Oči - 15. prosinca 2023.
AUTOR ČLANKA - Prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević , dr. med., spec. pedijatar, ADIVA Plus sadržaj

Što roditelji moraju znati o zdravlju očiju mališana i na koje simptome obratiti pažnju?

Roditelji prijevremeno rođene djece sigurno su upozoreni na osjetljivo zdravlje očiju te su ta djeca pod stalnim nadzorom liječnika. No postoje simptomi na koje i roditelji zdrave djece rođene u terminu trebaju obratiti pažnju

zdravlje dječjeg vida

Zdravlje očiju i vida predstavlja značajan segment unutar cjelokupne zdravstvene zaštite djece. Nakon rođenja i tijekom prvih godina života najčešće nema jasno vidljivih znakova bolesti oka koje uzrokuju slabovidnost. Ako postoji bolest oka koja vrlo brzo onemogućava normalan vid, u narednim mjesecima i godinama uzrokuje trajni gubitak funkcije cijelog vidnog puta; dolazi do atrofije očnog živca i ostalih struktura koje sudjeluju u prijenosu signala od oka prema mozgu. Stoga je iznimno važno problem prepoznati vrlo rano i liječiti bolest oka.

Prva godina života nedonoščadi: Posvetite im posebnu pažnju

Najviši rizik je kod nedonoščadi

Postoje skupine djece koje imaju visoki rizik od nastanka bolesti oka koje uzrokuju gubitak vida. Tu su, prije svih, djeca koja su rođena prijevremeno; naročito djeca ekstremno i vrlo male porodne težine. U pravilu se rađaju nakon svega 26 – 32 tjedana trudnoće koja inače traje 40 tjedana.

Ekstremna nezrelost i brojne poteškoće u prvim tjednima i mjesecima nakon poroda značajno povećavaju rizik od poremećaja razvoja krvnih žila i živčanih završetaka u oku, s posljedičnom slabovidnošću. U sklopu multidisciplinarnog pristupa ova djeca se rutinski prate i od strane oftalmologa, upravo s ciljem pravovremenog otkrivanja poremećaja i liječenja.

Simptomi koje i roditelji mogu primijetiti

Ostala djeca dojenačke dobi imaju mali rizik od bolesti koje ugrožavaju vid, stoga je važno u sklopu rutinskih pedijatrijskih pregleda obratiti pozornost na moguće simptome.

Vrlo jednostavnom tehnikom, ispitivanjem crvenog refleksa zjenice, može se otkriti postojanje mrene ili tumora u oku te započeti pravovremeno liječenje. I roditelji mogu procjenjivati crveni odsjaj oka s pomoću fotografskog aparata koristeći bljeskalicu (blic). Ako na fotografiji na jednom oku postoji crveni odsjaj dok ga u drugome nema, potreban je oprez i konzultacija liječnika. Postoji i praktična aplikacija za mobilne telefone, Cradle – White Eye Detector, jednostavna za korištenje, koja vrlo pouzdano detektira odsustvo crvenog odsjaja.

U predškolskoj dobi najčešći problem predstavljaju jače refrakcijske anomalije (kratkovidnost ili dalekovidnost) koje također uzrokuju „isključivanje“ cijelog vidnog puta zahvaćenog oka i trajni gubitak vida. Znaci koje roditelji mogu primijetiti su:

  • prekomjerno približavanje djeteta predmetu kojeg promatra (knjiga, ekran),
  • ako „namješta“ glavu dok pokušava fokusirati neki sitniji predmet (naginje glavu u stranu, podiže ili spušta glavu),
  • mogu se zamijetiti i određene poteškoće u motorici kao što je češće padanje, poteškoće u hvatanju lopte i slično.

Nacionalni program ranog otkrivanja slabovidnosti

2016. godine je zaživio Nacionalni program ranog otkrivanja slabovidnosti namijenjen svoj djeci u dobi od četiri godine. Temeljne vrijednosti programa su:

  • široki obuhvat djece,
  • pravovremeno liječenje (preko 90% slučajeva slabovidnosti se izliječi do školske dobi),
  • jednostavnost testiranja i
  • organizirana mreža oftalmologa koji sudjeluju u programu.

Početni rezultati su ukazivali da je oko 19% djece nakon probira upućeno na daljnju okulističku obradu te da je u oko 8% djece utvrđena slabovidnost koju treba liječiti. Program se provodi u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji upućuje pozive za pregled na kućne adrese djece.

Bolesti očne spojnice

I na koncu, nekoliko riječi o najčešćim i blažim bolestima – bolestima očne spojnice. Relativno često, u prvim mjesecima života postoji slabija prohodnost suznih kanala. Uslijed nedostatnog odvođenja suza i ostalih elemenata očne sekrecije, u oku se nakuplja gusta sluz, oko suzi i koža kapaka crveni uslijed stalnog vlaženja. Ovaj problem najčešće spontano nestaje; u međuvremenu treba sekret iz oka uklanjati sterilnom fiziološkom otopinom. Korisna je i masaža suznih kanala no potrebno je zatražiti savjet pedijatra o samoj tehnici izvođenja. Tek iznimno, ako se nakon nekoliko godina problem ne riješi spontano, treba pomišljati na značajno suženje ili potpunu neprohodnost suznih kanala. U tom slučaju je potrebna pomoć okulista.

Daleko najčešće se javlja upala spojnice oka koju karakteriziraju crvenilo, sekrecija (vodena ili gnojna), svrbež i pečenje. Zbog blizine nosa uzročnici prehlade lako dospijevaju u spojnicu oka; bilo da se prenose rukama ili preko jastuka ili pak direktno iz nosa putem suznog kanala koji se u njemu otvara. Većina ovih upala prolazi spontano i osim uklanjanja sekreta nije potrebna druga terapija. U slučaju izraženije upale, liječnik će preporučiti kapi.

djecji glaukom

I djeca mogu imati glaukom: kada posumnjati i što učiniti?

Urođeni ili glaukom kod djece javlja se rijetko, a najčešće ga otkrivaju pedijatri na redovnom pregledu novorođenčeta.

SAZNAJTE VIŠE

Kada se bez odgađanja javiti okulistu?

U nekoliko situacija potreban je žurni specijalistički pregled:

  • sumnja na ozljedu rožnice (strano tijelo, ogrebotina), što je u pravilu popraćeno jakom boli, crvenilom očne spojnice i pojačanim suzenjem,
  • nakon udarca tupim predmetom (npr loptom) nakon koje se dijete žali na bol oka ili smetnje vida,
  • kod pojave jake boli (ne svrbeža ili peckanja) u oku, s blagim crvenilom bjeloočnice i pojačanim suzenjem.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button