Obiteljsko zdravlje - 14. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Bakerova cista: uzroci, simptomi i liječenje

„Kvrga“ iza koljena jedan je od najpoznatijih simptoma Bakerove ciste, no ona može i izazivati jaku bol te otežavati kretanje. Doznajte zašto Bakerova cista nastaje te kako se liječi

Bakerova cista koljeno kvrga iza koljena

Koljena su građena od kostiju, tetiva i hrskavica. Tetive i hrskavice trebaju podmazivanje, što je uloga sinovijalne tekućine u zglobu. Tekućina pomaže da se koljena pomiču glatko i da se smanji trenje. Postoje razne vrećice, koje se nazivaju burse, u svakom koljenu, kroz koje sinovijalna tekućina cirkulira. Ako koljeno stvara povećane količine sinovijalne tekućine, ona se može akumulirati u prostoru iza njega.

Jeste li čuli za operaciju na koljenu bez uspavljivanja?

Osobe s povećanim rizikom i uzroci nastanka

Bakerova cista je pojava otekline sa stražnje strane koljena koja može uzrokovati bol, smanjenje opsega pokreta i ukočenost zgloba koljena. Bol se povećava kod jačeg pregibanja ili kod potpunog opružanja noge. U većini slučajeva osobe s Bakerovom cistom već imaju probleme s koljenom, kao što su artritis ili problemi s hrskavicom, što uzrokuje pretjeranu proizvodnju tekućine u koljenu.

Javlja se češće u žena nego u muškaraca, vjerojatno zato što žene imaju veću vjerojatnost za razvoj reumatoidnog artritisa i osteoartritisa. Najčešće se javlja nakon 40. godine života.

Razlog nastanka može biti višestruk. Često se javlja kod ponavljanja identičnih pokreta tijekom sportskih treninga ili kod nekih zanimanja. U situacijama kad tetive svojim učestalim ponovljenim kretnjama preko burze iritiraju burzu, dolazi do pojave nastanka cista.

Vrste cisti

Razlikujemo primarne i sekundarne Bakerove ciste. Primarne se odnose na ciste koje se pojave kod zdravog koljenskog zgloba, javljaju se kod djece i gotovo uvijek su obostrane. Sekundarne ciste se javljaju kod zglobova s oštećenjima ili degenerativnim promjenama, odnosno kod odrasle populacije.

Također se javljaju ciste i nepoznatog uzroka, ali i kao posljedica upalnih procesa u samom zglobu koljena. Kad upalom budu zahvaćena meka tkiva i hrskavice zgloba (osteoartritis, reumatoidni i psorijatični artritis, kao i neke druge bolesti) dolazi do sekundarnog nastanka ciste.

Simptomi

U rijetkim slučajevima, kad je cista većih dimenzija, stvara pritisak na žile i živce stražnjem dijelu koljena te se mogu osjetiti trnci, trnjenje i osjećaj žarenja niz nogu.

U slučaju puknuća ciste dolazi do otoka, podljeva i trenutne boli, slično ozljedi mišića potkoljenice. Nažalost, nakon puknuća, cista se najčešće vraća u prvobitno stanje.

Ponekad je bolnost tako jaka da bitno otežava hod i savijanje noge.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza se vrlo lako postavlja već samim kliničkim pregledom. Ultrazvučnom pretragom može se ustanoviti prisutnost izljeva, a ponekad se može vidjeti i na rendgenskoj snimci, osobito ako ima kalcifikata u stijenci. Bitno je razlikovati Bakerovu cistu (i njezino puknuće) od duboke venske tromboze na potkoljenici, što je moguće doplerskom pretragom.

Liječenje

Svakako potražite liječničku pomoć ako osjetite bol ili oticanje u koljenu, kao i kvrgu iza koljena koja je jedna od glavnih simptoma Bakerove ciste. Terapija se sastoji u primjeni lijekova protiv bolova i upale (nesteroidni antireumatici), hladnih obloga i mirovanja.

Preporučuju se fizikalna terapija i kineziterapija, a kućno liječenje se sastoji od smanjenja fizičke aktivnosti, hladnih obloga više puta dnevno te nošenja kompresijskih zavoja.

bol u koljenu

Bol u koljenu: koji su najčešći uzroci i kako se rješava

Bol u koljenu može biti posljedica ozljede ili oštećenja neke od struktura unutar zgloba, ali i niza drugih bolesti...

SAZNAJTE VIŠE

Kod većih cista se rade specifične vježbe jačanje mišića nogu, drenaže te se propisuju kortikosteroidni lijekovi. U rjeđim slučajevima se preporučuje aspiracija sadržaja ciste i ubrizgavanje steroidne otopine u cistu.

Operacija ciste nije najbolje rješenje jer se tada uklanja cista, ali ne i uzrok nastajanja ciste, stoga se cista, nažalost, vrlo brzo ponovno vraća. Način tretiranja ciste svakako ovisi i o uzroku nastanka ciste. Tek kada se otkrije pravi uzrok nastajanja ciste i kada se taj uzrok pravovaljano tretira, moguće je spriječiti nastajanje ciste.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button