Koža, kosa i nokti - 5. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Kad prehrana nije dovoljna: dodaci prehrani za njegu kože, kose i noktiju

Opuštena i suha koža, bore, osipi, lomljivi nokti, prhut.... Tijelo vam poručuje da mu je potrebno nešto više od kozmetike. Odabir pravog dodatka prehrani mogao bi pomoći u vraćanju sjaja

dodaci prehrani koza kosa nokti prhut bore kolagen cink kurkuma kakao multivitamini

Stručnjaci za ljepotu slažu se da ljepota dolazi iznutra. Međutim, koliko god se trudili, nije uvijek lako (ili moguće) hraniti se po nutricionističkim pravilima kako bi se organizmu, kao i koži, svakodnevno osigurali svi potrebni nutrijenti. Svjedoci smo da se neuravnotežena i nezdrava prehrana, prije ili poslije, ogleda na našoj kosi, koži ili noktima. Tada često ni brojni razvikani i skupocjeni kozmetički preparati nisu od pomoći.

Spirulina i klorela – alge u službi našeg zdravlja

Što bismo mogli učiniti? Odgovor je jednostavan. Umjesto u drogeriju po novi serum za osvježenje kože ili masku za oporavak oštećene kose, uputite se u biljnu apoteku ili ljekarnu po stručni savjet. Dodaci prehrani mogli bi biti upravo ono što vam je potrebno, posebno ako se nalazite u stresnom razdoblju, iscrpljeni ste, pušite ili se, jednostavno, loše hranite. Kvaka? Nema je, osim što morate biti strpljivi. Rezultate ćete početi primjećivati nakon tri tjedna do tri mjeseca kontinuiranog uzimanja suplementa.

Također se svakako savjetuje prije kupnje tražiti stručni savjet ljekarnika ili vašeg liječnika, posebice ako uzimate neku terapiju. Poznato je, naime, da kod nekih biljaka postoji mogućnost interakcije s određenim lijekovima.

Adaptogene biljke

Dobro nam je poznato da stres ostavlja posljedice u obliku bora, osipa, akni, gubitka kose, lomljivih noktiju… Borbom protiv negativnih posljednica stresa moguće je iznutra poboljšati vanjski izgled.

„Super biljke“, kao što su ashwagandha, Rhodiola, schisandra, astragalus, Shatavari ili kordiceps, stoljećima korištene u tradicionalnoj kineskoj i indijskoj medicini, zovu adaptogenima jer se odlično prilagođavaju teškim životnim uvjetima u svojim prirodnim staništima. Na jednak način mogu pomoći i našem organizmu, da čim bolje odolijeva ubrzanom, stresnom načinu života.

Kolagen

Već u 20-im godinama života proizvodnja ovog najzastupljenijeg proteina u organizmu se usporava što počinjemo primjećivati u obliku sitnih linija na licu, a kasnije i bora te opuštene kože oko usta i na vratu.

Želite li smanjiti dubinu bora, učvrstiti kožu i vratiti joj elastičnost, kolagen dodatak prehrani u obliku praška ili napitka je vaš izbor. Ne samo da će iznutra pomladiti kožu, već će ojačati i kosti, zglobove, pa čak i nokte.

Superhrana

Brojne se namirnice na tržištu popularno nazivaju superhrana, ali ključno je pronaći onu koja odgovara vašim potrebama i načinu života.

  • Indijski ogrozd (amla) je, na primjer, 20 puta bogatiji vitaminom C od naranče, što znači da može ojačati kosu, a prema nekim podacima i smanjiti nastanak sijede kose te licu pružiti blistavi sjaj.
  • Sirovi kakao je prepun antioksidansa i esencijalnih minerala pa jača kosu i nokte a kožu čisti.
  • Kurkuma podržava blistavost kože, djeluje protuupalno i jača imunitet.
  • Matcha je bogata antioksidansima koji štite kožu od štetnih vanjskih utjecaja, a djeluje kao kofein.

Suplementi za kožu, kosu i nokte

Preferirate li radije tablete čiju ćete konzumaciju najlakše uklopiti u svoj stil života, u ljekarnama imate obilje izbora. Suplementi za uljepšavanje obično se sastoje od mnoštva esencijalnih vitamina i hranjivih sastojaka.

vitamin D

Vitamin D: moćan saveznik zdravlja kojeg treba dobro poznavati

Pandemija COVID-19 ponovno je u središte pažnje stavila vitamin D i njegovu važnu ulogu. Međutim, nekontrolirano uzimanje može biti...

SAZNAJTE VIŠE

Neki od ključnih vitamina koje je dobro potražiti uključuju: A, C i E vitamine te antioksidanse koji igraju vitalnu ulogu u održavanju zdravlja kože, dok su vitamini B skupine (posebice biotin i niacinamid) odlični za obnovu kose i kože. Od minerala je važan cink, posebno ako primjećujete bijele mrlje na noktima ili su lomljivi, beživotnu i krhku kosu, prhut, ako vam prekomjerno ispada kosa te ako imate problematičnu kožu. Od ključnih nutrijenata, bitno je još spomenuti esencijalne masne kiseline, osobito omega-3 jer utječu na odgovor stanica kože na UV-zračenje te vlaže i ublažavaju iritacije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button