Obiteljsko zdravlje - 29. srpnja 2023.
AUTOR ČLANKA - dr.sc. Katarina Fehir Šola, univ.mag.pharm., Ljekarna Bjelovar, ADIVA Plus sadržaj

Prirodni načini ublažavanja opeklina od sunca

Unatoč upozorenjima kojih ne nedostaje, malo je onih čija koža neće barem jednom izgorjeti na suncu tijekom ljeta. Stoga podsjećamo na neke od najpoznatijih prirodnih metoda koje pomažu pri ublažavanju simptoma.

ublažavanje opeklina od sunca

Ljeto je vrijeme za sunčanje i uživanje na otvorenom, ali ponekad se može dogoditi da se previše izložimo suncu i dobijemo neugodne opekline. Podsjećamo, nikako ne izlazite na sunce bez kreme sa SPF faktorom, a trebalo bi usvojiti i druge preventivne mjere kao što su:

  • ograničite vrijeme provedeno na suncu, posebno u doba dana kada je najjače (između 10 i 17 sati),
  • pokrijte čim veći dio tijela odjećom (ako je moguće, onom od gustog tkanja),
  • nosite šešir sa širokim obodom i sunčane naočale.

Oprezno na suncu: opekline mogu biti teške!

Opeklina od sunca može uzrokovati bol, crvenilo i perutanje kože ali, srećom, priroda nudi nekoliko učinkovitih načina za ublažavanje ovih simptoma.

Kao prva pomoć u slučaju opeklina od sunca, najčešće prvo posežemo za prirodnim metodama koje mogu ublažiti bol i ubrzati proces zacjeljivanja rane. U ovom članku ćemo se prisjetiti na neke od najpoznatijih prirodnih metoda koje se koriste u borbi protiv opeklina od sunca.

Voda, hidratantne kreme i hladni oblozi

Prvo i najvažnije pravilo u slučaju opeklina od sunca je izbjegavanje daljnjeg izlaganja suncu. Pijte dovoljno vode kako bi tijelo ostalo hidrirano, a na kožu nanesite prirodne hidratantne kreme poslije sunčanja.

Hladni oblozi mogu pružiti trenutno olakšanje od nelagode uzrokovane opeklinama od sunca.

Aloe vera

Aloe vera jedna je od najpopularnijih ljekovitih biljaka koje možemo koristiti za opekline od sunca. Ova biljka poznata je po svojim ljekovitim svojstvima za kožu.

Gel iz listova aloe vere ima umirujuća svojstva koja mogu ublažiti bol i upalu uzrokovanu opeklinama od sunca. Gel aloe vere nanosimo izravno na opečeno područje, a postupak se može ponoviti nekoliko puta dnevno. Na tržištu postoje brojne kreme i gelovi s ekstraktom aloe vere.

Pčelinji vosak i med

Pčelinji vosak ima prirodna protuupalna svojstva te može pomoći u obnovi kože oštećene opeklinama od sunca.

Med je poznati antibakterijski i antivirusni sastojak koji djeluje učinkovito na kožu zbog svog protuupalnog djelovanja; pomaže smanjiti bol i upalu te ubrzati zacjeljivanje.

koža, opekline, zdravlje kože, opekline od sunca

Voli sunce, drž’ se hlada: Izbjegnite opekline i očuvajte zdravlje kože

Naša koža pamti svako oštećenje, pa tako i svaku opeklinu, što može imati brojne posljedice na njezino zdravlje

SAZNAJTE VIŠE

Kreme s ekstraktom kamilice i pantenolom

Prirodni gelovi s ekstraktom kamilice i pantenolom se također često koriste za ublažavanje bolne kože. Pri odabiru kreme važno je obratiti pažnju na sastojke te treba prilagoditi kremu da odgovara tipu kože i stupnju opekline.

Važno!

Važno je naglasiti da se u slučaju ozbiljnih opeklina od sunca treba konzultirati s liječnikom. Prirodni načini ublažavanja opeklina od sunca mogu biti korisni samo za blage do umjerene opekline.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button