Obiteljsko zdravlje - 20. lipnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Anja Mandarić, dr med, specijalizant anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, ADIVA Plus sadržaj

Može li akupunktura pomoći u liječenju migrena?

Iako se danas akupunktura koristi za liječenje raznih poremećaja, jedna od najčešćih primjena je liječenje kronične boli, posebice glavobolje i migrene

liječenje glavobolje i migrene akupunkturom

Akupunktura je oblik liječenja u tradicionalnoj kineskoj medicini koja seže i do 100. godine prije Krista. Stoljećima se je razvijala različitim intenzitetom, no u konačnici doživljava velik uspon sredinom dvadesetog stoljeća pod komunističkom vladavinom u Kini.

Širenje akupunkture u zapadne zemlje događalo se u različitim vremenskim intervalima, a najintenzivniji uzlet dogodio se u drugoj polovici dvadesetog stoljeća kada je američka medicinska zajednica prihvatila učinkovitost akupunkture kao analgetika za postoperativnu bol zuba te za liječenje postoperativne mučnine i povraćanja. Od tada, popularnost akupunkture nastavlja rasti diljem svijeta te je mnoge sveučilišne bolnice uključuju u sveobuhvatan plan liječenja.

Rješenje postoji! Zaustavite kronične bolove i počnite živjeti bolje

Kako se izvodi akupunktura?

Tehnički gledano, akupunktura se izvodi postavljanjem igala ili pritiskom na određena mjesta na koži kako bi se postigao terapeutski učinak. Naglasak je na ljudskom iskustvu boli i osjeta, koji je ukorijenjen u razumijevanju koncepata qi, yin i yang. Qi se odnosi na vjerovanje u „vitalnu energiju“ koja predstavlja stanje unutarnje povezanosti. Yin i yang odnose se na koncept ravnoteže snaga u fizičkom svijetu, pri čemu yin predstavlja spokoj, kišu, hladnoću i ženstvenost, a yang snagu, dnevnu svjetlost, toplinu i muškost.

Akupunktura ima za cilj ponovno uskladiti protok qija kroz tijelo i uravnotežiti unutarnji yin i yang osobe kako bi se ostvarilo iscjeljenje. Ova sinkronizacija postiže se korištenjem karte ljudskog tijela s do 365 točaka na koži koje odgovaraju meridijanima (ili kanalima) koji postoje kao matrica unutar ljudskog tijela. Ovisno o dijagnozi i vrsti indiciranog tretmana, liječnik ovlašten za izvođenje akupunkture će odabrati koje će točke biti uključene u tretman i broj seansi koji je potreban.

Gledajući sa strane fiziologije i zapadne medicine, studije sugeriraju da analgezija koja proizlazi iz akupunkture dolazi od stimulacije mišića koji su povezani sa živcima koji imaju visok prag podražaja i mali promjer, a ti signali u konačnici dopiru do ključnih moždanih struktura što rezultira oslobađanjem opioida i prestankom boli. Druge studije predlažu mehanizam mikroozljeda iglama, koje potiču zacjeljivanje tijela i poboljšanje protoka krvi kroz tretirano područje, što u konačnici doprinosi smanjenju bolnog podražaja.

Iako se danas akupunktura koristi za liječenje raznih poremećaja, jedna od najčešćih primjena je liječenje kronične boli, posebice glavobolje i migrene.

Liječenje migrene

Migrena je složeni neurološki poremećaj karakteriziran značajnom onesposobljenošću u svakodnevnom životu zbog boli i simptoma povezanih s napadajima. Opći trendovi pokazuju da na pojavnost migrene utječu dob, spol i socioekonomski status, s višim stopama u žena tijekom cijelog života.

Migrene je teško liječiti, a standardne mogućnosti liječenja imaju mnoge nuspojave i mogu čak pogoršati glavobolju kod osoba s kroničnom migrenom. Trenutačno liječenje akutne migrene je primarno medikamentno, a veća je vjerojatnost da će lijekovi biti učinkoviti ako se daju rano u razvoju simptoma. Studije su pokazale da neadekvatno liječenje akutnih napadaja može dovesti do razvoja kroničnih migrena kroz proces senzibilizacije.

Za liječenje blage do umjerene boli, nesteroidni protuupalni lijekovi koji se izdaju bez recepta mogu biti učinkoviti, ali za liječenje umjerene do jake boli triptani su lijekovi prve linije te igraju važnu ulogu u moduliranju migrenske boli djelujući na serotoninske receptore.

Međutim, mnogi pacijenti koji pate od migrena nailaze na poteškoće u postavljanju točne dijagnoze, a time je otežano i pravovremeno započinjanje liječenja. To je navelo mnoge kliničare da se okrenu drugim oblicima liječenja, primjerice akupunkturi, kao alternativnom izvoru kontrole boli za one koji pate od migrene otporne na standardno farmakološko liječenje.

Učinkovitost akupunkture

Akupunktura je relativno nov način liječenja migrene. Studije govore da je akupunktura koristan alternativni tretman koji smanjuje trajanje i učestalost migrene, kako kronične, tako i epizodne.

Također, postoje umjereni dokazi da je akupunktura barem jednakovrijedna terapijska metoda u odnosu na konvencionalnu terapiju lijekovima (npr. topiramat za prevenciju epizodne migrene), dok jedna studija sugerira superiornost akupunkture nad propranololom.

glavobolja, migrena, vrste glavobolje, simptomi, čimbenici

Patite od glavobolje i migrene? Ovo su čimbenici koji ih uzrokuju

Postoje četiri vrste primarne glavobolje u koje se, među ostalim, ubrajaju i migrena te tenzijska glavobolja. Prepoznajte simptome

SAZNAJTE VIŠE

Trenutačno se akupunktura smatra sigurnom, korisnom i dostupnom alternativnom opcijom za pacijente koji nisu odgovorili na konvencionalnu farmakoterapiju. Terapija akupunkturom učinkovita je tek nakon određenog broja sesija (minimalno šest do osam), ali točan broj ovisi od osobe do osobe.

Dakle, iako je primarni tretman za migrene terapija lijekovima, akupunktura dobiva sve veću pažnju kao održiv dodatak liječenju pacijenata s migrenom zbog svojih mjerljivih učinaka na trajanje i učestalost napadaja migrene. Više istraživanja sugerira da je akupunktura sigurna, korisna i dostupna alternativna terapija koja može biti od koristi određenim pacijentima s migrenom. Unatoč tome, još uvijek postoji potreba za daljnjim istraživanjima kako bi se sigurno moglo potvrditi da će uključivanje akupunkture u liječenje migrene imati pozitivan ishod za pacijente.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button