Pubertet - 28. studenoga 2019.
AUTOR ČLANKA - mr. sc. Šalamon Snježana, dipl. soc. Radnica, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“

Što učiniti ako posumnjate da je vaše dijete ovisnik?

Sredstva koja mogu izazvati ovisnost su droge, alkohol, duhan, inhalanti, različiti lijekovi i drugo, a evo što možete učiniti ako posumnjate da je vaše dijete ovisnik

duhan, alkohol, droge stvaraju ovisnost, no što kad je dijete ovisnik

Obitelj, odnosno roditelji imaju važnu ulogu u sprečavanju zloupotrebe droga i drugih ponašanja koja mogu dovesti do ovisnosti, no mogu učiniti i mnogo kako bi se djetetu pomoglo.

Većina roditelja u odgoju slijedi primjer vlastitih roditelja, možemo reći da uče iz osobnog iskustva. Međutim, tijekom odrastanja, a posebno adolescencije, može doći do negativnog utjecaja iz okoline. Takvi utjecaji su sve raznolikiji i sve ih je teže prevladavati.

Jedan od osobito osjetljivih problema do kojeg može doći zbog tih utjecaja je sve šira zloupotreba alkohola i ostalih droga te problem kockanja, klađenja i prekomjernog korištenja internetom. Djeca, obitelj i cijela zajednica izloženi su pritiscima koji su prije samo nekoliko desetljeća bili gotovo nepoznati.

Obitelj kao temeljna društvena zajednica može itekako pridonijeti sprečavanju zloupotrebe droga i drugih ponašanja koja mogu dovesti do ovisnosti. To se može postići njegovanjem zdravih i snažnih veza između roditelja i djece, dobrom međusobnom komunikacijom, postavljanjem jasnih granica i pravila ponašanja te poznavanjem činjenica o sredstvima i ponašanjima koja mogu izazvati ovisnost.

Sredstva koja mogu izazvati ovisnost nazivaju se i psihoaktivne supstancije, a uvjetno ih možemo podijeliti na legalne i ilegalne. Najčešće zloupotrebljavana legalna sredstva su alkohol, duhan, inhalanti (ljepila, aceton, benzin i slične lako hlapljive tvari), različiti lijekovi te sintetički kanabinoidi, odnosno osvježivači prostora. Najčešće zloupotrebljavane ilegalne supstancije su kanabinoidi, ecstasy, amfetamini (speed), LSD, halucinogene gljive, heroin i kokain.

Obitelj u doba globalizacije: Što kad nas život učini nomadima?

Od znatiželje do osamljenosti

Klađenje, kockanje, pretjerano korištenje internetom i različiti oblici igara na računalu ponašanja su koja zaslužuju posebnu pozornost u sprečavanju razvoja ovisnosti. Pogrešno bi bilo svako pojavljivanje takvog ponašanja promatrati kao ovisničko i loše. S druge strane, jednako bi pogrešno bilo ne obratiti pozornost na činjenicu da popriličan broj adolescenata u klađenju i kockanju vidi jednostavan i lak način zarade.

Psihoaktivne tvari mogu izazvati psihičku i/ili fizičku ovisnost te razvoj tolerancije. Ovisnost o ponašanjima je psihičke naravi.

Zašto mladi posežu za drogama i drugim ovisničkim ponašanjima? To se pitanje sigurno najčešće postavlja mladim konzumentima droga. Zašto? Odgovori su, kao i razlozi, različiti, a mogli bismo ih pokušati smjestiti u nekoliko skupina kao što su znatiželja, želja da se osjećaju odraslima, neodgovorno ponašanje odraslih osoba, neprimjereni odgojni postupci, želja za uklapanjem i pripadanjem skupini, želja da se opuste i dobro osjećaju, želja za pobunom i riskiranjem, želja za brzom i lakom zaradom te otuđenost, odnosno osamljenost.

Na što treba obratiti pozornost?

Bez obzira o kojem je rizičnom ponašanju riječ, postoje neki zajednički znakovi koji se mogu prepoznati, pa tako možemo govoriti o promjenama u ponašanju, slabijim rezultatima u školi te znakovima tjelesnog propadanja.

Promjene u ponašanju:

 • izražena sklonost laganju, varanju, krađi, problemi s policijom
 • napuštanje starih prijatelja, izbjegavanje razgovaranja o novima
 • posjedovanje veće količine novca
 • nasilničko ponašanje, razdražljivost, tajnovitost
 • ljutnja i izbjegavanje razgovora
 • smanjena motivacija, nedostatak energije i samodiscipline
 • smanjen stupanj samopouzdanja
 • smanjeno zanimanje za prijašnje aktivnosti i hobije
Roditeljstvo je danas na kušnji

Roditeljstvo na kušnji: Klopke u koje padaju suvremene majke i očevi

Umjesto pretjeranih očekivanja ili ispravljanja prethodnih generacija, dajmo svojoj djeci sebe takve kakvi jesmo – nespretni, nesavršeni, prosječni. Roditeljstvo...

SAZNAJTE VIŠE

Slabiji rezultati u školi

 • sve lošije ocjene
 • učestali neopravdani izostanci
 • lijenost

Znakovi tjelesnog propadanja

 • teškoće u pamćenju i koncentraciji
 • slaba koordinacija pokreta, nepovezan i nejasan govor
 • nezdrav izgled, zapuštanje osobne higijene
 • zakrvavljene oči, izrazito proširene ili sužene zjenice
 • poremećaji ritma prehrane i spavanja
 • gubitak tjelesne težine

Važno je naglasiti kako treba biti prisutno nekoliko znakova i trajati neko vrijeme da bi se moglo zaključiti da adolescent ima problem. Iznimno je važno znati kako ispravno reagirati kada doznate da se vaše dijete upustilo u rizična ponašanja. Za početak, ne prepuštajte se panici, najvažnije je ostati miran i pokušati shvatiti što se s djetetom događa. Ne krivite sebe i ne optužujte dijete nego pokažite razumijevanje. Problem rješavajte postupno, korak po korak, ne možete riješiti sve odjednom. I za kraj, prihvatite i iskoristite svaku pomoć koja vam je potrebna jer treba zapamtiti: kao i svaka druga bolest, ovisnost se može liječiti.

Gdje potražiti pomoć?

Posumnjate li da vaše dijete ima problema s ovisnošću, ne ustručavajte se potražiti savjet i stručnu pomoć. Adrese na koje se možete javiti su:
Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“
Mirogojska cesta 16, Zagreb
Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti
Odjel za mentalno zdravlje u zajednici
Remetinečki gaj 14, Zagreb
tel. 01 3830 088
Radno vrijeme: ponedjeljak, srijeda, petak: od 8 do 16 sati
utorak i četvrtak: od 12 do 20 sati
Odjel za prevenciju ovisnosti
Mirogojska cesta 11, Zagreb
tel. 01 3830 066
Radno vrijeme: ponedjeljak, srijeda, petak: od 8 do 16 sati
utorak i četvrtak: od 12 do 20 sati

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button