivo jedu tako da jedete s njima. Međutim, uloga obroka nije samo hranjivost. Zajednički obroci su također vrijeme za druženje, razgovor, dijeljenje priča i smijeh. Zašto ne biste pozvali druge članove obitelji i prijatelje da vam se pridruže? Druženje pomaže da se vaši najmiliji osjećaju uključeno: to je važan aspekt života koji ćemo detaljnije opisati u nastavku.

Održite povezanost i bliskost sa svojim voljenima o kojima brinete

Čak i u poznijoj dobi i dalje volimo da nas se drži za ruku, volimo da nam se izmasiraju leđa ili da nas se toplo zagrli. To postaje još važnije ako provodimo većinu vremena sami.

Iskusni njegovatelji tvrde da samo zajedničko obavljanje malih stvari – naizgled trivijalnih – može pomoći da oraspoložite svoje najmilije. Potaknite i svoje ukućane da sudjeluju, a ovdje potražite ideje koje će vas nadahnuti.

Zašto vaši najmiliji zaslužuju TENA proizvode

Kada skrbite o nekome s inkontinencijom, puno toga trebate napraviti i o mnogočemu razmišljati. Zato je važno da imate zaštitu kojoj možete vjerovati. Tako nećete gubiti vrijeme razmišljajući: Je li razina upijanja dovoljna? Hoće li spriječiti neugodne mirise? Je li udobno? Je li dobro za kožu?

Moć upijanja

Tok urina je tanak i brz te, bez odgovarajuće vrste zaštite, može isteći na odjeću i posteljinu u trenu. TENA proizvodi oblikovani su za čvrstu, udobnu i sigurnu zaštitu te izrađeni s površinskim dijelovima koji vrlo brzo upijaju kako bi se izbjegao rizik curenja. Brže upijanje znači manje istjecanja i mijenjanja odjeće i posteljine.

Izuzetna svježina

S TENA proizvodima vaši najmiliji mogu uživati u društvu drugih, bez opterećivanja s neugodnim mirisima. Naša zaštita za inkontinenciju oblikovana ja tako da neutralizira bakterije i amonijak koji uzrokuju neželjene mirise. Stoga se osobe o kojima se skrbi mogu osjećati opušteno i samopouzdano kada se druže s obitelji i prijateljima.

Iznimna suhoća

Ako želite da se vaši najmiliji osjećaju udobno, najvažnije je da su suhi. Zato je naša tehnologija FeelDry Advanced™ važan dio proizvoda sa snažnijom zaštitom. Uklanja urin s kože tako brzo da površina postaje opet suha u trenu. To je dobro znati, osobito ako skrbite o nekome tko ne može reći kada ga je potrebno presvući. Također je korisno noću kada nisu moguća česta presvlačenja.

Manje problema s kožom

TENA štiti od rizika koje donosi urin, a koji mogu biti vrlo štetni za kožu starijih o kojima skrbite. Mogu je nadražiti, osobito kada sjede ili leže duže vrijeme. Zato su naši proizvodi dizajnirani tako da odvajaju urin kako bi upijajuća površina ostala meka i suha na njihovoj koži.

Najbolja higijena za udobnost kože

Pranje i higijena važan su dio njege pri inkontinenciji. Zato je TENA razvila asortiman kozmetike za čišćenje, njegu i zaštitu zrele kože. Ti su proizvodi posebno oblikovani za krhku, stariju kožu – posebno za osjetljivija područja.

Ako vaši najmiliji ovise o vašoj skrbi za njih, važno je da brinete i o sebi. Pružanje njege može biti vrlo zahtjevno i stresno. A kada ste iznimno uključeni, možete jednostavno zaboraviti na sebe i na svoje potrebe. Kako ne biste zaboravili na vlastito zdravlje, pripremili smo nekoliko savjeta o tome kako se pobrinuti i za sebe.

Sezonska savjetodavna kampanja u ADIVA ljekarnama i ponuda uz TENA Pants proizvode

U ADIVA ljekarnama provodi se sezonska savjetodavna kampanja „Sada je na nama da brinemo“. Proizvode iz linije TENA Pants potražite tijekom rujna 2022. uz promotivni poklon uz svaku kupnju proizvoda, a za savjet se obratite svojem ADIVA ljekarniku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button