Riječ farmaceuta - 26. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Što treba znati o pravilnom čuvanju lijekova

Velik broj lijekova je termoosjetljiv te pod utjecajem nepovoljne topline ili hladnoće mogu postati neštetno promijenjeni, ali i neučinkoviti, pa čak štetni

čuvanje lijekova lijekovi spremanje lijekova

Promjene lijekova pod utjecajem temperature zraka mogu utjecati na farmaceutski oblik lijeka. Na primjer masti, kreme ili paste se na povišenim temperaturama otapaju, a na sniženim skrućuju (grudaju). Tablete, kapsule, sirupi i otopine na neodgovarajućim temperaturama mogu promijeniti organoleptička svojstva: boju, miris ili okus. No, mnogi lijekovi, a posebno biološki, mogu promijeniti i svoju kemijsku strukturu, a time i kemijski sastav. Za svaki lijek proizvođač u uputama o lijeku navodi način čuvanja, odnosno prihvatljive i neprihvatljive promjene koje se mogu dogoditi ako se ne čuva pravilno.

Mislite na zdravlje na odmoru: Uzimate li lijekove, oprezno sa sunčanjem!

Transport i čuvanje u „hladnom lancu“

U farmaceutskoj industriji, transportu, skladištenju i u svim ljekarnama, niz je strogih pravila koja osiguravaju propisane temperaturne uvjete tijekom skladištenja i prijevoza lijekova, sve do trenutka njegove primjene, odnosno predaje pacijentu. To se posebno odnosi za lijekove koji se transportiraju i čuvaju u takozvanom „hladnom lancu“. To su oni čija je propisana temperatura čuvanja na hladnom mjestu (od 8 do 15°C) te oni koji se čuvaju na vrlo hladnom mjestu (od 2 do 8°C).

Farmaceutski hladnjaci nisu obični hladnjaci jer u svakom kutu tog hladnjaka treba biti točna temperatura. Ne smiju se lediti niti zadržavati vlagu. Opremljeni su sa sustavom nadzora, koji automatski očitava temperaturu. Te podatke prenosi u računalo za potrebnu evidenciju nadzora temperature te alarmira u slučaju promjene temperature. Takvi lijekovi se i prevoze i čuvaju na točno propisanoj temperaturi. Tijekom tog čitavog vremena mora se bilježiti temperatura njihova okoliša.

Čuvanje na sobnoj temperaturi i u hladnjaku

Lijekovi koji nisu toliko osjetljivi čuvaju se na sobnoj temperaturi te im je prihvatljiv raspon od 15 do 30°C, a optimalna temperatura do 25 °C. Osim lijekova, čuvanje je važno i za različite medicinske aparate ili dijagnostičke trakice.

Kad lijek izađe iz ljekarne, pacijenti mogu biti sigurni da je on zaista bio strogo čuvan onako kako proizvođač propisuje. Kod kuće ga treba čuvati najbolje što se može. Svaka kutija lijeka opremljena je uputom o lijeku u kojoj je, između ostalog, navedeno i čuvanje. Uputu treba uvijek pročitati i sačuvati jer se neki lijekovi drugačije čuvaju prije otvaranja, a drugačije nakon otvaranja.

Lijekovi koji se čuvaju na sobnoj temperaturi trebaju se čuvati u nekoj hladnijoj, tamnijoj prostoriji ili nekom ormaru u kutiji na izdvojenom mjestu, možda u spavaćoj sobi, hodniku ili smočnici. U kuhinji i kupaoni su prevelike oscilacije temperature i često je prisutna vlaga. Treba paziti da nisu izloženi suncu niti izvoru topline.

Lijekovi koje treba čuvati u hladnjaku najbolje je čuvati na najdonjem pretincu te odmaknuto od stijenki hladnjaka. Na tom mjestu hladnjak se ne smrzava, a mogu se umotati u neku foliju ili staviti u plastičnu kutiju kako bi se zaštitili od eventualne vlage.

Lijekovi u dozatorima

Ipak, ovakav način čuvanja kod kuće nije praktičan za kronične bolesnike koji redovito trebaju uzimati neke lijekove i nekoliko puta na dan. Naime, uvijek se preporučuje da takvi lijekovi budu „nadohvat ruke“. To znači da budu na nekom vidljivom mjestu, jer se moraju uzimati redovito i u propisano vrijeme. Za to je najbolje koristiti dnevne ili tjedne dozatore u koje se lijepo može posložiti dnevna doza, podijeljena i na jutarnju, poslijepodnevnu i večernju. Tada se može odvojiti manja količina lijeka, a ostatak spremiti na ono izdvojeno tamno i hladno mjesto. Ako u kući nema male djece, dozator može biti na kuhinjskom stolu ili noćnom ormariću ili pored daljinskog upravljača od televizora ili na bilo kojem mjestu na kojem bolesnik najviše boravi.

Cuvanje lijekova - kucna ljekarna

Čuvanje i odlaganje lijekova: „Generalka“ kućne ljekarne

Vaša kućna ljekarna došla je na red – vrjeme je da bacite stare lijekove ili da se napravi temeljita...

SAZNAJTE VIŠE

Na putu

Na putu lijekovi ne smiju biti u prtljazi, već u ručnoj torbi. Tijekom cijelog putovanja treba paziti da su na najhladnijem mogućem mjestu (odnosno, tijekom zime, da nisu na mjestu na kojem se mogu zamrznuti) i da nisu izloženi suncu. Neki pacijenti stalno uz sebe trebaju imati određene lijekove. Njih je najbolje nositi u malom dozatoru, u dozi za dan ili dva, kako ostatak pakiranja ne bi propao zbog neodgovarajućeg čuvanja u torbici ili džepu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button