Otorinolaringologija - 14. ožujka 2024.
AUTOR ČLANKA - prim. dr. sc. Siniša Stevanović, dr. med., Klinika za ORL i kirurgiju glave i vrata, KBC Sestre milosrdnice Zagreb

Rak grla: uzroci, simptomi i liječenje

Simptomi raka grla mogu biti vrlo različiti i nespecifični, no vrlo je važno ne ignorirati njihovu pojavu, a posebno stalnu promuklost. Svaka promuklost koja traje dulje od dva, do maksimalno tri tjedna zahtijeva otorinolaringološki pregled

rak grla

Rak grla češće se javlja u muškaraca. Prosječna dob u kojoj se pojavljuje je oko 65 godina s tendencijom smanjenja, a postoji i povećana pojava bolesti i u žena.

U Hrvatskoj je 2020. bilo 266 novoregistriranih pacijenata s rakom grla.

Uzročni čimbenici

Najčešći uzročni čimbenici za nastanak bolesti su pušenje i konzumacija alkohola.

U manjoj mjeri kao uzročni čimbenik spominje se i HPV infekcija (češće se bolest javlja ako je infekcija nastala u ranoj dobi, u djetinjstvu, ako je pacijent bio višekratno operiran zbog papilomatoze grkljana te ako se radi o tzv. visokorizičnim HPV tipovima virusa).

Različiti simptomi

Grlo (grkljan) ima anatomski tri etaže:

  • glasnice (glotički dio),
  • dio grkljana ispod glasnica (subglotični dio) i
  • dio grkljana iznad glasnica (supraglotički dio).

Svakako se javite liječniku: komplikacije kroničnog kašlja

S obzirom na anatomske odnose, simptomi raka grla mogu biti različiti.

Dok će za rak glasnica vrlo rani i dominantan simptom biti promuklost, za područje grla iznad i ispod glasnica smetnje mogu biti nespecifične. Tako se pacijenti mogu žaliti na:

  • osjećaj knedle u grlu,
  • potrebu za čišćenjem grla,
  • smetnje gutanja,
  • kašalj,
  • kasnije se mogu javiti i smetnje disanja, bol i krvarenje.

Promjena glasa se mora provjeriti

U svakodnevnoj praksi, na predavanjima, ali i putem ADIVA portala, naglašavam važnost promuklosti kao simptoma. To je simptom koji nastaje vrlo rano uz rak grla, čuje ga pacijent, njegova okolina, ali i dalje viđamo pacijente koji dolaze u uznapredovalim stadijima bolesti.

To se događa jer pacijenti, njihova obitelj, pa nekada čak i zdravstveno osoblje ne pridaju veliku važnost promjeni glasa. Svaka promuklost koja traje dulje od dva, do maksimalno tri tjedna zahtijeva vizualizaciju glasnica (ORL pregled).

Nedavno sam pregledao pacijenta kojem se razvila asimetrija lica (tzv. pareza facijalnog živca), a uz to je i promukao. Pitao sam ga: „Kada vam se iskrivilo lice“?

„Jutros“, odgovara. (I dolazi odmah na pregled).

„A koliko ste dugo promukli“?

„A to je već godinu dana“.

Očito je simptom koji se vidi (osobito na licu) važniji od onoga koji se čuje.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza raka grla postavlja se ORL pregledom, pregledom ždrijela i grla zrcalom na što se nadovezuje i tzv. endoskopski pregled uz pomoć krutih (pregled kroz usta)  ili mekanih (pregled kroz nos) optičkih instrumenata koji nam omogućuju detaljan prikaz struktura grla.

Sve pretrage su vrlo jednostavne i najčešće se mogu učiniti bez davanja anestetika. Za pacijente koji imaju jak nadražaj i smeta im stavljanje instrumenta u grlo, sluznica se može anestezirati sprejanjem nosa i grla anestetikom.

Za početni rak grla to je ujedno i dovoljna dijagnostika, odnosno nije potrebno raditi radiološke pretrage. No u slučaju uznapredovalog raka grla, uz endoskopski pregled često se obavljaju i radiološke pretrage (CT i MRI vrata).

Liječenje raka grla

Odluka o načinu liječenja se potom donosi na konziliju Klinike (na konziliju su prisutni, uz otorinolaringologa, patolog, radiolog i onkolog).

Za početni rak grla je najbolja metoda liječenja odstranjenje raka endoskopski, kroz cijev koja se postavlja pacijentu u usta (laringoskop) laserom. Za mali, početni rak to je najčešće i jedini način liječenja. Nakon operacije nema ograničenja prehrane, gutanje je uglavnom uredno, glas se može malo pogoršati.

Grlobolja

Grlo na udaru: Grlobolja jedna, a uzroka mnogo

Grlobolja je čest simptom koji poznajemo od djetinjstva, a posebno se često javlja tijekom hladnih mjeseci. Sama po sebi...

SAZNAJTE VIŠE

Za uznapredovali rak grla također se može pokušati endoskopsko odstranjenje laserom. Ako to nije moguće, opcije liječenja su djelomično ili kompletno odstranjenje grla. Nakon djelomičnog odstranjenja grla pacijent može privremeno imati otvor u vratu (traheostomu) kroz koju diše. Kod kompletnog odstranjenja grla pacijent ima trajni otvor u vratu kroz koji diše, nekoliko tjedana se hrani putem sonde postavljene kroz nos do želuca, a nakon zarastanja rane gutanje bude uglavnom dobro.

Glas se rehabilitira ugradnjom govorne proteze, korištenjem električnog uređaja prislonjenog na vrat dok pacijent govori ili učenjem tzv. ezofagelanog govora (vraćanjem progutanog zraka iz želuca do usta).

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button