Obiteljsko zdravlje - 29. kolovoza 2023.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Što detoksikacija jest, a što nije: čuvajte se opasnih tretmana

U današnje se vrijeme pojam detoksikacije organizma koristi u kontekstu čišćenja našeg tijela od štetnih tvari unesenih prehranom i pićima. Svašta se naziva detoksikacijom, a pritom neki tretmani mogu biti štetni, pa i opasni

detoksikacija tretmani zdrava prehrana ciscenje tijela

Općenita definicija detoksikacije organizma jest uklanjanje štetnih tvari iz organizma. Primarno se u medicini tu misli na uklanjanje štetnih supstanci iz organizma koje mogu dovesti do trajnog oštećenja ili smrti (trovanje lijekovima, kemikalijama).

Organi i organski sustavi koji sudjeluju u detoksikaciji

U detoksifikaciji (što je stručan naziv za detoksikaciju), odnosno odstranjenju štetnih supstanci iz organizma, sudjeluje nekoliko organa/organskih sustava u tijelu:

  • pluća, koja izbacuju toksične tvari disanjem – time se uklanja oslobođeni CO2 iz krvi,
  • koža također može lučiti neke od toksičnih tvari nastalih u organizmu,
  • iz probavnog sustava se tvari mogu izbaciti povraćanjem i/ili proljevom,
  • jetra mijenja kemijski sastav toksina i potom izlučuje nove supstance putem žučnih vodova,
  • bubrezima se također mogu izlučiti određeni toksini.

Znači, majka priroda je napravila naš organizam takvim da nas u velikoj mjeri štiti od štetnih tvari. Ali mi vrlo često ne pomažemo majci prirodi, nego joj čak i odmažemo izuzetno nezdravom prehranom te konzumiranjem alkoholnih i gaziranih pića.

Zdrava prehrana najbolje čisti

Stoga i ne čudi da se detoksikacija u posljednjih nekoliko godina koristi u smislu odstranjivanja „štetnih“ supstanci unesenih u organizam jelima i pićima.

Razni davaoci usluga nude i razne tretmane detoksikacije organizma, od vrlo jednostavnih, bezopasnih, pa i korisnih (kao što je to zdrava prehrana), do korištenja raznih vitamina, biljnih preparata, probiotika, aktivnog ugljena te najinvazivnije metode, klistiranja, odnosno ispiranja debelog crijeva.

Ako malo bolje pogledate, sve dijete koje se nude za detoksikaciju zapravo se odnose na režim prehrane kakav bi se trebao prakticirati svakodnevno; zdrava prehrana puna povrća i voća s dodacima ljekovitih čajeva. Ništa ne može zamijeniti kontinuiranu, zdravu prehranu. Naravno da povremeno uživanje u nezdravoj hrani neće naštetiti našem organizmu te se stoga ne moramo držati zdrave prehrane uvijek i svugdje, ali većinu vremena – da.

Ovakve detoksikacije sa zdravim povrćem i voćem su u redu ako se takav režim prehrane nastavi u kontekstu zdravog životnog stila. Ali ako se prejedate, pa potom posežete za detoksikacijom, onda to sigurno nije dobro za vaše tijelo.

Opasna „detoksikacija“

U jednoj od susjednih država čak postoji i „tretman“ davanja infuzije i vitamina u venu prije velikih fešti. Ovakvi tretmani nemaju nikakvog medicinskog opravdanja, a mogu biti i štetni jer neki vitamini, kada se daju u venu, mogu izazvati teške alergijske reakcije.

vocna salata ljeto voce osvjezenje salate

Slatki okus ljeta: Zašto je voćna salata pravi izbor za vaše zdravlje

Ljeto je vruće doba slatkih voćnih plodova. Osvježenje može donijeti slasna voćna salata, ali nemojte dodavati šećer – osjetite...

SAZNAJTE VIŠE

Klistiranje ni slučajno ne preporučujem, a od agresivnijih detoks programa osvrnula bih se na aktivni ugljen. Aktivni ugljen je vrlo moćno sredstvo za upijanje te je izvrstan u liječenju kroničnih rana s odorom. Koristi se i kod trovanja određenim supstancama, ali nije djelotvoran kod trovanja alkoholom, cijanidima, željezom i litijem. Neki preporučuju aktivni ugljen za infektivne proljeve, no nije u potpunosti dokazano njegovo djelovanje. Ako počnete prečesto koristiti aktivni ugljen zbog detoksikacije, može vam se dogoditi da spriječite apsorpciju hranjivih tvari potrebnih za vaš organizam te dovedete do drugih poremećaja.

Stoga bi možda trebalo početi razmišljati o „trajnoj detoksikaciji“ zdravom prehranom, s vrlo rijetkim povremenim izletima u masnu, začinjenu i slanu hranu, zalivenu alkoholom i gaziranim pićima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button