Obiteljsko zdravlje - 25. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

More liječi sve rane – mit ili istina?

Možda su i vama govorili da će svaka rana u moru zacijeliti, a tu su i romantični stihovi mnogih pjesama o moru koje liječi sve rane. No, je li tome doista tako, barem ako govorimo o otvorenim ranama

rane morska sol morska vod zacijeljenje rana

Većini nas je u nekom trenutku života rečeno da će kupanje u moru pomoći izliječiti ranu ili posjekotinu. To se čini posve smisleno jer more je slana voda, a slana voda izvrstan je način čišćenja rana, zar ne? Pa ipak, slučajevi infekcija nakon kupanja s otvorenom ranom opovrgavaju staro vjerovanje. Nisu stvari baš tako jednostavne,  kaže za portal ABC Every Day stručnjak za zarazne bolesti i tropske infekcije Bart Currie iz australske bolnice Royal Darwin Sveučilišta Flinders.

More nas je rodilo, more nas i liječi

Iako je istina da se slana voda (na primjer, fiziološka otopina) već dugo koristi u liječenju rana – posebno za čišćenje rana ili njegu prije previjanja – slana voda u moru, odnosno oceanima nije sterilna.

„Baza dokaza o ranama te boravku u moru nije jasna jer su situacije vrlo različite temeljem niza čimbenika”, kaže profesor Currie. Nekoliko je stvari koje morate uzeti u obzir prije nego što se odlučite zaputiti se na plažu s otvorenim posjekotinom ili ranom:

  • stanje vašeg imunološkog sustava;
  • stanje vaše rane;
  • stanje mora/oceana u kojem plivate;
  • Jeste li u tropskim krajevima.

Tko je podložan infekcijama?

Određena zdravstvena stanja poput dijabetesa ili bolesti jetre ili tretmani poput kemoterapije mogu oslabiti vaš imunološki sustav. To pak može povećati vjerojatnost da ćete u moru „zaraditi“ infekciju koja zdravoj osobi ne bi stvarala probleme, objasnio je profesor Currie. S obzirom na to da more nije sterilno okruženje, ako vaš imunološki sustav ne funkcionira ispravno, savjetuje se da kupanje izbjegavate ako imate otvorenu ranu.

Također biste trebali biti oprezni ako imate čireve ili rane na nogama koje i jesu uzrokovane bolestima povezanim s lošom cirkulacijom, poput dijabetesa i bolešću perifernih krvnih žila. Naime, vaša loša cirkulacija narušava sposobnost vašeg tijela da zacjeljuje zaražene rane.

Čak i oni s „robusnim“ imunološkim sustavom moraju pravilno očistiti i prekrivati rane izložene morskoj vodi ako je rana već bila crvena, upaljena ili gnojna.

Nije svaka voda ista

Važno je zapamtiti da nije sva morska voda ista. „Vrsta mjesta na kojem osoba pliva vrlo je važna“, kaže profesor Currie. „Postoje određeni dijelovi oceana/morskih voda u kojima sigurno ima puno bakterija, bilo prirodno ili zbog ljudskih aktivnosti.“ Voda u ušćima i u blizini stijena ili koralja posebno je rizična.

Bakterije su također česte u vodama koje su u blizini rudnika, farmi, odvoda za oborinske vode i kanalizacije. Otjecanje iz ovih mjesta u more je posebno intenzivno nakon jakih kiša.

Tropske vode pak mogu biti dom nekim zaista neugodnim bakterijama jer toplija voda potiče njihov rast, kaže profesor Currie. Odatle potječu mnoge horor priče o „mikrobu koji jede meso“. Na primjer, bilo je smrtnih slučajeva na području Sjevernog teritorija (dio Australije) nakon što su plivači došli u kontakt s morskom Vibrio – vrstom bakterija srodnih koleri – putem otvorenih čireva i posjekotina. Međutim, u tim slučajevima su pacijenti imali podležeće bolesti, poput bolesti jetre.

morska sol morska voda more njega koze piling ljepota akne ekcem dermatitis gljivice

Koža voli more: iskoristite sve blagodati morske soli

Morska sol i morska voda su blagodat za njegu naše kože, imaju terapijski učinak i pomažu kod tegoba kao...

SAZNAJTE VIŠE

Čišćenje rana i ranica nakon svakog kupanja

Dakle, ako ste te sreće da plivate u tropskom raju no imate nekoliko manjih posjekotina, dobro ih je očistiti sterilnom fiziološkom otopinom ili antiseptikom nakon što izađete iz vode, čak i ako izgledaju u redu. To je osobito važno ako se tijekom plivanja posiječete na bilo koji kamen ili koralj. U tim posjekotinama obično se nađu bakterije.

„U principu, ne biste trebali gledati na kupanje u moru kao na način liječenja otvorene rane“, kaže profesor Currie. Ističe da dokazi to jednostavno ne podržavaju. Trebate isto tako pripaziti ako posjekotine počnu izgledati gore, a ne bolje. Tada biste se trebali svakako javiti liječniku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button