Obiteljsko zdravlje - 11. kolovoza 2022.
AUTOR ČLANKA - Božidar Perić, dr.med., spec. interne medicine, subspec. endokrinologije i dijabetologije, Poliklinika Perić – Staničić, ADIVA Plus sadržaj

Testosteron kod žena: zašto je važna njegova ravnoteža u ženskom organizmu

Testosteron, poznat i kao tipično „muški“ hormon, igra važnu i kompleksnu ulogu i u organizmu žena, a neravnoteža u njegovoj razini povezana je s nizom zdravstvenih tegoba

testosteron kod zena - hormoni i ravnoteza

Spolni hormoni imaju niz važnih uloga u razvoju i spolnoj diferencijaciji spolnih organa i mozga te sudjeluju u procesima aktivacije seksualnog ponašanja.

Testosteron je ključan spolni hormon kod muškaraca koji se najvećim dijelom, oko 95%, stvara u intersticijskim ili Leydigovim stanicama testisa, a preostali dio se luči ili iz nadbubrežnih žlijezda ili putem enzimatski uvjetovane periferne pretvorbe prethodnika testosterona.

Iako testosteron smatramo muškim spolnim hormonom, u značajno manjim količinama ima ga i kod žena. U stvaranju testosterona kod žena sudjeluju nadbubrežne žlijezde, jajnici te masno tkivo. Nakon lučenja, veći dio testosterona vezan je za proteine nosače – u većoj mjeri na globuline poput SHBG (eng. sex hormone binding globulin), a manje za albumine. Po odvajanju od nosača prema potrebama ciljnih organa i tkiva se postupno i dozirano oslobađa te u slobodnom obliku ostvaruje punu biološku aktivnost. Manji dio, oko 2% testosterona, je slobodni testosteron, nije vezan za proteinske nosače te izravno ostvaruje svoju aktivnost.

Kada i zašto se određuje razina spolnih hormona u tijelu?

Uloga i poremećaji razine testosterona

Osim u spolnoj diferencijaciji i reprodukciji, testosteron svojim sistemskim učincima ostvaruje podulji niz uloga u organizmu. Utječe na mišićnu masu, pomaže izgradnju i obnavljanje koštanog tkiva, regulira proizvodnju lojnih žlijezda, višestruko djeluje na živčani sustav, zatim na seksualni nagon i na sveukupnu kvalitetu života.

Općenito kad govorimo o hormonima, bolesti i stanja povezani s dotičnim hormonom izravno ovise o tome je li određenog hormona premalo ili previše u organizmu. S testosteronom nije nikakva posebna iznimka.

Manjak testosterona

Najčešće se uzroci snižene koncentracije testosterona u krvi povezuju sa stanjima poput menopauze, reducirane bubrežne funkcije, stanja po operaciji jajnika te u sklopu upotrebe nekih lijekova poput ketokonazola ili opioida.

Klinički se manjak testosterona može dosta široko manifestirati te se povezuje s osjećajem stalnog umora, letargije, slabošću mišića, smanjenim seksualnim nagonom, suhoćom kože, lošim raspoloženjem, depresivnim stanjima, nesanicom i drugim oblicima poremećaja spavanja, intolerancijom na hladnoću, vaginalnom suhoćom i posljedičnom dispareunijom ili bolnim snošajem.

Višak testosterona

Povišene razine testosterona povezujemo s nizom stanja i bolesti. Među najčešćima su sindrom policističnih jajnika (PCOS), inzulinska rezistencija, pretilost, bolesti štitnjače, neuravnotežena prehrana i pasivni životni stil, bolesti nadbubrežnih žlijezda poput hiperplazije nadbubrežnih žlijezda te poremećaji u metabolizmu leptina, jednog od ključnih regulatora apetita.

Zbog višestrukih fizioloških učinaka i razina djelovanja, i poremećaji u smjeru povišenih koncentracija testosterona imaju širok klinički spektar manifestacija. Žene su sklonije depresivnim stanjima, javlja se poremećaj regulacije menstrualnih ciklusa, različiti poremećaji funkcije jajnika, poremećaji spavanja, izraženiji seksualni nagon, poteškoće u plodnosti uz posljedično otežano začeće, poremećaji s tjelesnom težinom, jače izražena masna kosa i koža, akne uz pojačanu dlakavost, suhoća i ljuštenje kože, kao i pojačano opadanje kose.

S reproduktivnog aspekta, povišeni testosteron suprimira ovulaciju, djeluje na razvoje cističnih promjena na jajnicima, što je u podlozi narušene ravnoteže menstrualnih ciklusa i problema s plodnošću.

S metaboličke točke gledišta, redovita tjelesna aktivnost regulira razinu inzulina koja djeluje i na razinu testosterona. Povećavajući osjetljivost perifernih stanica na inzulin, neizravno se postiže povoljan utjecaj na regulaciju razine testosterona. U okviru pretilosti, čemu višestruko pogoduju i inzulinska rezistencija i PCOS, dodatni učinak za suvišnu proizvodnju testosterona je pojačana aktivnost masnih stanica.

Zaključak

Uobičajena podjela na „muške” i „ženske” spolne hormone može proizvesti određene zablude o ulozi ključnih spolnih hormona kod žena i muškaraca, odnosno o njihovoj ulozi isključivo podređenoj pripadnom spolu. Iz do sada navedenog, vidljivo je koliko je važna, ali i složena uloga testosterona kod žena.

zakasnjela menstruacija

Koji su uzroci zakašnjele ili izostale menstruacije?

SAZNAJTE VIŠE

Mnogi su čimbenici (hormonalni, kemijski,…) koji uvjetuju uravnotežene razine testosterona u organizmu iz čega proizlaze i njegovi optimalni učinci. Isto tako, manjak i višak koncentracije testosterona ima višestruke nepovoljne učinke po ljudsko zdravlje s kratkoročnim i dugoročnim posljedicama, među kojima su za izdvojiti pretilost, PCOS, neplodnost te, općenito, lošija kvaliteta života.

Osim promjena u vlastitom ponašanju, prije svega kroz redovitu tjelovježbu i provođenje zdrave i uravnotežene prehrane, dobro je konzultirati se s liječnicima koji se bave dotičnom problematikom, kao što su ginekolozi te endokrinolozi.

Dodatne stručne savjete potražite u Poliklinici Perić-Staničić.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button