ADIVA Plus sadržaj - 13. lipnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Mučnina na putu: kako si pomoći da putovanje ne bude noćna mora

Bolest putovanja, morska bolest ili, stručnog naziva kinetoza, može doista oduzeti svaki užitak putovanju zbog mučnina, povraćanja i drugih probavnih smetnji. No može se liječiti, a postoje i korisni načini prevencije

kinetoza-bolest kretanja

Mučnina tijekom putovanja, odnosno kinetoza ili bolest putovanja ili morska bolest, zahvaća otprilike 20 do 30% stanovništva.

Simptomi bolesti putovanja variraju od blage mučnine do snažne vrtoglavice i neprestanog nagona na povraćanje. Pri putovanju brodom, posebno na nemirnom moru, gotovo 90% ljudi osjetit će neugodu ili mučninu. Djeca u dobi od 2 do 12 godina često imaju mučninu već pri putovanju osobnim automobilom, kao što je ta pojava češća i u odraslih žena u odnosu na muškarce.

Koje su najčešće bolesti probavnog sustava, kako ih prepoznati i liječiti?

Zašto nam je mučno?

Smatra se da kinetoza nastaje zbog pogreške u prijenosu signala u mozak te njihovoj obradi.

Naime, mozak obrađuje podatke o kretanju preko receptora za ravnotežu u uhu (vestibularni), za kretanje u mišićima, zglobovima i tetivama te vida. Kod kinetoze podražaji koje primaju vestibularni receptori snažniji su i drugačiji od ostalih, poglavito vidnih, što uzrokuje da mozak ne može pravilno odrediti podražaj, a to uzrokuje mučninu.

Kinetoza se liječi lijekovima i bihevioralnim tehnikama.

Savjeti za prevenciju mučnine

  • Ako se planira putovanje brodom i ako je to moguće, nekoliko dana prije početka putovanja korisno je kratko boraviti na čamcu, lagano ga ljuljati i „hvatati“ ravnotežu.
  • Tijekom putovanja, položaj tijela i pogled uvijek trebaju biti usmjereni u smjeru kretanja te treba gledati u daljinu. Primjerice, u autobusu, ako je moguće, treba sjesti na prednja sjedala kako bi se vidjela cesta kroz vozačko staklo, a ne gledati sa strane kroz prozor.
  • Glavu treba držati ravno, treba pokušati opustiti ramena te izbjegavati česta i nagla okretanja glave.
  • Pravilno, trbušno disanje također može pomoći, a važno je i da u putnički prostor stalno dolazi svježi zrak.
  • Kad je to moguće, treba leći na trbuh i zatvoriti oči, pa je za malu djecu najbolje da putovanje prespavaju.
  • Neposredno prije polaska na putovanje ne treba jesti, osim malo suhe hrane poput, primjerice, nemasnih krekera i svakako se suzdržati od konzumacije alkohola i duhana.

Lijekovi i biljni pripravci

Lijekovi koji se koriste su iz skupine antihistaminika čije se doziranje prilagođava djeci i odraslima. Najčešće korišteni lijek je dimenhidrinat. Djeluje tako da sprječava mučninu i povraćanje. Rijetko, kod nekih osoba, može uzrokovati blagu pospanost, što i nije nepoželjno na dugom putu. I životinjama koje pate od mučnine na putovanju može se dati ovaj lijek u dozi koja je prilagođena djeci.

Lijek se treba uzeti najmanje pola sata prije početka putovanja, a ako put traje dulje od šest sati, doza se može ponoviti.

Biljni pripravci protiv mučnine kao glavnu djelatnu komponentu sadrže gomolj đumbira. Đumbir je tradicionalni pripravak protiv mučnine i povraćanja, ne samo kod bolesti putovanja, već se preporučuje i kao pomoć protiv trudničkih mučnina ili mučnine kao nuspojave kemoterapije. Glavni aktivni sastojak đumbira je gingerol koji smiruje želudac, odnosno djeluje analgetski, antiemetski, protuupalno te ima i blagi antibakterijski učinak. U pripravcima protiv mučnine, često mu se dodaju i druge biljke koje djeluju umirujuće na probavne organe: paprena metvica, kamilica i kim. Biljni pripravci su najčešće u obliku kapsula koje sadrže suhi prah ili eterična ulja navedenih biljaka.

s lijekovima na odmor

S lijekovima na odmor: što ponijeti na put, a što nabaviti na odredištu

Na putovanje ne nosimo sve lijekove, posebno ako putujemo po Hrvatskoj gdje su ljekarne umrežene, a naši su recepti...

SAZNAJTE VIŠE

Mogu li pomoći akupunktura i akupresura?

Osobe koje jako pate od bolesti putovanja, odnosno imaju snažne mučnine, mogu zatražiti pomoć liječnika koji provodi akupunkturu. Ova tradicionalna kineska metoda, koja ima ozbiljnu znanstvenu podlogu, učinkovita je pomoć u liječenju mučnine. Stručnjak akupunkturolog će, ovisno o pacijentu, preporučiti koje tretmane i koliko ih je potrebno za suzbijanje simptoma.

Na sličan način djeluje akupresura, odnosno pritisak na određene točke na tijelu, pa se mogu nabaviti akupresurne narukvice za ručni zglob. Pritiskom na određenu točku na zglobu, neke osobe će imati manji osjećaj mučnine. Preporučuju se i za primjenu kod male djece, no učinak je individualan.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button