promo signPROMO ČLANAK

Lijekovi i terapije - 23. prosinca 2020.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Kućna ljekarna u vremenu viroza

U svakom domu trebalo bi postojati mjesto na kojem držimo pribor i lijekove za pružanje prve pomoći te za samoliječenje. U današnje je vrijeme posebno važno pažljivo se opskrbiti poštujući pravila i preporuke

kucna ljekarna pribor i lijekovi za pružanje prve pomoci samolijecenje

Svako bi domaćinstvo, bez obzira na životnu dob članova koji u njemu žive, trebalo imati pribor i lijekove za pružanje prve pomoći spremljene na posebnom mjestu. Mjesto treba biti zaštićeno, a pribor i lijekove smiju koristiti samo osobe poučene pružanju prve pomoći. Sadržaj treba čuvati u ormariću ili sanitetskoj torbici, zaštićen od topline, vlage i svjetla.

Osnovna pravila kućne ljekarne

Ne preporučuje se stvarati zalihe jer lijekovi imaju rok valjanosti nakon čijeg isteka postaju manje djelotvorni, a neki i štetni. Ako vam neki lijek iznenada zatreba, a nemate ga pri ruci, uvijek vam je na raspolaganju dežurna ljekarna. Prije svake kupovine ne zaboravite ljekarniku napomenuti od čega bolujete, koristite li kakve lijekove, vitamine i druge proizvode te trebate li preparate za trudnice ili djecu.

U kućnoj ljekarni treba držati lijekove za ublažavanje ili uklanjanje manjih zdravstvenih tegoba, odnosno ne miješajte u tu ladicu lijekove koje je propisao liječnik, a služe kao svakodnevna terapija u liječenju kroničnih bolesti, kako ih vi ili ukućani slučajno ne biste zamijenili. Ako u kući ima male djece, pobrinite se da su lijekovi izvan djetetova pogleda i dohvata.

Planiranje sadržaja

Zbog povećane učestalosti infekcija dišnog sustava i trenutačne epidemiološke situacije, bitno je ograničiti socijalne kontakte i ostati kod kuće, posebno kod znakova respiratorne infekcije (vrućica, kašalj, teško disanje) i drugih bolesti. Kako biste olakšali i uklonili blaže zdravstvene tegobe, koristite samo sigurne te klinički provjerene lijekove i proizvode. Ako ste već bolesni, u ljekarnu pošaljite zdravoga ukućana ili drugu zdravu osobu.

Kućna ljekarna trebala bi sadržavati:

 • lijekove za suzbijanje bolova kao što su acetilsalicilna kiselina, ibuprofen, ketoprofen, naproksen i paracetamol. Nalaze se u slobodnoj prodaji te su prihvatljivo neškodljivi ako se uzimaju kraće vrijeme. Preporučuju se preparati koji istovremeno djeluju i protiv bolova (analgetici) i snižavaju temperaturu (antipiretici).
 • lijekove za snižavanje povišene tjelesne temperature (uz toplomjer)
 • sirupe protiv kašlja i za olakšavanje iskašljavanja: Kašalj je prirodni refleks nadražaja pluća i dišnih putova, usmjeren na oslobađanje od suviška sekreta, sluzi i stranih čestica. Ako je kašalj produktivan, odnosno ako dovodi do iskašljavanja, nije ga razborito suzbijati.

 • medicinski ugljen kod trovanja hranom
 • rehidracijsku otopinu za slučaj dehidracije i njezinu prevenciju kod crijevnih viroza; za nadoknadu tekućine i elektrolita kod povraćanja i proljeva
 • tablete protiv alergije te antihistaminsku kremu kod alergijskih kožnih reakcija
 • spazmolitike, odnosno sredstva koja suzbijaju spazam (grč) glatkih mišića probavnog trakta, žučnih vodova ili mokraćovoda
 • nosne dekongestive (za ublažavanje tegoba kod začepljenog nosa)

U kućnoj ljekarni treba imati i osnovni pribor potreban za saniranje manje ozljede ili opekline u kućanstvu: sredstvo za dezinfekciju, antibiotsku mast ili prašak za površinske rane, mast za opekline, flastere u nekoliko veličina, sterilne gaze, sterilne komprese, zavoj, traku za pričvršćivanje zavoja lijepljenjem.

Važne napomene

 • Uvijek pažljivo pročitajte upute za upotrebu i obratite se liječniku ili ljekarniku (telefonom) u slučaju nedoumica.
 • Nemojte nikada koristiti lijekove propisane drugoj osobi bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.
 • Ne zaboravite da doza lijeka ovisi i o dobi i tjelesnoj težini. Doza koja odgovara vama vjerojatno nije primjerena za vaše dijete.
pravilna primjena lijekova

Pravila ispravne primjene lijekova koje morate znati

Lijekovi koje uzimamo dolaze u različitim oblicima. Osnovna podjela je prema mjestu primjene: za unutarnju ili vanjsku primjenu. Za...

SAZNAJTE VIŠE
 • Oprez je potreban i u stanjima kao što su trudnoća i dojenje, kad su neki lijekovi kontraindicirani, kao i kod kronično oboljelih, čija terapija može djelovati u interakciji s povremeno uzetim lijekovima te promijeniti učinak i djelotvornost drugog lijeka.

Savjetodavna kampanja „Temperatura i kašalj“ provodi se u suradnji s Belupom. Članak sponzorira Rinil, Belupo.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button