Obiteljsko zdravlje - 12. travnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Što nam nokti mogu otkriti o zdravlju?

Ne moraju svi imati savršene, glatke nokte. No ako se na njima odjednom pojave neke promjene, razumno je posavjetovati se s liječnikom ili dermatologom

sto nam nokti mogu otkriti o zdravlju

Vaši nokti su jako dobar odraz vašeg zdravlja. Na njima se mogu pojaviti mnoge promjene koje mogu upućivati na sustavne ili kožne probleme. Pa ipak, ne smije se zaboraviti da oni mogu poslužiti samo kao signal da provjerimo zdravlje, a ne da se na njih u cijelosti oslonimo.

Obratite pažnju na bilo kakve promjene koje se odjednom pojave na noktima ili oko njih. Sva takva odstupanja treba provjeriti i riješiti, a najbolji je način djelovanja da se čim prije javite liječniku, objasnila je dermatologinja Christine Poblete-Lopez za blog klinike Cleveland.

Nokti su ukras, ali i ogledalo zdravlja

Šest bolesti koje se mogu odraziti i na noktima

Dr. Poblete-Lopez navela je šest stanja koja mogu uzrokovati simptome na noktima. Međutim, za točnu dijagnozu je važno posjetiti liječnika koji će, osim simptoma na noktima, uzeti u obzir i mnoge druge čimbenike.

1. Stres

Nokti na prstima ruku i nogu usko su povezani s kosom, kaže dr. Poblete-Lopez. Baš kao što bi vam kosa mogla ispadati nakon bolesti ili duljeg razdoblja stresa, vaši nokti također mogu pokazivati ​​simptome. Stres će najčešće uzrokovati pojavu linija na vašim noktima.

2. Madeži ili melanom

Zabrinutost oko boje noktiju jedna je od najčešćih pritužbi koje dermatolozi čuju, kaže dr. Poblete-Lopez. Promjene se obično pojavljuju u linijama koje se protežu od kutikule nokta (prozirna koža koja se nalazi iznad i oko baze nokta) do vrha, a mogu biti dobroćudni madeži ili kancerozni melanomi. Afroamerikanci i Azijci imaju veću vjerojatnost da će doživjeti normalne promjene pigmentacije koje su povezane s etničkom pripadnošću.

Trebali biste se obratiti dermatologu ako koža ispod ploče nokta – tvrdi dio nokta koji prekriva vrhove prstiju – dobije bilo kakvu smeđu boju, kaže ona. Te promjene su više zabrinjavajuće ako se pojave izolirano, samo na jednom prstu. Smeđe linije koje se provlače u kutikulu, mogle bi biti znak melanoma. One koje se zaustavljaju na kutikuli ili prije nje, vjerojatno su uzrokovane madežima.

3. Artritis

Artritis može uzrokovati pojavu malih cisti koje rastu u blizini ili na kutikulama. One su benigne (nisu kancerogene) i najbolje ih rješava kirurg.

4. Psorijaza

Ovo stanje kože obično karakteriziraju ljuskave crvene mrlje, ali bolest također može utjecati na nokte na rukama i nogama, kaže dr. Poblete-Lopez.

Ako imate žuto-crvenu promjenu boje na noktu (koja se često naziva „kapljica ulja“), trebate se posavjetovati sa svojim dermatologom. Evo drugih simptoma koji također mogu ukazivati ​​na psorijazu:

  • udubljenja ili jamice na ploči nokta,
  • Beauove linije, odnosno vodoravne brazde,
  • zadebljanje kože/odvajanje noktiju: zadebljanje kože ispod nokta koje može pomaknuti nokat (oniholiza) iz njegova ležišta. To obično počinje na vrhu i ide prema kutikuli.
  • bijela područja: Izrazite bijele mrlje na noktima, koje se nazivaju i leukonihija (zamućene bijele mrlje koje se ponekad pojavljuju na noktima ne ubrajaju se u tu kategoriju i nisu razlog za zabrinutost, kaže dr. Poblete-Lopez),
  • crne crte koje se protežu od vrha do kutikule mogu biti sitni ugrušci zbog pucanja kapilara – potencijalni simptomi psorijaze,
  • crvenilo: obično blijeda područja u blizini kutikule postaju crvena, što bi moglo biti uzrokovano začepljenim kapilarima, što je još jedan mogući znak psorijaze.

5. Bolest bubrega

Nekoliko promjena na noktima može ukazivati ​​na prisutnost akutne ili kronične bolesti bubrega, kaže dr. Poblete-Lopez:

  • Beauove linije mogu biti simptom akutne bubrežne bolesti,
  • konkavni nokti poput žlice (pojava se naziva i koilonihija), odnosno grubi nokti s izbočinama mogu postojati u prisutnosti bolesti bubrega. Kad izgledaju poput žlice mogu ukazivati ​​na anemiju zbog nedostatka željeza.
  • Bijele pruge/mrlje: slično kao u slučajevima psorijaze, jasne bijele pruge i mrlje na noktima mogu ukazivati ​​na kroničnu bolest bubrega.

6. Darierova bolest

Darierova bolest je rijedak genetski poremećaj koji uzrokuje osip na koži i javlja se uglavnom u adolescenciji. Pojavljuje se na noktima ruku i nogu u vidu širokih, bijelih ili crvenkastih pruga koje se protežu od kutikule do vrha. Urez u obliku slova V blizu vrha prsta također može ukazivati ​​na ovo stanje, kaže dr. Poblete-Lopez.

Prevencija

Prevencija temeljnih stanja koje utječu na vaše nokte nije uvijek moguća, kaže dr. Poblete-Lopez, ali možete se brinuti za svoje nokte tako da ostanete hidrirani te da se uravnoteženo hranite. Budite sigurni da unosite dovoljno vitamina B i cinka jer ti hranjivi sastojci uvelike jačaju vaše nokte.

dodaci prehrani koza kosa nokti prhut bore kolagen cink kurkuma kakao multivitamini

Kad prehrana nije dovoljna: dodaci prehrani za njegu kože, kose i noktiju

Opuštena i suha koža, bore, osipi, lomljivi nokti, prhut....potrebno je nešto više od kozmetike. Dodaci prehrani mogli bi pomoći

SAZNAJTE VIŠE

U mnogim slučajevima, kaže ona, promjene na vašim noktima mogu biti normalne i ne upućuju na bilo kakve nedijagnosticirane zdravstvene tegobe. Ali, ako imate pitanja, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom.

„Neki nokti možda neće izgledati glatko ili mogu imati uzdužne trake ili izbočine. Sve dok je sve to što vidite dosljedno u cijeloj distribuciji nokta, vjerojatno je u redu”, kaže ona. „Ipak, ako postoji nešto neobično, razumno je posjetiti dermatologa.”

Izvor: Cleveland Clinic

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button