Otorinolaringologija - 13. lipnja 2023.
AUTOR ČLANKA - prim. dr. sc. Siniša Stevanović, dr. med., Klinika za ORL i kirurgiju glave i vrata, KBC Sestre milosrdnice Zagreb

Kirurški zahvati koji pomažu u vraćanju, poboljšanju i promjeni boje glasa

Neke bolesti, operacije i ozljede mogu privremeno ili trajno narušiti funkciju glasnica, pa tako uzrokovati razne tegobe, među ostalim i gubitak glasa, promuklost, pneumofoničnost… Transrodne osobe žele pak promijeniti boju glasa što je također moguće

operacija glasnica

Grkljan ima četiri osnovne funkcije: disanje, stvaranje glasa, zaštita dišnog puta tijekom gutanja i održavanje intratorakalnog tlaka. Na tu četvrtu funkciju mnogi zaboravljaju, uključujući i zdravstvene djelatnike – terete podižemo uz zatvorene glasnice, pa je teško ljudima bez grkljana raditi teške fizičke poslove.

Oštećenje funkcije glasnica

Kada nastane jednostrana pareza (nemoć, kljenut) ili paraliza glasnice nakon, primjerice, operacije štitnjače, srca, pluća, kao posljedica tumora pluća ili nakon virusne infekcije, pacijent postane izrazito promukao, teško guta hranu, a osobito tekućinu te udiše (aspirira) sadržaj u dišne putove. Glas takvog pacijenta je pneumofoničan, tj. čuje se prolazak zraka između glasnica jer se one ne sastaju; paretična glasnica stoji izvan središnje linije i zdrava ju ne može dosegnuti.

Grlo na udaru: Grlobolja jedna, a uzroka mnogo

Poznat je slučaj ratne ozljede Georgea Orwella 1937. tijekom španjolskog građanskog rata. Pogođen je snajperom u vrat i zadobio je paralizu desne glasnice. Nakon oporavka od ozljede pitao je liječnika kada će mu se vratiti glas. Liječnik mu je, kaže Orwell, veselo odgovorio: nikada. Pokušao ga je uvjeriti i da je čovjek koji je preživio pogodak u vrat, najsretniji na svijetu. Orwell je bio duhovit i ironičan, pa je rekao: „Nisam mogao ne pomisliti da bih bio još sretniji da nisam uopće pogođen“. Žalio se je i da ne može više pjevati, ali bliski ljudi koji su poznavali njegove ne baš dobre vokalne sposobnosti uvjerili su ga da to baš i nije važno.

Privremeno rješenje za oporavak glasnica

Dugi niz godina postojala je dogma o čekanju od 12 mjeseci s nadom da će se paretična glasnica oporaviti i tek nakon tog perioda se je pristupalo kirurškim postupcima. Danas znamo da je najveći potencijal oporavka nepomične glasnice unutar tri mjeseca.

Nakon čekanja od tri mjeseca tijekom kojih pacijent ide na logopedski tretman, ne dođe li do oporavka, pristupamo kirurškim tretmanima, u prvom redu privremenim injekcijskim augmentacijama (povećanjima) glasnice. Prvi opis augmentacije glasnice dao je dr. Wilhelm Brunings 1911. godine. Pacijentu je bez anestezije, u budnom stanju, injektirao parafin.

Danas se najčešće koristi hijaluronska kiselina. Nakon injekcije hijaluronske kiseline, vrlo brzo dolazi do poboljšanja glasa, a nestaju i smetnje gutanja. Hijaluronska kiselina ubraja se u sredstva za privremene augmentacije glasnice jer će se resorbirati kroz nekoliko mjeseci. No služi kao odličan izbor u smanjenju simptoma nepomične glasnice dok ne dođe do spontanog oporavka pokreta glasnice ili pak dok ne prođe očekivani period čekanja spontanog oporavka i postavi se indikacija za definitivni, trajni način liječenja.

Danas se smatra da će rano injektiranje hijaluronske kiseline pomoći u bržem oporavku motorike glasnice, a ponekad je dovoljna samo jedna injekcija za oporavak. Osim hijaluronske kiseline, koriste se i gelfoam, kolagen te druga sredstva.

Polutrajna i trajna rješenja

Nakon devet mjeseci od nastanka nepomične glasnice smatra se da se oporavila velika većina pareza i tada se pristupa trajnim kirurškim rješenjima. Može se koristiti ponovo injekcijska augmentacija, tada se koristi autologna mast (uzeta kirurškim putem s vlastita pacijentova trbuha) ili tvornički proizvod kalcijhidroksiapatit. Ove metode smatraju se polutrajnim ili trajnim.

Operacija se može učiniti i u lokalnoj anesteziji, kod budnog pacijenta. Tada radimo tireoplastiku – lokalnoj anesteziji se pristupi na štitnu hrskavicu grkljana, učini se mali prozorčić i slušajući pacijenta kako govori postavi se implantacijski materijal (goretex, silikon, titanske pločice). Operacija traje do sat vremena i obično su rezultati dobri, a pacijent odmah vidi i čuje razliku.

laser u otorinolaringologiji

Prednosti suvremene tehnologije: za što se sve koristi laser u otorinolaringologiji

Otorinolaringologija je bila prva kirurška grana u kojoj su Strong i Jako 1971. godine koristili CO2 laser za odstranjenje...

SAZNAJTE VIŠE

Zahvati za promjenu boje glasa

Kod osoba koje mijenjaju spol djelovanjem hormona dolazi do tjelesnih promjena, ali, osobito u stanjima koja se ne mogu kontrolirati, zaostaje boja glasa osobe drugog spola.

Transrodne operacije glasa mogu se učiniti laserom – LAVA metoda koja je najjednostavnija. Mogu se učiniti i skraćenja glasnica postavljanjem dva šava u prednje dijelove glasnica uzrokujući priraslice, a može se učiniti i tireoplastika, postavljanjem šava između štitne i prstenaste hrskavice grkljana.

Na istoj operaciji možemo učiniti i tzv. hondroplastiku, odnosno poravnanje Adamove jabučice koja je kod mnogih muškaraca jače izražena.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button