Obiteljsko zdravlje - 29. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Uživajte s oprezom: 17 preporuka stručnjaka za sigurno kupanje

Ljeto je u znaku kupanja. Osvježenje se ponajprije traži u vodama - bilo da je riječ o jezerima, rijekama bazenima, ili u moru. No nikada se ne smije zaboraviti na sigurnost

kupanje ljeto more

Kupanje i plovidba među najvećim su ljetnim užicima, ali pritom nipošto ne podcjenjujte snagu i nepredvidljivost slanih i slatkih voda. Dubine, struje, valovi, vjetrovi, „bliski susreti“ s vodenim stanovnicima samo su neka od neugodnih iznenađenja zbog kojih se kupači mogu naći u opasnosti.

Stoga uzmite u obzir sljedeće preporuke stručnjaka za sigurnost u vodi:

1. Čuvajte se kupanja u nepoznatim vodama. Najsigurniji izbor su uređena kupališta sa spasilačkom službom. Poštujte upozoravajuće natpise, upute i znakove spasilaca i ne plivajte izvan obilježenog područja.

2. Osobito pazite na djecu – nikad ih ne gubite iz vida, čak ni u plićaku!

3. Ne zaboravite da na suncu možete „izgorjeti“ i kad ste u vodi. Zaštitite kožu vodootpornim preparatima s visokim faktorom.

Kada i kako ne ulaziti u vodu

4. Ne ulazite vrući u vodu. Nagla temperaturna promjena može izazvati kolaps srčano-žilnog sustava ili čak anafilaktički šok jer neke su osobe alergične na hladnoću.

5. Ne plivajte:

  • najmanje jedan sat nakon obroka
  • ako ste konzumirali alkohol
  • ako se ne osjećate dobro
  • ako vam je hladno ili ste umorni.

6. Budite vrlo oprezni ako ste pod utjecajem lijekova jer neki smanjuju budnost i reflekse.

7. Ne skačite u nepoznate dubine i općenito se čuvajte nepromišljenog bacanja u vodu. Nespretnim skokom na glavu skakač može slomiti kralježnicu, a pri skoku na noge upravo su one u opasnosti od prijeloma.

8. Većina ljudi ne zna plivati u pravom smislu riječi nego su „poluplivači“, što je osobito opasno u rijekama jer one protječu i nose kupače. Ni kupanje u šodericama i bajerima nije za neiskusne, jer su u takvim vodama česti nagli „padovi“ dna pa se u trenu može izgubiti oslonac pod nogama. Pri takvom propadanju nevješte plivače može obuzeti panika.

Plovila, „luftići“, ronjenje, valovi…

9. Ne izlazite na vodu čamcem, skuterom, pedalinom i sličnim plovilima ako:

  • niste sigurni kako njima upravljati,
  • vremenske prilike nisu povoljne
  • je najavljeno skoro nevrijeme.

10. Budite oprezni na „luftićima“ jer vjetar vas može otpuhati prema otvorenome moru.

11. Nemojte se sami okušavati u ronjenju, raftingu, jedrenju i drugim zahtjevnijim aktivnostima, osobito ako niste završili tečaj i nemate prikladnu opremu.

12. Izbjegavajte strmine i oštre stijene uz vodu. Držite se podalje od rubova obalnih litica.

13. Pazite na velike dolazeće valove – mogu vas „pomesti“ iako mislite da stojite na sigurnome mjestu.

 

rane morska sol morska vod zacijeljenje rana

More liječi sve rane – mit ili istina?

SAZNAJTE VIŠE

Ako se nađete u opasnosti ili nekoga spašavate

14. Nađete li se u opasnosti, ključno je da ostanete pribrani. Plutajte na leđima i mašite jednom rukom za pomoć.

15. Stručnjaci upozoravaju „laike“ da nije dobro bez razmišljanja skočiti u vodu ako vidite osobu u nevolji. Krenete li odmah do nje, ona će se vjerojatno u panici grčevito hvatati za vas i potiskivati vas prema dolje, u vodu. Zato u pokušaju spašavanja utopljenika nerijetko nastradaju i drugi. Smatra se da je bolje osobi, po mogućnosti, dobaciti uže ili kakav plutajući predmet za koji se može uhvatiti, a potom joj pokušati pomoći da izađe iz vode. Upravo zbog sprečavanja ovakvih nevolja, nije naodmet naglasiti već spomenutu preporuku da su najsigurniji izbor uređena kupališta sa spasilačkom službom.

16. Važno je znati pružiti prvu pomoć i zbrinuti manje ozljede poput posjekotina, uboda ježinca, opeklina od meduza i vlasulja… Tako nećete odvlačiti pozornost spasilaca jer je njihov posao prije svega nadziranje kupača.

17. Nezgode se mogu desiti i zbog nemarno odbačenih predmeta i otpada, pa održavajte plaže čistima i urednima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button