Oči - 3. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Prim. dr. Igor Žuljan, dr. med., spec. oftalmolog, Klinika Svjetlost – Split, ADIVA Plus sadržaj

I djeca mogu imati glaukom: kada posumnjati i što učiniti?

Urođeni glaukom se javlja rijetko, a najčešće ga otkrivaju pedijatri na redovnom pregledu novorođenčeta. Nakon postavljanja dijagnoze, potrebno je čim ranije započeti s liječenjem

djecji glaukom

Urođeni glaukom se javlja od samog rođenja i najčešće se razvije u prvoj godini života. Javlja se rijetko, otprilike u 1:15.000 poroda, malo češće u muške djece i najčešće je obostran. Ne prepozna li se i ne liječi na vrijeme, takvo stanje dovodi do teškog oštećenja vida.

Prvi simptomi

Urođeni glaukom najčešće otkriju pedijatri u okviru redovitih pregleda u prvim tjednima i mjesecima djetetova života. Prvi znaci su:

  • pojačano suzenje,
  • osjetljivost na svjetlo,
  • veći nemir i plač djeteta i
  • povećana rožnica koja daje izgled većeg oka.

Postavljanje dijagnoze i liječenje

Vodeći dijagnostički znak je jako povišen očni tlak. Daljnji dijagnostički postupak vode oftalmolozi, a ako se dokaže, nužno je čim ranije liječenje u specijaliziranim centrima. Liječenje je najčešće uglavnom kirurško.

Dijagnostika je danas donekle olakšana jer postoje uređaji kojima se može djetetu izmjeriti očni tlak ambulantno, a da ga ne treba anestezirati. Nažalost, za daljnju obradu i odluku u postupku, anestezija je ipak potrebna. Neki se urođeni glaukomi sporo i neprimjetno razvijaju, a stoga i teže prepoznaju.

Uzroci urođenog glaukoma

Svi urođeni glaukomi imaju za podlogu slabije i nepravilno razvijen odljevni sustav očne vodice koja se prirodno nalazi u oku i određuje uredan očni tlak.

Često mogu biti u kombinaciji s drugim tjelesnim razvojnim nepravilnostima – malformacijama (sindromima), genetskim i metaboličkim poremećajima.

Postoje i juvenilni/dječji glaukomi koji nisu vezani za nepravilnost građe oka i ne daju odmah povećan ili zamućen izgled oka. Liječe se uglavnom kapima za oči, ali su jako rijetki.

 Što treba zapamtiti

  • Dječji glaukom je rijetka pojava ali se ne smije na njega zaboraviti.
  • Najčešće ga vrlo uspješno detektiraju pedijatri u samom začetku.
  • Ako pak postoji sumnja na bilo koju genetsku ili razvojnu anomaliju djeteta ili postoji pozitivna obiteljska anamneza na razne tjelesne anomalije i /ili anomalije vida, u takvim slučajevima treba obvezno napraviti oftalmološki pregled.
  • Preporučuje se orijentacijski oftalmološki pregled u vrtićkoj dobi, a obvezan je pred odlazak u školu.

Vid u dječjoj dobi: kako otkriti da dijete ima teškoće s vidom?

Naslutite li da vaše dijete ima teškoća s vidom, brzi pregled možete obaviti i sami. Važno je potražiti stručno...

SAZNAJTE VIŠE

A kako kaže narod, „u strahu su velike oči”, tako i ne treba pretjerivati i paničariti ako vam se čini da „dijete ima velike oči” jer je i „veličina oka” uvjetovana subjektivnim doživljajem promatrača i činjenicom koliko su rastvorene vjeđe (kapci). Stoga se treba u miru posavjetovati s pedijatrom koji će, ako je potrebno, uputiti dijete na oftalmološki pregled.

Više stručnih savjeta o zdravlju oči, potražite na stranicama Klinike Svjetlost.

Izvor: https://split.svjetlost.hr/blog/jeste-li-znali-da-postoji-i-djecji-glaukom/2795

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button