Probava - 19. kolovoza 2023.
AUTOR ČLANKA - Poliklinika Drinković, ADIVA Plus sadržaj

5 simptoma koji vam govore kada se javiti gastroenterologu

Zanimanje gastroenterologa uglavnom povezujemo sa želučanim tegobama, no on je zadužen za cijeli probavni sustav, od jednjaka do jetre. Doznajte zbog kojih simptoma biste svakako morali potražiti gastroenterološki savjet

gastroenterolog zeludac crijeva jednjak jetra

Gastroenterolog ispituje funkciju i bolesti povezane s jednjakom, želucem, tankim i debelim crijevom, gušteračom, žučnim mjehurom i jetrom.

Bolesti i stanja koje gastroenterolozi dijagnosticiraju i liječe su:

Kako prepoznati trenutak kada se svakako trebate javiti gastroenterologu? Doznajte kojih pet simptoma i znakova ne smijete zanemariti.

1. Učestali zatvor ili proljev

Od zatvora patite ako imate stolicu manje od tri puta tjedno. Taj je problem posljedica začepljenja, neuroloških problema, hormonalnih poremećaja ili nepravilne prehrane.

Učestali proljev koji traje duže od nekoliko dana može biti povezan s virusom, s Chronovom bolesti ili s iritabilnim crijevom. Gastroenterolog će vam pomoći u utvrđivanju uzroka vašeg problema.

2. Tragovi krvi u stolici

Uzroci krvi u stolici znak je da negdje u vašem probavnom traktu dolazi do krvarenja. Uzroci mogu biti razni, ali najbolje je odmah potražiti pomoć gastroenterologa.

3. Žgaravica

Svatko od nas ponekad pati od žgaravice, što nije zabrinjavajuće, ali ako imate učestale žgaravice, to može ukazivati ​​na gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB), a možda i na rak jednjaka. Svakako je najbolje obratiti se liječniku.

4. Redovita pretraga kolorektalnog karcinoma (45+)

Sve odrasle osobe koje su starije od 45 godina trebale bi odlaziti na preventivne preglede za rak koji može nastati u probavnom traktu. Rak debelog crijeva može nastati iz prekanceroznih polipa otkrivenih tijekom kolonoskopije.

Ako u vašoj bližoj obiteljskoj anamnezi postoji karcinom debelog crijeva, savjetujemo kolonoskopiju prvi put napraviti i deset godina ranije.

Zloćudna preobrazba iz polipa u karcinom traje nekoliko godina, pa odstranjivanje dobroćudnih polipa može spriječiti nastanak raka debelog crijeva. Upravo iz tog razloga kolonoskopiju nije potrebno često ponavljati.

karcinom debelog crijeva-liječenje

Liječenje i prevencija karcinoma debelog crijeva

Dan plavog irisa nas podsjeća na važnost informiranosti o raku debelog crijeva kako bismo se uspješnije borili protiv te...

SAZNAJTE VIŠE

Ako je nalaz kolonoskopije uredan, ponavljamo je za pet do deset godina. Ako je potreban zahvat odstranjenja polipa, onda je kontrola potrebna za godinu dana.

5. Nadutost

Povremena nadutost nakon pojedenog obroka nije razlog za odlazak gastroenterologu, ali ako patite od nadutosti i bolova u trbuhu nakon gotovo svakog obroka ili je praćeno mučninom, trebali biste o tome obavijestiti liječnika koji će vas uputiti gastroenterologu na daljnje pretrage.

U slučaju da vas brine neki od navedenih simptoma ili vas muče druge probavne tegobe, ne oklijevajte se javiti stručnjacima Poliklinike Drinković.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button