Otorinolaringologija - 15. travnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Veliki uspjeh hrvatskih liječnika: djevojčici napravili obje uške od hrskavice rebra i vratili sluh

Liječnici Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Sestre milosrdnice prvi su u Hrvatskoj i regiji izveli složenu implantaciju uređaja za rehabilitaciju sluha i ujedno rekonstrukciju uški na istom pacijentu

kbc sestre milosrdnice opreacija otorinolaringologija

Rekonstrukcije ovih deformacija izvode se samo u tri centra u Europi – u Parizu, Brandenburgu i sada u Zagrebu, te na Dalekom istoku i u južnom dijelu SAD-a, navodi news portal vecernji.hr.

Nakon četiri operacije na obje uške i ugradnje slušnog uređaja, sve tijekom dvije i pol godine, trinaestogodišnja Simona Ilievska s roditeljima vraća se u Sjevernu Makedoniju sretna i zdrava, zahvaljujući uspjehu stručnog tima Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Sestre milosrdnice predvođenog doc. Ivanom Rašićem i dr. Androm Košecom.

Prvi ovakav postupak u Hrvatskoj i regiji

Naši liječnici ispravili su djevojčici urođene greške i omogućili joj dobar sluh i estetski ujednačene ušne školjke. Prvi u Hrvatskoj i regiji izveli su složenu implantaciju uređaja za rehabilitaciju sluha i ujedno rekonstrukciju uški na istom pacijentu, omogućivši djevojčici da prvi put u životu normalno čuje i da više nema teškoća u komunikaciji.

„To što dobro čujem je za mene nešto novo, novi osjećaj, i to odličan! Jako sam sretna i zadovoljna, a sretni su i moji roditelji. Jedva čekam da se vratim u Skoplje da vidim kako će mi sada život izgledati“, rekla je Simona, koja se sve vrijeme nije prestajala smiješiti dok su liječnici odgovarali na novinarska pitanja o tom složenom zahvatu.

Priznavši da je bilo i suza radosnica, Simonina majka, Aneta Ilievska, kazala je da su liječnici u Vinogradskoj uvelike unaprijedili život njezinoj kćeri i zbog toga im je od srca zahvalila, ujedno i sestrama na odjelu, te svima poželjela sretan Uskrs.

Makedonsku je obitelj zagrebačkim liječnicima uputio iskusni skopski liječnik koji je bio upućen u mogućnosti i iskustvo koje su naši liječnici stekli usavršavajući se u inozemstvu, a makedonski zdravstveni fond pokrio je to liječenje.

Četiri operacije rekonstrukcije uški

Doc. Ivan Rašić, specijalist otorinolaringolog i subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, koji je prije pet godina devetogodišnjakinji iz Zeline napravio novu polovicu uha nakon što joj ga je pas odgrizao, rekao je da je djevojčica iz Makedonije imala uredno razvijene pužnice, ali su bile zatvorene iza kostiju pa su zvukovodi bili nerazvijeni i zbog toga joj je sluh bio znatno oštećen.

„Simona je rođena s jedne strane lobularnim, a s druge strane konhalnim tipom mikrotije. To je iznimno rijetko i kad je defekt s jedne strane, a osobito s obje, posljedica je znatno slabiji sluh, osoba čuje kroz kost, a ne kroz kanal, s time da je zvukovod s lijeve strane bio potpuno atrofičan odnosno nije postojao i na toj strani ona uopće nije čula. Imali smo izazov, u četiri operacije napravili smo dvije uške, a za svaku treba po dvije operacije i između svake operacije treba proći bar šest mjeseci. Nakon toga je dr. Košec ugradio BAHA uređaj koji poboljšava sluh, tako da je Simona prva pacijentica u regiji na kojoj smo učinili i restauraciju sluha i estetskog defekta. Sada je spremna za što god želi u životu“, kazao je dr. Rašić.

Svjetski dan uha i sluha prevencija ocuvanje uha i sluha

Brinimo o zdravlju uha, sačuvajmo svoj sluh

3. ožujka obilježavamo Svjetski dan uha i sluha, s ciljem podizanja svijesti o očuvanju i unapređenju zdravlja uha te...

SAZNAJTE VIŠE

Naime, djevojčici je prvo 2019. godine rekonstruirano lijevo uho, a godinu kasnije učinjen je i zahvat na desnom uhu pri čemu su liječnici rekonstrukciju napravili uzevši hrskavicu s njezina šestog, sedmog, osmog i devetog rebra i od nje rekonstruirali trodimenzionalnu arhitekturu uške te je umetnuli ispod kože, na mjestu deformirane s kojom je rođena. Dr. Rašić napominje kako samu ušku od hrskavice rebara nije teško napraviti, koliko je kompliciranije prekriti je potom kožom kako bi sve lijepo zaraslo, zato treba precizno izmjeriti položaj i veličinu. Simonin je slučaj donekle usporio COVID-19, ali dvije godine inače je rok potreban za rekonstrukciju takvog defekta.

Dodatne detalje o zahvatu pročitajte na: https://www.vecernji.hr/vijesti/veliki-uspjeh-hrvatskih-lijecnika-djevojcici-simoni-napravili-obje-uske-od-hrskavice-rebra-i-vratili-sluh-1578886

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button