Probava - 3. rujna 2024.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Što jesti ako vas muči crijevna viroza?

Trbušna gripa, crijevna viroza, pokvaren želudac… Sve su to nazivi kojima se opisuje gastroenteritis, odnosno upala sluznice želuca te tankog i debelog crijeva. Tada prehrana može predstavljati pravi izazov

crijevna viroza

Gastroenteritis je upala sluznice želuca i crijeva koja se najčešće manifestira simptomima poput proljeva, povraćanja, bolova u trbuhu i grčeva. Ova se tegoba u narodu naziva raznim imenima, od trbušne gripe do crijevne viroze i pokvarenog želuca.

Iako „crijevna viroza“ sugerira da je riječ samo o virusnoj bolesti, ipak postoji niz čimbenika koji mogu izazvati gastroenteritis, pa su tu, uz viruse, i bakterijske infekcije, paraziti, konzumiranje toksičnih tvari (uključujući onih u pokvarenoj hrani, odatle i naziv „pokvareni želudac“), kao i razni neinfektivni uzroci, poput određenih lijekova ili kroničnih stanja kao što je upalna bolest crijeva.

Gastroenteritis obično traje nekoliko dana, ali u nekim slučajevima može potrajati dulje, osobito kod male djece, starijih osoba ili osoba s oslabljenim imunosnim sustavom.

Prepoznajte simptome akutnih crijevnih bolesti prije nego što bude prekasno

Simptomi crijevne viroze

Simptomi gastroenteritisa mogu varirati, ali najčešći su:

  • proljev (vodenasta stolica),
  • povraćanje,
  • mučnina,
  • bolovi u trbuhu i grčevi,
  • povišena tjelesna temperatura,
  • glavobolja i bolovi u mišićima,
  • gubitak apetita,
  • dehidracija, što može uzrokovati suha usta, smanjeno mokrenje i vrtoglavicu.

Zbog često obilnog gubitka tekućine izazvanog proljevima i povraćanjem, najvažnije je spriječiti razvoj teže dehidracije, posebno kada je riječ o djeci, starijim i kronično bolesnim osobama. U tome važnu ulogu, uz oralne rehidracijske soli, igra nadoknada tekućine prehranom pića i namirnice bogate vodom.

No krenimo redom.

Jako je važno piti, ali ne naglo

Obroci i unos tekućine mogu biti izazovni dok povraćate, a posebno ako je povraćanje intenzivno. Stoga u kućnoj ljekarni uvijek vrijedi imati oralnu rehidracijsku sol za pripremu otopine jer se, uz tekućinu, gube i elektroliti (soli i minerali).

Koju god tekućinu odabrali, nastojte piti u manjim gutljajima, posebno ako teško zadržavate bilo kakav sadržaj u želucu. Nemojte naglo popiti više jer će vaš želudac teško podnijeti čak i takvo opterećenje. Gutljaj po gutljaj osigurat će da ostanete hidrirani.

Nadoknada tekućine i elektrolita

Pri izboru tekućine, birajte one prozirne (možete vidjeti kroz čašu), a ne guste poput, primjerice, gustog soka od breskve. Tako se preporučuje piti:

  • vodu,
  • povrtnu juhu,
  • biljni čaj,
  • voćne sokove bez pulpe, poput soka od jabuke ili brusnice,
  • sportske napitke.

Osim tekućine, vrlo je važno nadoknaditi i elektrolite koji pomažu u održavanju ravnoteže tekućine, otkucaja srca, krvnog tlaka te funkcije mišića i živaca. Osim što se nalaze u oralnoj rehidracijskoj otopini, možete posegnuti i za njihovim prirodnim izvorima kao što su:

  • Voće: banane i dinje dobri su izvori kalija, a avokado može osigurati magnezij.
  • Povrće: krumpir, špinat i batat su primjeri povrća bogatog kalijem, a u tamno zelenom lisnatom povrću nalazi se magnezij.
  • Slani krekeri: sadrže natrij, no pazite da nisu previše masni.

Ugljikohidrati

Iako ih volimo izbjegavati zbog viška kilograma, tijekom i nakon trbušne viroze uobičajeno se preporučuju jer ne opterećuju želudac. Imaju malo vlakana te se lako probavljaju. Na toj listi su:

  • tjestenina,
  • bijela riža,
  • kukuruzne pahuljice,
  • kukuruzni kruh.

Također možete jesti, na primjer, palačinke i vafle koji su napravljeni od bijelog brašna, ali pazite da ne budu previše slatki i masni.

Nemasni proteini

Nakon što vam se vrati apetit, svojoj prehrani možete dodati i nemasne proteine. Nemasni proteini osiguravaju bitne hranjive tvari za održavanje snage mišića, oporavak oštećenog tkiva i vraćanje prehrambene neravnoteže. Najbolje je pripremati ove namirnice bez začina te ih peći („suho“ u pećnici) ili kuhati kako biste izbjegli nadražaj želuca. Primjeri takvih proteina su:

  • piletina bez kože,
  • puretina,
  • jaja,
  • tofu.

Hrana i napitci bogati probioticima

Probiotici su živi mikroorganizmi koji pomažu vratiti ravnotežu „dobrih“ bakterija u crijevima. Povraćanje i proljev mogu poremetiti raznolikost crijevnog mikrobioma, smanjujući količinu i raznolikost dobrih bakterija u crijevima, što može dugoročno utjecati na vaše zdravlje.

Već dugo se sugerira da su probiotici vrlo korisni i važni u slučaju trbušnih tegoba, pa su tako neka istraživanja i pokazala da mogu poboljšati simptome gastroenteritisa te skratiti trajanje proljeva.

Kad govorimo o hrani bogatoj probioticima, ona uključuje:

  • jogurt: obični, nezaslađeni jogurt sa živim i aktivnim probiotičkim kulturama,
  • fermentirana hrana: to uključuje kiselo zelje, kimchi, kisele krastavce i miso juhu.
  • Kefir bez mlijeka: probiotički napitak napravljen od kefirnih zrnaca i kokosovog mlijeka. Treba reći da, iako kod nas nije dostupan u prodaji, postoje recepti za njegovu pripremu.

Namirnice koje bi trebalo izbjegavati

Kao što postoje namirnice koje je korisno uključiti u prehranu, kod trbušne viroze je važno i određene skupine izbjegavati jer mogu pogoršati iritaciju želuca. Na toj su listi:

  • mliječni proizvodi: mlijeko, sir, maslac, sladoled i jogurt,
  • masna i pržena hrana: pržena hrana, masno meso, čips i masni umaci,
  • ljuta i jako začinjena hrana,
  • kofein i alkohol: kava, čaj s visokim sadržajem kofeina, energetska pića i alkohol.
  • gazirana pića i sokovi s visokim sadržajem šećera,
  • hrana bogata vlaknima: cjelovite žitarice, mahunarke, brokula, kupus i grašak,
  • slatkiši i visokoprerađena hrana: bomboni, čokolada, kolači, i dr.,
  • naranče, limuni, grejp i druge kisele namirnice,
  • hrana bogata fruktozom: voćni sokovi i namirnice s visokim udjelom fruktoze.

Postupno se vraćajte uobičajenoj hrani

Navedene prehrambene smjernice su privremene, pa tako na listi namirnica koje treba izbjegavati postoje i one koje su vrlo zdrave, stoga ih nemojte trajno isključiti iz vaše prehrane. Tako su tu mliječni proizvodi, hrana bogata vlaknima, voće, pa čak i kava ako se ne pretjeruje.

gastroenterolog zeludac crijeva jednjak jetra

5 simptoma koji vam govore kada se javiti gastroenterologu

Zanimanje gastroenterologa uglavnom povezujemo sa želučanim tegobama, no on je zadužen za cijeli probavni sustav, od jednjaka do jetre.

SAZNAJTE VIŠE

S druge strane, poznato je da, na primjer, proizvode od bijelog brašna općenito treba konzumirati s mjerom jer sadrže proteine loše kvalitete i škrob, pa doprinose debljanju. Ipak, dok vam se želudac ne smiri, pomoći će vam da se nahranite iako je jelo posljednje o čemu u tom trenu razmišljate. Mislite i o tome da se post ne preporučuje jer je vaš organizam iscrpljen i treba mu omogućiti da se oporavi.

Kad se probavne smetnje smire i krene oporavak, polako se vraćajte uobičajenoj prehrani. Budite oprezni i s količinama, nemojte naglo preopteretiti želudac; radije jedite manje i češće, čak i ako vas je gastroenteritis „izgladnio“. I, naravno, nemojte zaboraviti na unos tekućine.   

Korišteni izvori: Health.com, NIH, Cleveland Clinic 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button