Dječje zdravlje - 28. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, primarijus, specijalist pedijatar i doc. dr. sc. Maša Malenica, dr. med., subspecijalistica pedijatrijske neurologije

Vid u dječjoj dobi: kako otkriti da dijete ima teškoće s vidom?

Naslutite li da vaše dijete ima teškoća s vidom, brzi „oftalmološki“ pregled možete obaviti i sami. No svakako je važno tražiti stručno mišljenje dječjeg oftalmologa

Funkcija vida je iznimno složena, ovisi o zdravlju oka, očnog živca i centra za vid u mozgu. Poremećaj u bilo kojem od navedenih segmenata uzrokuje poteškoće vida. Važno je istaknuti da bilo koji poremećaj u navedenom sustavu vrlo brzo uzrokuje „isključivanje“ zahvaćenog oka, a cijeli vidni put (od živca do centra za vid u mozgu) postaje inaktivan i trajno propada. Stoga je od iznimne važnosti rano otkriti teže poremećaje vida koji se najčešće mogu liječiti i može se sačuvati vid zahvaćenog oka.

Operacija strabizma: zašto i kako operirati?

Rizik za bolesti oka

Postoje stanja kod kojih se očekuje visoka učestalost bolesti oka, vidnog puta i mozga. Tako, primjerice, djeca koja su rođena prijevremeno, naročito ona rođena iz trudnoća koje su trajale kraće od 28 tjedana, umjesto 40 (koliko je normalno), imaju značajno veći rizik. Stoga ove mališane rutinski, od samog rođenja, pozorno prate oftalmolozi, neonatolozi i neuropedijatri.

No katkada se javljaju problemi kod djece koja nemaju ovako visok rizik. Najčešće je riječ o razvojnim anomalijama oka – o zamućenju leće (katarakti) ili izrazitoj slabovidnosti jednog oka s posljedičnim „isključivanjem“ i trajnim, neizlječivim gubitkom vida. Katarakta može biti uzrokovana različitim čimbenicima: nasljeđem, razvojnim anomalijama oka, metaboličkim bolestima, infekcijom ili tumorima (koji se, na sreću, javljaju vrlo rijetko, no iznimno je važno otkriti ih što ranije).

Kada se hitno javiti oftalmologu?

Osim liječnika na redovitim pedijatrijskim pregledima, sumnju može postaviti i roditelj koji cijeli dan promatra ponašanje i reakcije djeteta.  Postoje znakovi koji upućuju na probleme s vidom, a koje se ne bi smjelo ignorirati i koji traže da odmah posjetite oftalmologa.

Dakle, oftalmologa posjetite odmah, ako vaše dijete:

  • škilji da bi vidjelo udaljene predmete
  • previše se približava predmetima koji ga zanimaju
  • kao da gleda „ukrivo“ ili “u križ”
  • drži glavu u nepravilnom položaju
  • namješta glavu kad promatra sitne predmete
  • žali se na česte glavobolje
  • često ima upaljene oči
  • ima stalno i obilno suzenje očiju
  • ne podnosi sunčevu svjetlost
  • odsustvo crvenog odsjaja – ima bjelkast, zelenkast ili nema odsjaj u zjenici

Kako roditelji mogu sami pregledati dijete

Crveni odsjaj zjenice se može vidjeti na fotografijama pri čemu dijete treba fotografirati u mračnijoj sobi, a na fotoaparatu treba isključiti „predbljesak” koji ima zadaću suziti zjenice neposredno prije fotografiranja (tzv. red eye effect). Postoje i aplikacije za mobilne uređaje koje prilično pouzdano detektiraju odsustvo crvenog odsjaja zjenice.

Roditelj može procijeniti jesu li zjenice jednake veličine pri čemu dijete treba postaviti frontalno prema izvoru svjetlosti kako bi jednaka jačina svjetlosti obasjavala oba oka. U suprotnom će zjenica do koje dopire manje svjetlosti biti šira.

Ako postoji sumnja na izraženiju slabovidnost jednog oka, može se pokušati pokriti jedno oko, potom drugo i promatrati reakciju djeteta. Pokrivanje zdravog oka će izazvati negodovanje dok se takva reakcija ne očekuje na slabovidnom oku.

Nadalje, može se izvesti i ispitivanje pokretljivosti oka uz korištenje igračaka koje dijete prati u 9 smjerova pogleda: ispred očiju, horizontalno desno i lijevo, vertikalno gore i dolje te koso dolje i gore. Zaostajanje ili izostajanje nekog od smjerova pogleda zahtijeva oftalmološki pregled.

Redoviti pregledi kao prevencija slabovidnosti

Neovisno o prisutnosti navedenih signala, a posebno ako u obitelji postoje određene bolesti oka, prvi pregled se obavlja u prvoj godini života, a drugi oko treće, kada vid dosegne određeni stupanj razvoja.

poremecaji vida djecji oftalmolog

Prvi oftalmološki pregled u trećoj godini

Mnogi poremećaji vida u djece mogu se liječiti ako se otkriju na vrijeme, a prvi se pregled preporučuje ranije...

SAZNAJTE VIŠE

Slabovidnost se definira kao smanjena vidna oštrina oka, a podrazumijeva senzorički poremećaj bez jasnoga organskog defekta. Novija su istraživanja dokazala da postoji poremećaj funkcija vidnog centra i vidnog puta. Može se pojaviti na jednom ili na oba oka i, ako se rano otkrije i na vrijeme liječi, moguće je izlječenje u velikom postotku. Zbog velike učestalosti u populaciji (3 – 6%) u pojedinim državama postoje nacionalni programi ranog otkrivanja i liječenja slabovidnosti. U Hrvatskoj se ovaj program univerzalno provodi od 2015. godine.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button