Otorinolaringologija - 20. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Ana Penezić, dr. med., specijalist otorinolaringolog, KBC Sestre Milosrdnice, Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata

Puknuće bubnjića – uzroci, simptomi i liječenje

Perforacija bubnjića vrlo je neugodna, a izbor liječenja ovisi o više čimbenika. Svakako se javite liječniku ako posumnjate na ovo stanje

puknuce bubnjica

Perforacija ili ruptura bubnjića je otvor ili rupa na bubnjiću. Bubnjić odjeljuje zvukovod od srednjeg uha i s vanjske je strane obložen kožom koja se nastavlja na kožu zvukovoda. Ima srednji sloj koji se sastoji od sloja fibroznog tkiva, a s unutarnje strane obložen je sluznicom koji se nastavlja na  sluznicu bubnjišta.

Bubnjić ima važnu ulogu jer prenosi i amplificira zvuk u obliku vibracija koje se prenose dalje u srednje i u unutarnje uho. Bubnjić ima i zaštitnu ulogu, odnosno djeluje kao barijera između zvukovoda i srednjeg uha te čuva srednje uho i njegove sastavnice od nečistoće i bakterija. Njegova cjelovitost omogućava nam dobar sluh, a istovremeno čuva od infekcija.

Brinimo o zdravlju uha, sačuvajmo svoj sluh

Uzroci perforacije bubnjića

Najčešći uzroci perforacije bubnjića su:

  • infekcije uha,
  • ekstremne promjene tlaka (barotrauma) i
  • mehanička trauma.

Infekcije i upale srednjeg uha uzrokuju nakupljanje sekreta u srednjem uhu te pritišću na bubnjić koji u konačnici puca (rupturira) kako bi se oslobodio upalnog sekreta. Dolazi do curenja upalnog sekreta iz uha koje, ako traje dulje vrijeme i nije adekvatno liječeno, može dovesti i do kronične upale i/ili razvoja komplikacija.

Barotrauma kao uzrok perforacije bubnjića je česta kod ronioca ili onih koji mijenjaju nadmorsku visinu (putovanje zrakoplovom, alpinizam), a nisu u mogućnosti prilagoditi promjene tlaka u srednjem uhu. Tada dolazi do prebrze promjene tlaka u srednjem uhu i bubnjić puca.

Mehanička trauma jedan je od najčešćih uzroka perforacije bubnjića. Najčešće se događa prilikom čišćenja uha štapićima (zbog toga su nekadašnji otorinolaringolozi govorili kako u uho ne ide ništa manje od lakta!), pribadačama, raznim drugim oštrim predmetima. Tu je i izravan udarac u uho, kao tupa trauma (udarac loptom  ili primjerice rukom po uhu) nakon čega također može doći perforacije bubnjića.

Simptomi i znakovi perforacije bubnjića

Prilikom pucanja bubnjića može se javiti jaka bol u zahvaćenom uhu, a ako je riječ o upali može doći i do curenja guste sluzi, sukrvavog ili gnojnog iscjetka neugodnog mirisa. Upala srednjeg uha čest je uzrok puknuća bubnjića kod djece dobi do tri godine. Uho tada može curiti nekoliko dana, a važno je raditi toalete uha prema preporuci liječnika kako se upala ne bi proširila.

Kod barotraume ili mehaničke traume u početku se može javiti bol koja vrlo brzo prestane. Prethoditi joj može osjećaj pritiska u ušima i nemogućnost izjednačavanja tlaka u uhu (pucketanje u ušima). Kod perforacije bubnjića pacijent vrlo često navodi da ima osjećaj slabijeg sluha na to uho, punine u uhu, a ponekad se javlja i šum ili zujanje u uhu.

Ako se uz navedene simptome javljaju i glavobolja, mučnina, povraćanje, vrtoglavica ili pareza ličnog živca, važno je što prije javiti se otorinolaringologu.

Pregled otorinolaringologa i liječenje

Važno je pregledom uha (otoskopijom) utvrditi izgled perforacije te postoji li ili ne postoji upalno zbivanje, jer to u konačnici određuje i terapiju. Otomikroskopskim pregledom moguće je vidjeti sitne točkaste perforacije pod povećanjem, koje nisu vidljive običnim otoskopskim pregledom. Ako postoji značajniji gubitak sluha možda će biti potrebno učiniti i audiometrijske pretrage poput tonskog audiograma koje će pokazati koliko je perforacija bubnjića utjecala na gubitak sluha, odnosno koliki je prag sluha kod tog pacijenta.

Ako se radi o manjoj suhoj (uho ne curi niti je upaljeno) perforaciji, moguće je da ona s vremenom spontano zacijeli. Liječnik će procijeniti i postoje li znakovi upale koji bi mogli uzrokovati puknuće bubnjića, bolest srednjeg uha te moguću zahvaćenost unutarnjeg uha (sluh i centar za ravnotežu). Postoje li znakovi upale, pacijent će dobivati i antibiotsku terapiju prema predmnijevanom uzročniku u odgovarajućoj dozi i duljini trajanja.

upala vanjskog uha, upala srednjeg uha

Mama, boli me uho! Kako razlikovati upale vanjskog i srednjeg uha?

Upala vanjskog uha češća je ljeti. Upala srednjeg uha u dječjoj dobi ima izražene opće simptome - temperaturu, malaksalost,...

SAZNAJTE VIŠE

Pacijent se treba javljati na redovite dogovorene kontrole otorinolaringologa, a ukoliko perforacija ne zacijeli kroz neko vrijeme i testovi sluha pokazuju značajan gubitak sluha na to uho, tada u obzir dolazi operacija reparacije perforiranog bubnjića (miringoplastika). U težim slučajevima, kada je upala uzrok perforacije i promjena u srednjem uhu, bit će potreban i kompliciraniji otokirurški zahvat (timpanoplastika).

U konačnici je važno zapamtiti da se tijekom razdoblja praćenja uho ne moči, da se uzima lijek protiv bolova prema potrebi, te da se svakako slušaju preporuke liječnika specijalista otorinolaringologa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button