Probava - 22. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Kolecistitis ili „upala žuči“: bolno stanje koje se danas uspješno liječi

Upala žučnjaka izrazito je bolno stanje koje je u najvećem broju slučajeva izazvano žučnim kamencima. S obzirom na to da žučnjak nije neophodan za naše svakodnevno funkcioniranje, može ga se kirurški ukloniti te time učinkovito spriječiti ponovno nastajanje kamenaca

kolecistitis zucni kamenac kamenci upala zuci zucnjaka

Žučna vrećica smještena je ispod jetre i nalazi se u gornjem desnom dijelu trbušne šupljine ispod desnog rebrenog luka. Kruškolikog je izgleda i sastoji se od donjeg šireg dijela u kojem se najčešće stvaraju kamenci i drugog, najčešće nešto užeg dijela, koji se naziva vrat žučnjaka. On se sve više sužava tako da se dalje nastavlja u izvodni kanal žučnjaka.

Spremište žuči

Žučna vrećica ili mjehur je malo mišićno spremište koje sadržava žuč, zelenkasto–žutu gustu probavnu tekućinu koju stvara jetra. Žučni mjehur se steže nakon dolaska hrane u dvanaesnik. Hrana podražuje živčane stanice u stijenci dvanaesnika koje zatim aktiviraju lučenje hormona koji pak uzrokuju stezanje žučnjaka i istjecanje žučnog soka (žuči). Ona putem žučnih vodova dospijeva u dvanaesnik. Tako žučni sok probavlja masne, ali i neke druge sastojke hrane u crijevu.

Žučni sok se sastoji od žučnih soli, elektrolita, žučnih pigmenata (bilirubin), kolesterola i drugih masti (fosfolipida). Žuč je odgovorna za dvije važne funkcije u tijelu. Pomaže u probavi i apsorpciji masti te je odgovorna za uklanjanje nekih otpadnih tvari iz tijela, naročito hemoglobina iz crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) i viška kolesterola.

Bolest žučnjaka

Najčešći simptom bolesti žučnjaka je isprekidana jaka bol koja se naziva bilijarna kolika. Pojavljuje se u srednjem ili gornjem desnom dijelu trbuha. Obilni ili masni obroci mogu izazvati bol. Ali ona se obično pojavljuje nekoliko sati nakon jela, često budeći bolesnika tijekom noći.

Kolecistitis je upala žučnog mjehura (žučnjaka) ili stanje koje popularno zovemo „upala žuči”.

  • Akutni kolecistitis je upala stijenke žučnog mjehura koja obično nastaje zbog kamenca u cističnom vodu, a uzrokuje napadaj nagle, izvanredno jake boli. Bolesnici s akutnim kolecistitisom često se žale na bol prilikom udisaja. Bol se može širiti iz trbuha u leđa. Najmanje 95% ljudi s akutnom upalom žučnog mjehura ima žučne kamence. Rijetko upalu uzrokuje bakterijska infekcija.
  • Kronični kolecistitis je dugotrajna upala žučnog mjehura koja se odlikuje napadajima jake, oštre boli u trbuhu. Oštećeni žučni mjehur ima zadebljanu stijenku, skvrčen je i malen. Stijenka se pretežno sastoji od fibroznog tkiva. Unutrašnja opna može biti puna vrijedova i biti ožiljkasta. Žučni mjehur sadrži mulj ili žučne kamence koji često začepljuju cistični vod.

Liječenje

Akutna bol kod kamenaca u žuči i bolesti žučnjaka obično se liječi u bolnici, gdje se provode dijagnostički postupci kako bi se isključila druga stanja i komplikacije. Bol, obično u desnom gornjem dijelu trbuha, prvi je znak upale žučnog mjehura. Bol se može pojačavati dubokim disanjem i često se širi u donji dio desnog pazuha. Bol može postati neizdrživa, uobičajeni su mučnina i povraćanje.

Ako je bolesnik primljen u bolnicu s akutnom upalom žučnjaka, obično je potrebna operacija, ali se ona obično provodi barem 48 sati nakon primitka kad se upala ublažila. Ako bolesnik nema povišenu temperaturu i druge ozbiljne zdravstvene poteškoće te ne pokazuje znakove jake boli ili komplikacija i ako su rezultati laboratorijskih testova normalni, može ga se otpustiti uz antibiotike i lijekove protiv bolova.

zucni kamenac lijecenje simptomi

Žučni kamenac: svi odgovori na jednom mjestu

Iako često bez simptoma, žučni kamenci mogu izazvati neugodne tegobe i bol. Operacija je najbolji izbor, a do tada...

SAZNAJTE VIŠE

Žučnjak nije vitalni organ za funkcioniranje ljudskog tijela te ga se može ukloniti jer, kao što je objašnjeno, za lučenje žuči je odgovorna jetra čija funkcija ostaje netaknuta ovim zahvatom. Kirurško uklanjanje žučnjaka (kolecistektomija) jamči da bolesnik neće imati recidiv žučnih kamenaca. Kandidati za kirurško liječenje su bolesnici koji su imali jedan vrlo jak ili nekoliko manje jakih napada žučnih kamenaca, ili imaju upalu žučnog mjehura ili gušterače.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button