Obiteljsko zdravlje - 8. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Marija Martinović, dr.med.

Sindrom toksičnog šoka nije vezan samo uz tampone

Ljeti se žene često odlučuju na kupanje tijekom mjesečnice, koriste češće i tampone, pa se ponovno spominje sindrom toksičnog šoka. No, on nije vezan samo uz tampone, pa niti uz žene te je dobro ponoviti o čemu je točno riječ

sindrom toksičnog šoka

Sindrom toksičnog šoka je stanje karakterizirano šokom i osipom, a uzrokuju ga toksini koje proizvode bakterije Staphylococcus aureus.

Zašto je intimno zdravlje žene najviše ugroženo ljeti?

Kako je sindrom toksičnog šoka povezan s tamponima

Sindrom su prvi puta, 1978. godine, opisali Todd i suradnici u nekoliko djece u dobi između 8 i 17 godina. Češći je za vrijeme menstruacije u žena koje upotrebljavaju vaginalne tampone, što je 1980. – 1981. godine izazvalo epidemiju u SAD-u. Prisutnost tampona može pomoći bakterijama proizvesti otrov koji ulazi u krv preko malih rezova u rodničkoj sluznici ili kroz maternicu u trbušnu šupljinu.

Godine 1980. u Sjedinjenim Državama utvrđeno je 700 slučajeva, a tijekom 1981. godine, nakon opsežnog objavljivanja i uklanjanja s tržišta različitih tampona s „nadmoćnom snagom upijanja”, incidencija sindroma toksičnog šoka znatno je pala.

No, još uvijek se pojavljuju slučajevi sindroma toksičnog šoka u nekih žena koje ne rabe tampone i u nekih koje su upravo imale kirurški zahvat ili su rodile. Oko 15% slučajeva pojavljuje se u muškaraca koji su bili podvrgnuti kirurškom zahvatu. Također, predispoziciju za razvoj sindroma stvaraju duža upotreba dijafragme, vaginalne infekcije ili abortus.

Klinička slika

Klinička slika sindroma toksičnog šoka započinje naglo, tipično u tijeku menstruacije ili dva dana nakon kirurškog zahvata, s:

  • jakim bolovima u mišićima,
  • visokom temperaturom,
  • povraćanjem,
  • proljevom i
  • glavoboljom.

Bolesnik je smeten, ali bez neuroloških ispada. Unutar nekoliko sati dolazi do gubitka tekućine i elektrolita, s posljedičnim nižim arterijskim tlakom koji se potom razvija u šok.

mjesecnica kupanje kupanje u moru menstruacija kupanje u bazenu higijena menstruacijske casice

Možemo li se kupati za vrijeme mjesečnice?

Mjesečnica i kupanje u moru ili bazenu mogu ići zajedno, uz odgovarajuću higijenu menstruacija nije nikakva prepreka za uživanje...

SAZNAJTE VIŠE

Po koži se javlja tamnocrveni osip, osobito na dlanovima i tabanima, s ljuštenjem nakon jednog do dva tjedna (nalikuje opeklinama na suncu) te crvenilo sluznica. Također dolazi do oštećenja bubrega i jetre što se u laboratorijskim nalazima može uočiti po porastu ureje i kreatinina te jetrenih enzima.

Liječenje i prognoza

Liječenje zahtijeva ponajprije intenzivno suzbijanje šoka. Ako je uzrok vaginalni tampon, treba ga ukloniti, a potom se započinje s intravenskom antibiotskom terapijom.

Uz ispravno liječenje bolesnici se u pravilu oporavljaju uz obilno ljuštenje  oštećene kože. Kao posljedice opisuju se lakše bubrežno oštećenje, gubitak sjećanja, smanjena koncentracija, EEG abnormalnosti ili ponovno izbijanje osipa.

Mogući su i recidivi, ali rijetko, a smrtnost iznosi tri do sedam posto.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button