Dodaci prehrani - 5. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić, ADIVA Plus sadržaj

Mogu li probiotici popraviti naše raspoloženje?

Probiotici koji se prirodno nalaze u fermentiranim proizvodima, mogu blagotvorno djelovati na zdravlje probavnog sustava te ojačati naš imunitet. Znanstvenici još uvijek istražuju mogućnost njihova djelovanja na naše emocije

probiotici

Do sada smo već usvojili lekciju da je zdrava prehrana važna za naše fizičko zdravlje. Znanstvenici pokušavaju otkriti mogu li probiotici – živi mikroorganizmi koji su sigurni za jelo, a koji su poznati i kao „dobre bakterije“ – unaprijediti gastrointestinalno zdravlje, ali i vaše raspoloženje.

Blagodati probiotika

Probiotici, piše se na stranicama Johns Hopkins instituta, prirodno postoje u fermentiranim namirnicama poput jogurta ili kefira. Također su dostupni u obliku tableta ili praha. Smatra se da poboljšavaju zdravlje probave, a često se koriste za liječenje proljeva ili nadutosti.

Probiotici i enzimi – prijatelji zdrave probave

Probiotici mogu imati mnoge pozitivne učinke na tijelo, uključujući:

  • modeliranje imunološkog sustava,
  • stvaranje antimikrobnih tvari,
  • fermentiranje vlakana u prehrani za stvaranje hranjivih tvari za stanice koje oblažu naša crijeva.

Sada istraživači pronalaze dokaze da učinci bakterija u gastrointestinalnom sustavu šalju signale središnjem živčanom sustavu, povezujući crijeva s mozgom. To bi moglo objasniti neke poznate veze između stanja probavnog sustava i mentalnih bolesti. Na primjer, osobe sa sindromom iritabilnog crijeva češće razvijaju depresiju i anksioznost.

Utjecaj na raspoloženje još se istražuje

Može li bolje zdravlje probavnog sustava putem probiotika poboljšati i emocionalno zdravlje? Veza između probiotika i raspoloženja ipak još nije razjašnjena.

Stručnjaci su primijetili da se čini da određena hrana može podići raspoloženje – samo pomislite na hranu za kojom posežete kada ste lošeg raspoloženja, bilo da su to makaroni i sir ili zdjelica sladoleda. Međutim, to jednostavno može biti mentalna ili bihevioralna povezanost. Umjesto nečega što je potaknuto reakcijama bakterija na hranjive tvari u tim namirnicama, naš mozak vjerojatno povezuje konzumiranje te hrane s utješnim ili ugodnim sjećanjima.

Iako je primamljivo povezati korištenje probiotika s raspoloženjem, bit će potrebno provesti više istraživanja. Trenutno nema puno dokaza da će uzimanje probiotika promijeniti depresiju ili anksioznost.

Biranje i uzimanje probiotika

U trenutku kada kupujete probiotik, ne možete biti sasvim sigurni jesu li bakterije u njemu aktivne kao što su bile u trenutku njegove proizvodnje. Osim toga, svaka osoba može imati različite vrste i broj bakterija u crijevima, što znači da probiotik koji je djelotvoran kod jedne osobe, možda neće biti djelotvoran kod druge. Dobra je vijest što se čini da je većina probiotičkih sojeva bezopasna, no oprez je uvijek poželjan. Naime, istraživanja su pokazala da ono što se ističe na deklaraciji, nije uvijek i ono što se nalazi u proizvodu.

probiotici

Jesu li probiotici hit ili stvarni spas

Pojam mikrobiom označava mikroorganizme koji žive na ljudskom tijelu i u njemu, a skovao ga je Joshua Lederberg, jedan...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno se može reći da još uvijek nije dokazano da nas uzimanje probiotika na dnevnoj bazi može oraspoložiti. Svakako nije dobra ideja koristiti probiotike kao zamjenu za bilo koje lijekove koji su vam propisani s ciljem poboljšanja vašeg mentalnog stanja. No ako redovito uzimanje probiotika tijekom mjesec dana ublaži vaše tegobe s probavnim sustavom, već to bi vas moglo učiniti sretnijima. Ako pak u tom razdoblju nema nikakvog pozitivnog pomaka, možda izabrani probiotik nije onaj pravi za vas, pa bi možda vrijedilo pokušati s nekim drugim sojem, odnosno njihovom kombinacijom.

U izboru odgovarajućeg probiotika pomoći će vam stručni savjet vašeg ljekarnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button