ADIVA Plus sadržaj - 26. lipnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

S lijekovima na odmor: što ponijeti na put, a što nabaviti na odredištu

Na putovanje nikada ne nosimo sve lijekove, posebno ako putujemo po Hrvatskoj gdje su ljekarne umrežene, a naši su recepti u sustavu. Informirajte se što treba imati uz sebe, a što ćemo, po potrebi, nabaviti u mjestu odmora

s lijekovima na odmor

Osobe koje boluju od kroničnih bolesti svoje lijekove trebaju uvijek imati uz sebe. Zahvaljujući informatičkom sustavu u zdravstvu, svaki pacijent potrebne lijekove može dobiti u bilo kojoj ljekarni u Hrvatskoj. Dovoljno je da liječnik napiše elektronički recept (što možemo dogovoriti telefonom) ili, ako je riječ o ponovljenom izdavanju lijeka, recept će već biti dostupan u sustavu.

Poboljšanjem zdravstvene pismenosti do bolje brige o zdravlju

Na put je korisno ponijeti medicinsku dokumentaciju iz koje je vidljivo koje lijekove trošimo, odnosno od kojih bolesti bolujemo. Lijekove koje nosimo sa sobom uvijek treba čuvati u originalnim kutijama i s uputama za primjenu, kako bismo bili sigurni koji je to lijek, čemu nam služi i kako ga treba uzimati.

Osjetljivost na temperature

Međutim, lijekovi zahtijevaju poseban režim čuvanja jer su osjetljivi na svjetlo i toplinu, odnosno hladnoću, pri čemu mogu kemijski reagirati i postati neučinkoviti.

Lijekove je najbolje prenositi na temperaturi do 25 ˚C zaštićene od svjetlosti i vlage. Posebnu pažnju treba posvetiti transportu inzulina i ostalih lijekova, na primjer antibiotika, koji moraju biti na temperaturi od 4 ˚C te ih je potrebno prevoziti u putnom hladnjaku.

Putna ljekarna: što ponijeti na put?

Na putu je korisno imati lijekove protiv mučnine od vožnje te one za hitna stanja i ozljede. Pri primjeni lijeka protiv mučnine treba paziti na dozu lijeka za djecu i odrasle, a uzima se 30 minuta prije polaska. Ponesite i sredstva protiv bolova i povišene temperature, najbolje paracetamol u obliku tableta ili šumećih tableta, a ako putujemo s djecom, lijek treba biti u dozi i obliku prilagođenima dobi djeteta.

Osobe koje imaju problem sa začepljenjem uha pri kupanju, mogu koristiti čepiće za uši za vodu i kapi za uho za čišćenje. Čepići će spriječiti prodor vode, a ako voda dospije u uho, najbolje je uho isprati s kapima za sušenje uha.

Pastile ili sprej za dezinfekciju usta i grla pomoći će nam pri peckanju i bolovima u grlu, posebno ako smo osjetljivi na hladna pića.

Sredstvo za čišćenje i dezinfekciju rana, sterilna kompresa, zavoj i vodootporan flaster nezaobilazni su na godišnjem odmoru, posebno ako vrijeme provodimo u prirodi.

Sredstva za zaštitu od insekata primjenjuju se nanošenjem na kožu, a ako su za malu djecu, treba paziti da koristimo ona koja su prilagođena njihovoj dobi. Korisno je uzeti i proizvode koji se primjenjuju za zaštitu prostora u kojem spavamo.

Ubod insekta možemo ublažiti kremom ili gelom koji ugodno hladi, uz dodatak neke supstancije koja sprječava crvenilo, oteklinu i svrbež. Koriste se i kod opeklina od morskih žarnjaka (meduza, vlasulja) i kod opeklina od sunca.

Sredstva za zaštitu od sunca neophodna su za nanošenje i u gradu i na plaži i na planini. Trebaju biti dovoljno visokog zaštitnog faktora ovisno o tipu kože i duljini izlaganja, a u svom sastavu moraju sadržavati filtere za UVB i UVA zrake. Dobro bi bilo ponijeti i hidratantni losion ili mlijeko poslije sunčanja koji će nam navlažiti i zaštititi kožu od oštećenja zbog utjecaja sunčevih zraka.

Lijekovi koje nabavljamo na odredištu

Na put ne treba ponijeti ostale lijekove jer se mogu nabaviti u ljekarni u mjestu odmora.

To su lijekovi protiv sunčane alergije, jer se uzimaju prema preporuci liječnika, u dozi, vremenu i na način kako je to odredio liječnik. Osobe koje imaju već otprije iskustvo sa sunčanom alergijom, mogu u dogovoru s liječnikom, započeti s uzimanjem lijeka i nekoliko dana prije izlaganja suncu, no za njih je najbolje u potpunosti izbjegavati sunce.

čuvanje lijekova lijekovi spremanje lijekova

Što treba znati o pravilnom čuvanju lijekova

Velik broj lijekova je termoosjetljiv te pod utjecajem nepovoljne topline ili hladnoće mogu postati neštetno promijenjeni.

SAZNAJTE VIŠE

Proizvodi koji obnavljaju crijevnu floru će nam pomoći u slučaju probavnih teškoća (proljev, povraćanje, mučnina) koje se često javljaju upravo ljeti. Neki od njih trebaju se čuvati u hladnjaku, o čemu treba voditi računa.

Antibiotike nikada ne nosimo sa sobom jer se oni nikada ne uzimaju bez dogovora s liječnikom. U slučaju ozbiljne infekcije koja se treba liječiti antibiotikom liječnik iz hitne službe u mjestu boravka će nam, na temelju pregleda i opravdane potrebe, propisati recept.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button