Koža, kosa i nokti - 27. travnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Sanja Petek Modrić

Prepoznajte ih pravovremeno: neka ljepotu vaših noktiju ne zasjene gljivice

Osim što zahvaćaju kožu, česta meta „napada“ gljivica su nokti, najčešće na nožnim prstima. Svaku gljivičnu infekciju treba pravodobno liječiti

lijepi nokti

Gljivično oboljenje noktiju je često, posebice na nožnim prstima. Na noktima nogu češći su uzročnici takozvani dermatofiti, a na rukama infekcije uglavnom uzrokuje kandida.

Općenito, gljivične infekcije predstavljaju 50 posto svih oboljenja i promjena na noktima te su često udružene s gljivičnim oboljenjima okolne kože, osobito na stopalima. U tom kontekstu spomenimo gljivičnu infekcija stopala poznatu kao atletsko stopalo. Riječ je o čestoj infekciji stopala koju „zaradi“ gotovo svatko, barem jednom tijekom života. Češće se može vidjeti kod mlađih osoba i odraslih muškaraca, a nešto rjeđe kod žena i manje djece.

Gljivice vole toplo i vlažno

Čovjek se najčešće zarazi hodajući bos u zajedničkim svlačionicama, sportskim dvoranama, bazenima, po zemlji i sličnim mjestima, a gljivicama osobito pogoduju topla i vlažna stopala u tijesnim čarapama ili cipelama od umjetnih materijala.

Promjene na koži stopala očituju se kao crvenilo, mjehurići, ljuštenje, pa čak i „pucanje“ kože, a često to mjesto i izrazito svrbi. Iste promjene na koži mogu se vidjeti i između pojedinih prstiju stopala.

Traženje uzročnika

Nakon kože, kao što je već spomenuto, gljivične infekcije često zahvaćaju i nokte koji postaju zadebljani, deformirani i bolni. No s obzirom na to da slične promjene na koži, pa i noktima, mogu biti posljedica i nekih drugih bolesti poput psorijaze, alergijskog dermatitisa i sličnih bolesti, savjetuje se pregled kod dermatologa.

S druge strane, lokalni uvjeti poput vlažne i tople kože (osobito na stopalima), udarci i povrede noktiju, smetnje cirkulacije, šećerna bolest, bolesti povezane s narušenim imunitetom te usporen rast noktiju u starijoj životnoj dobi mogu znatno pridonijeti razvoju gljivičnih infekcija. Upravo to je razlog zbog kojeg češće obolijevaju nokti nogu, osobito nokti palčeva.

Čovjek se najčešće zarazi hodajući bos u zajedničkim svlačionicama, sportskim dvoranama, bazenima, po zemlji i sličnim mjestima

Kako prepoznati promjene na noktima?

Gljivična infekcija najčešće počinje na slobodnim dijelovima, odnosno rubovima noktiju. Nokat postaje deformiran, bolan, sklon mrvljenju, a ispod njega se formira žućkasta – bjelkasta obloga. Promjene na istim mjestima mogu biti prisutne godinama, ali ipak se s vremenom šire prema „dnu“ nokta ili zahvaćaju i susjedne.

Često se promjene na noktima nastale kao posljedica udaraca ili psorijaze noktiju pogrešno proglašavaju gljivičnim oboljenjem i zbog toga se neuspješno liječe. Stoga je potrebno utvrditi prisustvo uzročnika – gljive pri mikroskopskom pregledu materijala uzetog ispod nokta. Upravo je ta pretraga i najvažnija u postavljanju dijagnoze jer takozvana kultivacija, odnosno uzgoj gljive s noktiju često ne uspijeva.

Dugotrajno liječenje

Liječenje gljivično oboljelih noktiju može biti lokalno, pri čemu se koriste kreme, kapi, gelovi, lakovi i slična sredstva, sistemsko (uz pomoć tableta) ili pak kombinacijom terapija. U svakom slučaju, proces liječenja je dugotrajan i najčešće traje nekoliko mjeseci, osobito ako nokti i inače sporo rastu.

Isti krivac, druga slika

U kontekstu gljivičnih infekcija spomenimo i to da uzročnici gljivičnih oboljenja kože i noktiju mogu biti identični, a promjene se znatno razlikuju u izgledu. Tako se površinska infekcija neobraslih dijelova kože očituje crvenkastim žarištima, često pravilnog oblika, koja se ljušte i polagano šire. Izgled promjena, dakle, potpuno je drugačiji nego na stopalima, iako je uzročnik identičan (tzv. Trichophyton mentagrophytes).

Osim toga, takav izgled promjena često upućuje i na pogrešnu dijagnozu psorijaze, pitirijaze i sličnog. Karakteristično je za obje vrste promjena da su praćene svrbežom. Nalaz uzročnika u nativnom preparatu (bris uzet s površine kože koji se pregleda mikroskopom) u potpunosti potvrđuje dijagnozu gljivične infekcije kože.

Gljive mogu uzrokovati i infekcije obraslih dijelova kože, osobito vlasišta. Ondje nalazimo pojedinačna ili brojna žarišta prekrivena sitnim ljuskama, sivo-bijelom suhom peruti, a na mjestima su vidljive i slomljene vlasi

Gljivice na vlasištu i bradi

Gljive mogu uzrokovati i infekcije obraslih dijelova kože, osobito vlasišta. Ondje nalazimo pojedinačna ili brojna žarišta prekrivena sitnim ljuskama, sivo-bijelom suhom peruti, a na mjestima su vidljive i slomljene vlasi.

Slične promjene mogu se pojaviti i na području brade kod odraslih muškaraca. I ovdje je, u slučaju sumnje na gljivičnu infekciju, potrebno uzeti materijal iz oboljelog područja te ga pregledati mikroskopom. Takva slika na vlasištu često vodi u pogrešnom smjeru pa se zamjenjuje s oblikom suhe (negljivične) peruti, seboreje ili pak psorijaze.

Iznimku čini duboko gljivično oboljenje vlasišta, odnosno infekcija koja se najčešće razvija kod djece i odraslih muškaraca koji dolaze u dodir s domaćim životinjama.

Savjeti za kraj

Ukratko, liječenje gljivičnih infekcija traži pažljivo i točno postavljanje dijagnoze te upornost i strpljivost u liječenju. O zdravlju noktiju (ali i kože) mislite pravodobno – vodite računa o tome da dobro osušite kožu nakon kupanja, osobito stopala, nosite prozračnu, ne previše tijesnu obuću od prirodnih materijala te izaberite čarape koje dobro upijaju vlagu.

A ako je potrebno liječenje, ne odgađajte terapiju i ne posustajte – budite ustrajniji od gljivica te ih porazite uz stručni savjet dermatologa te odgovarajući izbor terapije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button