Otorinolaringologija - 10. ožujka 2020.
AUTOR ČLANKA - mr. sc. Rozita Gulić, dr. med., specijalist otorinolaringolog, uži specijalist plastične kirurgije glave i vrata, uži specijalist audiologije, Poliklinika Gulić Medical Group

Začepljeno mi je uho! Što učiniti?

Začepljeno uho, odnosno disfunkcija Eustahijeve tube, često je posljedica prehlade i rinitisa, a riječ je o neugodnoj smetnji koju treba ozbiljno shvatiti kako bi se izbjegle komplikacije

zacepljeno uho

Da bismo saznali kako nastaje začepljeno uho, reći ćemo koju riječ o Eustahijevoj tubi koja igra važnu ulogu u našem slušnom sustavu.  Eustahijeva tuba je anatomski pojam koji podrazumijeva komunikaciju između srednjeg uha i ždrijela. Ima oblik blago nakošene cjevčice obložene sluznicom čije su stijenke u međusobnom uskom kontaktu ili gotovo slijepljene u stanju mirovanja.

Sluznica Eustahijeve tube predstavlja nastavak sluznice srednjeg uha, odnosno ždrijela, pa se stoga sva događanja na tim sluznicama automatski odražavaju i na sluznicu tube.

Upale uha češće su kod djece nego kod odraslih. Zašto?

Koja je uloga Eustahijeve tube?

Najkraće rečeno, Eustahijeva tuba služi za ventilaciju srednjeg uha, odnosno za izjednačavanje tlaka srednjeg uha s vanjskim, atmosferskim tlakom. Izjednačavanje tlakova događa se privremeno, tijekom kratkotrajnog otvaranja Eustahijeve tube.

Njezino je otvaranje nesvjesna radnja koja se ponavlja svaki put kad progutamo slinu ili zalogaj hrane i obično je ne registriramo, osim pri kretanju na više nadmorske visine ili tijekom prehlade. Tada osjetimo nešto poput klika te nestane osjećaj punoće u uhu.
Pravilna funkcija Eustahijeve tube vrlo je važna zbog održavanja urednog sluha, odnosno pravilnog rasporeda lanca slušnih košćica. Naime, kod osoba urednog sluha slušni podražaj dolazi u kontakt s bubnjićem te se putem vibracija slušnih košćica prenosi dalje na unutrašnje uho. Ondje se nalaze osjetne stanice koje taj zvuk procesuiraju u neurološki signal.

Slušne košćice su međusobno povezane zglobovima te upravo o atmosferskom tlaku ovisi njihov međusobni odnos i amplitude pokreta u zglobovima. U situacijama smanjenog tlaka zraka u srednjem uhu dolazi do stvaranja vakuuma i međusobnog približavanja slušnih košćica, odnosno smanjene pokretljivosti ili potpune nepokretljivosti njihovih međusobnih zglobova. Što to znači za pacijenta?

Simptomi začepljenja uha i posljedice

U situacijama začepljenja Eustahijeve tube pacijent će osjetiti neugodan (kod nekih i potpun) gubitak sluha na toj strani.

Osim toga, može imati osjećaj punoće u uhu, doživjeti svoj glas potpuno drukčijim (kao da govori iz bačve) i kratkotrajno osjetiti olakšanje ili vraćanje sluha pri gutanju zbog otvaranja Eustahijeve tube. Ubrzo nakon stvaranja negativnog tlaka u srednjem uhu dolazi i do nakupljanja tekućine (transudata) iz sluznice u šupljini srednjeg uha.

Ako pacijent zanemari simptome pa stanje smanjenog atmosferskog tlaka u srednjem uhu potraje najmanje tri mjeseca, mogu nastupiti trajne promjene na lancu slušnih košćica čiji će zglobovi međusobno zarasti. Lanac slušnih košćica postat će fiksiran i ukočen, a takve je ekstremne posljedice moguće rješavati samo kirurškim putem.

Zašto nam se to događa?

Do zatvaranja Eustahijeve tube najčešće dolazi zbog promjena na sluznici. Kao što je prije naglašeno, sluznica Eustahijeve tube nije zaseban entitet i ponaša se kao sluznica njezine okoline. Točnije, ako se pojavi oteklina (edem) sluznice nosa, on se prenosi i na sluznicu ušća Eustahijeve tube koje se nalazi u gornjem dijelu ždrijela ili epifarinksu.

Ždrijelo možemo zamisliti poput dimnjaka ili okomite cijevi koja povezuje šupljine nosa, usnu šupljinu i grkljan. I ušće Eustahijeve cijevi nalazi se na bočnoj strani ždrijela obostrano, odmah na granici s nosnim šupljinama.
Oteklina nosne sluznice najčešće nastaje tijekom prehlade, alergijskog rinitisa, nosne polipoze i slično. Kod djece do šeste ili sedme godine života prvi je uzrok začepljenja Eustahijeve cijevi postojanje treće mandule ili adenoidnih vegetacija u ždrijelu, koje je ponekad potrebno operirati.

Pravilna primjena kapi za nos

No vratimo se prehladi, odnosno edemu nosne sluznice kao najčešćem uzroku začepljenja Eustahijeve tube. Osnovna je smjernica terapije osigurati prohodnost ušća, odnosno lumena tube smanjivanjem edema sluznice.

Edem možemo smanjiti jednostavnom primjenom vazokonstrikcijskih kapi u nos. Riječ je o kapima koje se uobičajeno koriste tijekom prehlade za uspostavljanje prohodnosti nosa i smanjivanje sekrecije (npr. efedrinske ili oksimetazolinske kapi).

Kako bismo osigurali njihovo djelovanje na sluznicu ušća Eustahijeve tube, treba ih koristiti na određeni način – prije kapanja pacijent treba leći na ravnu podlogu, glava treba visjeti ispod ruba podloge, biti zabačena i rotirana na stranu u koju želi kapati nos. Ako je kapanje učinjeno ispravno, neće se osjetiti gorčina kapi u ždrijelu, nego samo pucketanje u uhu.

Kapi se koriste tri do četiri puta na dan uz naknadno propuhivanje Eustahijeve cijevi (ali samo u slučajevima obične prehlade). Ako se na običnu virusnu prehladu nakalemi i bakterijska infekcija, propuhivanje Eustahijeve tube je kontraindicirano kako bi se izbjeglo širenje upale iz nosa u srednje uho.

Cerumen u uhu ciscenje uha

Cerumen u uhu: Zašto se čišćenje uha mora izvesti pažljivo

Čišćenje uha je potrebno, no treba biti razumno i oprezno kada se čisti cerumen u uhu kako bi se...

SAZNAJTE VIŠE

Što je to propuhivanje?

Propuhivanje ili policeriranje je vrlo jednostavno i bezbolno uz pomoć zraka pod tlakom koji se upuhuje kroz nos u trenutku dok pacijent izgovara slovo “k” ili pacijent može začepiti nos i na njega puhnuti.

Audiološka obrada

Naravno, za točnu procjenu dijagnoze začepljenja Eustahijeve cijevi  potrebno je, osim otoskopskog pregleda uha na kojem možemo vidjeti uvučeni bubnjić, napraviti i audiološku obradu, odnosno snimiti sluh tonskim audiogramom i učiniti timpanometriju. Nakon provedene terapije obično se ponavlja audiološka obrada te se prati napredak.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button