Dodaci prehrani - 21. siječnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Frane Herenda

Spirulina i klorela – alge u službi našeg zdravlja

Klorela i spirulina, pri umjerenoj konzumaciji, mogu biti koristan dodatak raznolikoj prehrani

Spirulina i klorela alge

Često me pitaju za superhranu. Uistinu volim superjunake, odrastao sam na stripovima, ali moram reći da su mi najdraži uvijek bili upravo oni likovi koji nemaju nikakve super moći, koji su obični ljudi, ali s određenim kvalitetama koje ih izdvajaju iz prosjeka. Upravo oni za sebe nikad ne bi ni govorili da su superjunaci.

Imam sličan stav i prema hrani. Skloni smo tepati i veličati određene namirnice svrstavajući ih u superfood, no je li to baš tako? Nisam ljubitelj tog naziva. On je zapravo tek marketinška kovanica koja, prema mojemu mišljenju, navodi na pogrešan stav o hrani. Hrana je s razlogom hrana, a lijekovi lijekovi. Mnogima je konzumacija namirnica koje zovu superfood izlika da nastave uzimati jednaku količinu hrane koju bi trebalo smanjivati koliko je god moguće, poput tjestenine, kruha, krumpira, velike količine mesa i tako dalje.

Danas nam je jasno da bi obrok trebao sadržavati veću količinu raznolikog povrća i raznolikog, ali ipak umjerenog  voća (izvore aktivnih sastojaka poput, primjerice, bioflavonoida), raznolike začine kao koncentrate bogate mineralima te ribu kao izvor specifičnih omega-3 nezasićenih masnih kiselina, EPA i DHA.

>>Hrana kao lijek: postoje li namirnice koje će smanjiti rizik pojave raka?<<

Dalje se mogu napisati stotine knjiga o hrani koje će se prodavati kao otkrivanje nečeg novog, bestseleri koji će dati nove nade da ćemo promijeniti život pročitavši ih, no oni ne mogu zamijeniti jednostavan recept koji svi znamo, ali ga često ne primjenjujemo – raznolikost i umjerenost.

Mali svakodnevni junaci

U redu, ovo je bio dugi uvod za spirulinu i klorelu, ali shvatili ste – ne volim taj naziv superfood. Tako da za mene osobno ni te dvije vrlo korisne i zanimljive alge nisu superfood. Ne vjerujem da postoji jedna namirnica koja će spriječiti karcinome ili omogućiti desetljeća duljeg života, ali vjerujem da kombiniranje više takvih namirnica može dugoročno dovesti do nakupljanja pozitivnih učinaka u našem organizmu.

Spirulina i klorela korisne su i zanimljive te ih vrijedi dodati u prehranu. Ne mislim da su „super“ poput Supermana, ali korisni su mali svakodnevni junaci. One su, ponajprije, bogate različitim mineralima i vitaminima u poprilično visokoj koncentraciji. Tako u vrlo zanimljivim koncentracijama sadrže željezo, kalcij i magnezij. S obzirom na to da će na njihovu pakiranju, ako su dodaci prehrani, biti napisan udio pojedinog minerala, moći ćete lako pratiti vama potreban unos i pripaziti ide li uz terapije koje su vam možda propisane.

S obzirom na to da, primjerice, klorela sadrži visoke koncentracije alfa-karotena i beta-karotena, a spirulina vitamina A, imamo određen antioksidativni učinak. Obje alge pokazuju koristan učinak na mikrobiom, na naše „dobre bakterije“ u crijevima, ako se, na našu veliku štetu, dosad već nismo uspješno sterilizirali i izvana i iznutra, pa su korisne kao prebiotici.

Klorela je, primjerice, pokazala određeno djelovanje na imunitet – u studijama je upotreba klorele podizala broj natural killer stanica (NK stanica) i nekih citokina važnih u ranom imunosnom odgovoru.

Kad je riječ o kardiovaskularnom zdravlju, klorela je pokazala određen učinak na smanjenje glukoze u krvi, kolesterola, no ne i na razine triglicerida i inzulina. To ne znači da treba ukloniti lijekove koje je propisao liječnik, nego da možemo koristiti klorelu za pomoć pri određenim stanjima.

Često se alge koriste za detoks, još jedan naziv koji mi nije osobito drag. Alge bi mogle biti korisne kod vezivanja toksina iz hrane, no upitno je od kolike je to uistinu važnosti.

Giht i alge ne idu zajedno

Napomenimo jedno stanje kod kojeg je alge bolje izbjegavati, a to je – giht. Kako do gihta upravo dolazi zbog nukleinskih kiselina (DNK  i RNK), a ne zbog proteina, a alge pripadaju organizmima s iznimno velikim DNK, poželjno ih je izbjegavati. Njihov DNK je mnogo dulji od onog teleta ili janjeta pa njihovom upotrebom oboljele osobe mogu unijeti visoke doze nukleinskih kiselina koje mogu pogoršati bolest (to ne znači da se treba prejedati mesa jer je važna ukupna količina unesenih kiselina).

Da zaključimo, pri umjerenoj konzumaciji klorela i spirulina mogu biti koristan dodatak raznolikoj prehrani.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button