Oči - 30. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Prof. dr.sc. Ivana Mravičić, dr. med., spec. oftalmolog, voditeljica odsjeka za dječju oftalmologiju i strabizam, Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Sunčane naočale za djecu: potreba ili trend?

S dolaskom proljeća ušli smo u sunčani dio godine kada se iz dana u dan pojačava izloženost UV zračenju. Polako se već pripremaju sunčane naočale, no trebamo li ih nabaviti i za naše najmlađe?

sunčane naočale za djecu UV zračenje

Sunčeva svjetlost se od iskona smatra izvorom energije potrebne za život. Svjetlost i sunce su svetkovali svi stari narodi kroz poganske svetkovine, a spominje se i na samom početku Starog zavjeta. Danas smo svjesni bitnog učinka sunčeve svjetlosti i mehanizma njenog djelovanja. Bez svjetlosti nema niti vida. No svjesni smo i štetnog djelovanja sunčeve svjetlosti u slučaju nepotrebnog izlaganja.

Bijela, vidljiva sunčeva svjetlost je elektromagnetski val/zračenje. Uz bijelo svijetlo se nalazi ultraljubičasti spektar (UV) nevidljiv našem oku ali koji u njega ulazi.

Prednosti i mane UV spektra

UV svjetlost je blagotvorna kod nekih kožnih bolesti, pomaže u stvaranju vitamina D, poboljšava mnoga psihička stanja, a izlaganje rublja i posteljine sunčevoj svjetlosti kao i osunčavanje terasa ili pak soba, ubija mnoge bakterije i viruse. Nažalost, izlaganjem većoj količini i snazi UV svijetla dolazi do oštećenja naših stanica.

Najpoznatiji učinak izlaganja UV zračenju je sunčanje, kad nam koža tamni. Time se stvara zaštitni pigment koji štiti od dubljeg prodiranja UV svjetlosti u kožu. Isto tako, ako je svjetlost koja ulazi u oko kroz zjenicu prejaka, mi žmirimo da se zaštitimo. Stoga tada nosimo sunčane naočale.

Dulje i dugogodišnje izlaganje UV svjetlu dovodi do trajnog oštećenja mrežnice i njenog najfinijeg dijela – žute pjege. Uz to, pospješuje nastanak mrene i vanjskih degeneracija spojnice oka.

Rizik sunčanog dijela godine

Već u proljeće se povećava broj sunčanih dana, kao i intenzitet svjetla. Naravno, poznato je da je ljeto najsunčaniji dio godine, pa je tako i intenzitet svjetla u tim mjesecima najjači. Posebice je poznat fenomen refleksije svjetla o vodenu površinu kao što je more ili refleksije o morsko žalo, kada se jako povećava izloženost UV zrakama. U planinama smo također više izloženi UV zrakama za sunčanih dana i ta se izloženost znatno povećava s povećanjem nadmorske visine.

Stoga potrebno je naše oči štititi od UV svijetla sunčanim naočalama, a uz to na moru ili u planinama dobro je dodatno se zaštititi maramom, kapom sa sjenilom (šiltericom) ili šeširom. Naočale trebaju biti kvalitetne, a dobre su i one s takozvanim polarizacijskim staklom. One ne zatamnjuju pogled, što je važno u vožnji, a štite od UV zraka.

Osjetljive dječje oči

Dječje oči su posebno osjetljive na UV zrake jer do šeste godine života u leći oka nema posebnog pigmenta lipofuscina koji je prirodni filter za UV zrake i donekle štiti mrežnicu.

strabizam kod djece

Vašem djetetu bježi oko: kada je vrijeme za operaciju strabizma

Strabizam kod djece ometa zdrav razvoj vida, a kod odraslih je česta društvena stigma i isključenost.

SAZNAJTE VIŠE

Poznato je da su i naši stari upozoravali da nije dobro da se djeca igraju na otvorenom kada je sunce najjače i da se tada, primjerice, ne ide na plažu. Uz to je obvezno išla i kapica na glavi, sigurno ste je i vi nosili. Isti savjet vrijedi i danas, a pritom postoji i čitav izbor kvalitetnih sunčanih naočala za djecu.

Drugim riječima, nošenje kvalitetnih sunčanih naočala u trećoj, četvrtoj godini ili u starijoj dobi nije, dakle, modni hir, već potreba s ciljem zaštite zdravlja osjetljivih dječjih očiju od sunca. Imate li dodatnih pitanja o zdravlju očiju vašeg djeteta, javite se s povjerenjem u Specijalnu bolnicu za oftalmologiju Svjetlost.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button