ADIVA Plus sadržaj - 5. travnja 2023.
AUTOR ČLANKA - prim. dr.sc. Siniša Stevanović, dr. med., spec. otorinolaringolog i fonijatar, Klinika za ORL i kirurgiju glave i vrata, KBC Sestre milosrdnice, ADIVA Plus sadržaj

Višestruka uloga nepca: „vrata“ između usne i nosne šupljine

Nepce je struktura koja se sastoji od tvrdog i mekog dijela te igra važnu ulogu pri disanju, žvakanju, gutanju i govoru. Poremećaje u funkcionalnosti nepca najčešće možemo čuti zbog njihova utjecaja na naš glas

nepce-vrata između usne i nosne šupljine

Nepce je struktura između usne i nosne šupljine. U prednjem dijelu je to čvrsta, koštana struktura koja ove dvije šupljine u potpunosti i stalno razdvaja, dok je straga mekana i ima mogućnost pokretanja jer je građena od mišića prekrivenog sluznicom, tako da je u stražnjem dijelu odvajanje usne i nosne šupljine promjenjivo i dinamično. U ovom stražnjem dijelu se dvije nosnice otvaraju u zajedničku šupljinu gornjeg dijela ždrijela koja se funkcionalno nastavlja na nos; dakle, kroz nju prolazi zrak pri disanju, a nalazi se u teže dostupnom području u dubini, iza nosa, a iznad nepca.

Suženja dišnoga puta u području glasnica, grkljana i dušnika

Funkcije nepca

Osnovne funkcije u kojima meko nepce sudjeluje su:

  • disanje,
  • žvakanje/gutanje i
  • govor (pjevanje).

Jasno je da pri normalnom disanju na nos prolaz između nosa i ždrijela te donjih dišnih putova mora biti otvoren, u protivnom je disanje na nos onemogućeno i zrak ne može proći prema donjim dišnim putovima.

Suprotno tome, pri gutanju ova granica mora biti čvrsto zatvorena da nam hrana ne bi otišla u nos, nego se usmjerava isključivo prema dolje, prema jednjaku.

Pri govoru i pjevanju dolaze do izražaja sve mogućnosti nepca, jer ono aktivno više ili manje sudjeluje u tvorbi glasova, pa kažemo da ima i artikulacijsku funkciju.

Rascjep nepca i utjecaj na glas

Osim nepca, u akciji odvajanja usne i nosne šupljine sudjeluju i okolni mišići ždrijela, a meko nepce mora biti dovoljno dugo i elastično da bi, prema potrebi, moglo dosegnuti stražnji zid ždrijela. Kratko i nepokretno nepce najčešće vidimo nakon operacije prirođenog rascjepa nepca.

Kod tih pacijenata  desna i lijeva strana se ne uspiju u potpunosti spojiti tijekom razvoja djeteta prije rođenja, pa postoji uzdužna komunikacija između usne šupljine i nosa. Ovaj rascjep može biti i u koštanom ili samo u području mekog nepca, što je onda lakši oblik bolesti. Operacijom koja se izvodi u najranijem djetinjstvu najčešće se uspostavlja dobra mogućnost hranjenja, žvakanja i gutanja, ali često zaostaju teškoće upravo u glasu i govoru.

Produkcija određenih glasova (primjerice, s, š, ali i drugih glasova u određenoj mjeri) uvjetovana je mogućnošću tvorbe velikog tlaka zraka na izlazu iz usne šupljine, na usnama, što je nemoguće postići ako nepce ne može zatvoriti prolaz između usta i nosa, pa velik dio zraka pri govoru „pobjegne“ kroz nos umjesto prema usnama. Iz ovog razloga javljaju se tipične artikulacijske greške i prepoznaje se karakterističan govor osobe sa smanjenom pokretljivošću nepca. Slične tegobe, iako rjeđe, mogu se javiti i kod neuroloških bolesti u kojima je rad mišića u tom području značajno oslabljen.

Mišići nepca sudjeluju i u otvaranju Eustahijeve tube, prolaza koji se nalazi između stražnjeg dijela nosa i srednjeg uha kojim održava normalan tlak zraka u srednjem što je neophodno za dobar sluh. Ovaj prolaz, koji je inače uglavnom zatvoren, mišići nepca otvaraju pri zijevanju i žvakanju. Zato djeca s rascjepom vrlo često imaju i nešto slabiji sluh unatoč operaciji spajanja nepca. Ako je potrebno, ovo stanje može se riješiti ugradnjom ventilacijskih cjevčica u bubnjić, koje onda dovode zrak u srednje uho izvana i preuzimaju funkciju tube.

Utjecaj nepca na boju glasa

Boja našeg glasa također je uvjetovana funkcijom nepca. Kao što prepoznatljivu boju zvuku gitare ili violine ne daje žica koja zatitra, već drvena kutija instrumenta (zbog koje su najfiniji primjerci prilično skupocjeni), tako i ljudski glas poprima boju prolazom kroz šupljine ždrijela, usta i nosa u kojima zrak vibrira. Veličina ovih šupljina i njihova građa davat će karakterističan prizvuk glasu, a samo čovjek ima mogućnost da ga po volji i uz poznavanje određenih tehnika vlastite šupljine mijenja, na čemu se uglavnom i temelji rad vokalnih pedagoga i učitelja pjevanja.

Meko nepce u ovom slučaju ima funkciju variranja nazalnosti, karakterističnog prizvuka kojeg glasu pridaje veća ili manja uključenost nosne šupljine u titranju zraka i stvaranju boje glasa. Nazalnost može biti poremećena, uglavnom smanjena i kod nekih vrlo učestalih bolesti u nosu; svi znamo kako zvuči glas kod prehlade, začepljenog nosa, alergije i drugog. Slične promjene glasa mogu se javiti i kod drugih bolesti koje smanjuju veličinu slobodnog prostora u nosu ispunjenog zrakom (nosni polipi, uvećana treća mandula, deformitet nosne pregrade i sl.).

hrkanje

Treba li i kada liječiti hrkanje

Hrkanje nije neuobičajeno te hrkati mogu i odrasli i djeca. Treba prepoznati kada je „obično“ a kada simptom koji...

SAZNAJTE VIŠE

Estetski zahvati kojima se neki pjevači podvrgavaju mogu utjecati ne samo na izgled, nego i na njihov glas, pa profesionalci istančana sluha mogu zamijetiti promjene glasa kod Michaela Jacksona prije i nakon operacija na nosu i licu.

Nepce i hrkanje

I na kraju, obično mlohavije i uvećano meko nepce može ometati i miran sam, ne samo pacijentu, već još i više njegovoj okolini, jer je ovo mjesto na kojem se često u ležanju i spavanju javlja mrska, a nekad i prilično čujna nepravilna vibracija sluznice poznata kao hrkanje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button