Otorinolaringologija - 16. prosinca 2023.
AUTOR ČLANKA - prim. dr. sc. Siniša Stevanović, dr. med., Klinika za ORL i kirurgiju glave i vrata, KBC Sestre milosrdnice Zagreb

Dobroćudne promjene na glasnicama i kako ih liječiti

Promjene na glasnicama često nastaju kao posljedica preglasnog i nepravilnog govora, a mogu biti i rezultat pušenja cigareta. Ako ih već nismo spriječili, doznajte što se može učiniti po pitanju njihova liječenja

dobrocudne promjene glasnica

Dobroćudne promjene na glasnicama mogu nastati kao posljedica fonotraume. Ponavljajućim fonotraumama nastaje proširenje kapilara. Moguć je nastanak otoka podležeće sluznice.

Zanimljivo je da djelovanjem jednog uzroka, jedne sile, fonotraume (traume glasnice uz preglasno i nepravilno govorenje) mogu nastati različiti klinički entiteti – čvorići na glasnicama, cista, polip, može nastati granulom, ali i edem. Dakle, pet različitih bolesti, a uzrok bolesti može biti isti.

Višestruka uloga nepca: „vrata“ između usne i nosne šupljine

Polipi

Polipi se ubrajaju među najčešće dobroćudne promjene sluznice grkljana. Vrlo često im prethodi krvarenje i hematom u glasnici. Javljaju se s nešto većom učestalošću u muškaraca i češće su jednostrani.

Najčešća dob osobe u koje se javljaju polipi je 30 do 50 godina. Također se više viđaju u osoba koje puno i glasno govore, viču, rade u buci i sl.

Simptomi polipa glasiljke su:

 • promuklost,
 • zamaranje glasa,
 • pacijenti se mogu žaliti na grlobolju, kašalj, osjećaj stalne potrebe za čišćenjem grla.

Dijagnoza se postavlja endoskopskim pregledom grkljana, a liječenje polipa je najčešće kirurško. Oporavak je obično brz uz dobre rezultate.

Noduli

Vokalni čvorići (noduli) su kronične promjene koje se javljaju na prijelazu iz prednje u srednju trećinu glasnice, obostrani su i često simetrični. Javljaju se u djetinjstvu kod dječaka, a u starijoj dobi se javljaju gotovo 100% u žena.

Temelj terapije je logopedski tretman. Kod oko četvrtine pacijenata odlučujemo se za kirurško liječenje, eksciziju čvorića.

Ciste

Ciste glasnice mogu biti prirođene i stečene. Stečene su često rezultat fonotraume.

Dominantni simptom je promuklost, zamaranje glasa, a mogu se javiti i osjećaj stranog tijela u grlu (knedla u grlu) i podražaj na kašalj.

Liječenje je obično kombinirano – logopedski tretman i kirurško liječenje.

Reinkeov edem glasnica

Reinkeov edem glasnica obično se javlja u pušača, a znatno češće u žena. Edem je difuzan, obostran, često asimetrična izgleda. Čini se da postoje genetske predispozicije za razvoj bolesti jer se bolest ne javlja kod svih pušača.

Glavni simptom je promuklost, glas postaje grublji s nižim frekvencijama. Ženama glas počinje ličiti na muški glas.

Dijagnoza se postavlja endoskopski. Od iznimne je važnosti prestanak pušenja. Ako se odlučimo za kirurško liječenje, operacija se može izvesti hladnim instrumentima ili laserom.

Granulom

Granulom obično nastaje na stražnjem dijelu glasnice. Javlja se češće u muškaraca. Uzročni faktori su refluksni laringitis, fonotrauma, kronična upala i prethodne intubacije.

Simptomi su:

 • promuklost,
 • potreba za čišćenjem grla,
 • kašalj,
 • bol u grlu.

Liječenje treba usmjeriti na etiološke faktore, na prestanak pušenja i liječenje refluksa.

Indikacija za operaciju se postavlja u slučaju postojanja sumnje na malignu bolest, kod smetnji disanja i velikih glasovnih smetnji.

Leukoplakija

Etiološki faktori za razvoj leukoplakije su pušenje, alkohol, izloženost radijaciji, deficit vitamina, izloženost virusnim infekcijama (npr. HIV) i laringofaringealni refluks (LPR).

Simptomi su:

 • promuklost,
 • čišćenje grla,
 • osjećaj stranog tijela u grlu,
 • kašalj,
 • zamaranje glasa.

Dijagnoza se postavlja endoskopskim pregledom.

Terapija se sastoji od ekscizije sumnjive displastične promjene hladnim instrumentima ili laserom. Leukoplakije koje nisu sumnjive je dovoljno endoskopski pratiti.

operacija glasnica

Kirurški zahvati koji pomažu u vraćanju, poboljšanju i promjeni boje glasa

Neke bolesti, operacije i ozljede mogu narušiti funkciju glasnica, uzrokovati među ostalim i gubitak glasa, promuklost, pneumofoničnost.

SAZNAJTE VIŠE

Papilomatoza, RRP

Papilomatoza (rekurirajuća respiratorna papilomatoza RRP) grkljana je ozbiljna i potencijalno vrlo opasna bolest. RRP može nastati na bilo kojoj epitelnoj površini gornjeg dišno-probavnog sustava, ali najčešće nastaje na sluznici grkljana.

Fonokirurško liječenje papilomatoze se sastoji u uklanjanju papiloma, a bolest je sklona recidiviranju (ponovnom javljanju). Operacijom nećemo izliječiti pacijenta te to treba imati na umu da se ne učini potencijalno velika šteta grubim i nepotrebnim radikalnim operacijama.

Uz fonokirurške metode liječenja postoji i dodatno liječenje papilomatoze (cidofovir, ribavirin, aciklovir, interferon te, u posljednje vrijeme s odličnim rezultatima, bevacizumab). Preporučuje se pacijente s papilomatozom grkljana procijepiti protiv HPV virusa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button