Obiteljsko zdravlje - 14. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Trebamo li odstraniti aterom?

Mekana, veća i bezbolna „izbočenja“ na koži nisu rijetkost. S obzirom na to da godinama mogu postojati i ne stvarati probleme, često se javljamo liječniku tek kada se razvije upala

aterom

Aterom je dobroćudna izraslina na površini kože koja nastaje začepljivanjem žlijezde lojnice. Žlijezde lojnice se nalaze na svim dijelovima tijela, osim na dlanovima i tabanima. Najviše ih ima na licu i vlasištu. Njihova uloga je izlučivanje loja, masne ili voštane tvari koja štiti kožu od hladnoće i sušenja, odnosno služi za vodootpornost te podmazivanje kože.

Keratosis pilaris (pureća koža): uzroci, simptomi i liječenje

Začepljivanjem kanala onemogućava se lučenje loja koji se potom taloži uz površinu kože.  Upala tih žlijezda je kriva i za stvaranje akni. Aterom se može javiti u bilo kojem životnom razdoblju, ali daleko je češći u odrasloj dobi. Javlja se u svim rasama, nevezano za spol, a vrlo je rijedak u dječjoj dobi.

Kako izgleda aterom

Održavanje higijene nije povezano s nastankom ateroma. Najčešće se javljaju na vlasištu, ali nerijetko i na leđima i drugim dijelovima tijela gdje postoje žlijezde lojnice. Aterom nastaje pojačanim lučenjem lojne žlijezde i formiranjem kapsule oko sadržaja.

Njihova veličina može biti različita – od pola centimetra, pa do nekoliko centimetara ako osoba ignorira njegovo postojanje i ne javlja se liječniku na odstranjivanje. Dok nisu upaljeni, ateromi izgledaju kao izbočina kože, iste boje, dakle, nema crvenila. Mekani su i nisu bolni na dodir. Tako „mirni“ mogu postojati na koži mjesecima i godinama te se većina osoba ne odlučuje na njihovo odstranjivanje.

Međutim, kada dođe do upale, dolazi do komplikacija koje su vrlo neugodne. Aterom postaje crven, bolan na dodir, a ako se ne javite na vrijeme liječniku, pukne te dolazi do curenja gnojno-masnog sadržaja vrlo neugodnog mirisa.

Jednostavan i brz zahvat

Stoga je aterom potrebno odstraniti što je prije moguće, jer je njegovo odstranjivanje daleko lakše u slučaju kada nije upaljen. Ako je došlo do upale, potrebno je, uz odstranjivanje ateroma, koristiti i antibiotik.

Aterom koji nije upaljen vrlo se jednostavno odstranjuje, a postupak ne traje dugo. Pri zahvatu je potrebno odstraniti i kapsulu ateroma, da bi se spriječilo ponovno formiranje. Daleko lakše se odstranjuju ateromi u vlasištu, nego u ostalim dijelovima tijela.

Odstranjivanje ateroma se može obaviti u ambulanti obiteljskog liječnika ili kod kirurga. U ambulanti obiteljske medicine mogu se odstraniti manji ateromi te oni koji se ne nalaze u „zahtjevnim“ zonama tijela, primjerice, blizu oka. Za odstranjivanje ateroma nisu vam potrebni vrhunski stručnjaci, to je zahvat koji traje nekoliko minuta i nakon kojeg je potrebno previjanje u dva do tri navrata.

Kada je potrebna kirurška intervencija

No ponekad ateromi toliko narastu da je njihovo odstranjivanje složenije te je potrebna kirurška intervencija. U slučaju dubokih i većih ateroma potrebno je šivanje rane nakon zahvata, a kod manjih rezova može se staviti i „steri-strip“ flaster za zatvaranje rana. Upaljeni aterom je daleko teži za odstranjivanje jer zahtijeva veću intervenciju na koži, ponekad i drenažu (otjecanje gnojnog sadržaja poslije operativnog zahvata) te učestalije i dulje previjanje. Tada je vrlo često teško odstraniti kapsulu te je moguća pojava ateroma na istom mjestu. Isto tako, nakon odstranjivanja upaljenog ateroma, ožiljci su češći i veći.

izrasline oko ociju jecmenac ksantelazma aterom bradavice

Kakve sve izrasline mogu biti oko očiju i kako ih liječiti?

Kada se spomenu „kvržice“ oko očiju najčešće pomislimo na ječmenac. No, izrasline mogu biti različitih uzroka. Srećom, najčešće su...

SAZNAJTE VIŠE

Odstranjivanje ateroma obavlja se u lokalnoj anesteziji, a jedina neugoda je aplikacija lidokaina iglicama malog promjera oko samog ateroma. Stoga, ako vam se pojavi izraslina na koži, javite se svom liječniku da se ustanovi o čemu je riječ, ne čekajte razvoj upale i komplikacije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button