Dječje zdravlje - 16. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević , dr. med., spec. pedijatar, ADIVA Plus sadržaj

Savjeti pedijatra: koje lijekove i sredstva uvijek treba imati u kućnoj ljekarni

Vrlo često roditelji postavljaju pitanje koje bi lijekove trebalo imati kod kuće kada je riječ o mališanima. Donosimo vam sažeti vodič kroz kućnu ljekarnu

kucna ljekarna djeca lijekovi kod kuce za djecu

Planiranje kućne ljekarne važno je svim roditeljima. Iako će se u iznimnim situacijama, po preporuci pedijatra, ovaj sadržaj možda i mijenjati, osnovna pravila ostaju ista te ih treba znati.

Debljina: pandemija modernog doba koja pogađa i djecu

Osnovni sadržaj kućne ljekarne

Lijekovi i sredstva koje biste trebali imati kod kuće:

  • Lijekovi za snižavanje povišene tjelesne temperature: u obliku sirupa ili čepića, ibuprofen i paracetamol (čepići će koristiti u slučaju da dijete odbija sirup ili ako povraća). Djeca školske dobi mogu koristiti lijekove u obliku tableta ili eferveta – tableta koje se otapaju u vodi. Potrebno je pridržavati se preporučenih dnevnih doza lijeka i međusobnog razmaka između doza. Lijekovi za snižavanje tjelesne temperature djeluju i kao analgetici – primjenjuju se u liječenju boli. Redovito provjeravajte rok trajnosti lijekova!
  • Lijek za prevenciju i liječenje dehidracije uslijed povraćanja, proljeva i drugih stanja u kojima postoji povećani gubitak tekućine i minerala (npr. znojenje i prekomjerno ugrijavanje tijela). Riječ je o rehidracijskim solima, najčešće u obliku vrećica s prahom koji se otopi u vodi ili drugoj tekućini. Količina tekućine u kojoj se otapa prah je naznačena na pakiranju. Postoje i rehidracijski preparati u obliku gotovih otopina (sokovi). S primjenom rehidracijske terapije treba započeti  odmah, čim se pojave znaci povećanog gubitka tekućine – ne treba čekati pojavu znakova dehidracije! Ljekoviti utjecaj rehidracijske otopine se očituje u smanjivanju težine i trajanja bolesti. Redovito provjeravajte rok trajnosti proizvoda!
  • Sanacija rana, ogrebotina i opeklina – sredstvo za dezinfekciju rane (3% hydrogen ili octenidin sprej), sterilne komprese različitih veličina, mikropor flaster širine 1 i 2,5 cm, set manjih samoljepivih flastera s gazom – tzv. “hanzaplasti”.
  • Medicinski alkohol se u pravilu ne koristi za dezinfekciju rana, no može se koristiti za alkoholni oblog na mjestu jače reakcije na ubod insekta. 

Sadržaj putne ljekarne

Ovisno o lokaciji odmorišta može biti korisno opskrbiti se dodatnim lijekovima, posebno ako je dostupnost zdravstvenog sustava ograničena:

  • biljni gel za ublažavanje kožne reakcije na ubod insekta
  • lijek protiv alergije (antihistaminik u obliku kapi, sirupa ili tableta)
  • dekongestivne kapi/sprej za nos i hipertonična otopina morske vode (2,3%) za ispiranje nosa i/ili inhaliranje
  • ako se planiraju daleka putovanja u zemlje s povišenim rizikom od zaraznih bolesti koje zahvaćaju probavni sustav, posavjetujte se s liječnikom oko lijekova koje treba ponijeti. Prije svega se preporučuje nabaviti racecadotril (Hidrasec) u obliku praška koji se otopi u maloj količini vode koji učinkovito smanjuje broj i volumen stolica ako nastupi proljev. U slučaju težih oblika infekcije (popraćenih vrućicom, izrazito teškim probavnim smetnjama i pojavom krvi u stolici), opravdano je ponijeti antibiotik. O epidemiološkim rizicima odredišta se možete posavjetovati u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo ili u ambulanti za putničku medicinu Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Sadržaj kućne ljekarne kod kroničnih bolesti

U slučaju da dijete boluje od kronične bolesti, potrebno je imati u kućnoj ljekarni sve lijekove koji se u slučaju pogoršanja mogu primijeniti (bilo samostalnom odlukom roditelja ili nakon telefonske konzultacije s liječnikom).

Najčešće je riječ o djeci s izraženijim alergijskim reakcijama te se preporučuje da u kućnoj ljekarni, osim antihistaminika, bude i kortikosteroid (u obliku čepića, tableta ili otopine za inhaliranje). Za najteže oblike alergije treba nabaviti adrenalinski autoinjektor (posavjetujte se s liječnikom).

Za djecu koja imaju neki od oblika cerebralnih napada (febrilne konvulzije, epilepsija) u kućnoj ljekarni trebaju se nalaziti diazepamske klizme.

simptomi zbog kojih bolesno dijete hitno treba lijecnicku pomoc

Pedijatar savjetuje: kada hitno zatražiti liječničku pomoć?

Nema roditelja koji se ne bi zabrinuo za svoje bolesno dijete. Pitanje je koji je to trenutak u kojem...

SAZNAJTE VIŠE

Za djecu koja boluju od astme ili drugih oblika bolesti dišnih puteva kućna ljekarna treba sadržavati lijekove koji se, u slučaju pojave bolesti, uobičajeno primjenjuju. Najčešće je riječ o lijekovima za inhalacijsku terapiju (sprejevi, kapi) ili kortikosteroidima za sistemsku primjenu (tablete, čepići).

Važna napomena!

U kućnoj ljekarni ne treba čuvati neiskorištene doze antibiotika, korištene kapi za oči i nos te lijekove kojima je istekao rok valjanosti!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button