Oči - 20. listopada 2023.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Mogu li nas vježbe za oči doista riješiti naočala? 

Bilo bi lijepo kad bi se nepravilnosti u anatomiji oka poput kratkovidnosti ili pak dalekovidnosti mogle riješiti jednostavnim vježbanjem očiju, no dokaza koji bi govorili tome u prilog - nema. Ipak, postoje vrlo jednostavne vježbe koje su itekako korisne za naše oči

vježbe za oči

Rašireno je mišljenje da popularne vježbe za oči mogu izoštriti vid te da pomažu kod očnih bolesti. Koliko god to zvučalo obećavajuće, nema vjerodostojnih znanstvenih dokaza da se tako mogu „popraviti“ stanja povezana s nepravilnostima u anatomiji oka (npr. kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam), niti bolesti poput mrene, makularne degeneracije i glaukoma. 

Vježbe koje medicina priznaje 

Jedine službeno priznate vježbe za oči su one što ih preporučuju oftalmolozi u sklopu liječenja određenih poremećaja vida, npr. ambliopije (odnosno slabovidnosti ili takozvanog lijenog oka), strabizma (škiljenja) te nedostatka konvergencije (oči “bježe“ u križ ili gledaju u različitom smjeru).  

Organ koji fascinira: 10 zanimljivih činjenica o našim očima

Određene vježbe preporučuju se i osobama s disleksijom, odnosno poteškoćama s čitanjem i pisanjem. Naime, disleksične osobe nerijetko imaju i probleme s kretnjama oka, pa im mogu pomoći vježbe za bolje fokusiranje i praćenje očima.  

Tri vježbe za opuštanje očiju 

Stručnjaci smatraju da, za razliku od onih vježbi koje se propisuju na temelju specijalističkog pregleda i prilagođene su svakome ponaosob, razne druge vježbe, što kruže među laicima, ne mogu doista poboljšati vid, nego eventualno djelovati opuštajuće.  

Budući da u današnje vrijeme mnogi pate od prekomjernog naprezanja i zamora očiju uslijed višesatnog zurenja u ekrane mobitela, kompjutora i televizora, jednostavni načini „razgibavanja“ mogu pružiti olakšanje.

#1 Češće treptanje 

Prvo što možemo učiniti za opuštanje naših očiju jest češće treptanje – pri dugotrajnom gledanju u ekran trepćemo višestruko rjeđe nego inače, što može dovesti do isušivanja i iritacije očiju. Stoga bi trebalo razviti naviku svjesnog treptanja te barem povremeno, na par minuta, nastojati što češće treptati kako bi se oči osvježile.

#2 Promjena fokusa 

Dobrodošla je i promjena fokusa; primjerice, svakih 20-ak minuta zagledati se u daljinu, po mogućnosti kroz prozor, u zelenilo ili nebo.  

Također se preporučuje povremeno izvoditi široke pokrete očima: usmjeriti pogled posve prema dolje, pa ga podići prema gore, potom pomaknuti sasvim ulijevo i udesno te, naposljetku, „ocrtati“ očima veliki krug. Vježba se možete izvoditi otvorenih ili zatvorenih očiju, a pritom glava i tijelo trebaju mirovati, samo se oči pomiču.  

#3 Povremeno žmirenje 

Očima godi i povremeno žmirenje, pa nastojte svakih pola sata sklopiti vjeđe na barem dvadesetak sekundi. Ili svakih dva do tri sata zažmirite na pet minuta i duboko dišite. Pritom možete oči nježno prekriti dlanovima, s prstima na čelu.  

Zdrav stil života za zdrave oči 

Vježbe za relaksaciju samo su djelić onoga što možete učiniti za svoje oči (kao i općenito za svoje zdravlje).  

Suhe i umorne oci racunalni zamor ociju

Gledanje u ekrane: Što činiti kada imamo računalni zamor očiju

Dugo gledanje u ekran računala može poremetiti kvalitetu suznog filma pa nas mogu mučiti suhe i umorne oči te...

SAZNAJTE VIŠE

Pijte dovoljno vode i jedite raznovrsne, što prirodnije namirnice jer za dobar vid potrebno je obilje nutrijenata, počevši od vitamina A, C i E, omega-3 kiselina, luteina i zeaksantina… I redovita tjelesna aktivnost ključna je za zdravlje očiju, baš kao i spavanje – jer upravo se noću organizam najintenzivnije regenerira.  

Imate li poteškoća s vidom, što prije otiđite na oftalmološki pregled. Općenito redovito kontrolirajte vid, osobito ako imate 40 ili više godina ili imate zdravstvene tegobe uslijed kojih se vid može pogoršati poput, primjerice, dijabetesa i povišenog krvnog tlaka.  

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button