Obiteljsko zdravlje - 23. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Liječnica upozorava: provjerite navodne „narodne lijekove“ prije primjene „terapije“

Internetom se masovno šire „zdravi“ savjeti od kojih su neki doista bezazleni, no čak i takvi mogu imati fatalan ishod. Posebno je opasno korištenje alkohola u „liječenju“ djece

zdravlje internet

Moderna medicina je dovela do velikog pomaka u trajanju životnog vijeka, od prosječnih 20 do 35 godina u doba Grčkog i Rimskog Carstva, tijekom srednjeg vijeka do 40 godina, pa do današnjih dana u najrazvijenijim zemljama 80 godina i više. Čak i doživjeti stotu danas nije jako neobično. Tome je najviše doprinijela borba protiv zaraznih bolesti – pridržavanje epidemioloških mjera, cijepljenje te antibakterijski i antivirusni lijekovi. Pored toga, niz kroničnih bolesti kao što su dijabetes i hipertenzija vrlo učinkovito se liječe suvremenim i sigurnim lijekovima.

Oprezno s krivotvorinama: Najčešći farmaceutski zločini na internetu

Unatoč tomu, još uvijek veliki broj ljudi pribjegava „narodnim“ lijekovima, neki ih zovu i „bapski“. I dok, na primjer, neki čajevi imaju stvarno učinkovito djelovanje, postoji čitav niz savjeta za liječenje bolesti koji ne da nisu učinkoviti, nego mogu biti i opasni. Dakle, dio lijekova je nastao iz biljaka te je poznata učinkovitost nekih čajeva, osobito koje spravljaju travari iz Hercegovine, a koji svoje znanje stječu prenošenjem s generacije na generaciju. O liječenju biljem pišu i znanstvenici te objavljuju svoje članke u časopisima koje izdaju vrhunske kompanije.

Savjeti Google doktora

A onda na scenu stupa Internet, odnosno Google, forumi, Facebook i ostale društvene mreže po kojima se „znanje“ susjeda daleko brže i učinkovitije širi sa savjetima koji baš nisu preporučljivi, a neki su i opasni.

Jedan od najčešćih i najbezazlenijih recepata (osim za dijabetičare) je prelijevanje karameliziranog šećera mlijekom, dok neki dodaju i maslac. Taj se recept koristi za liječenje kašlja i vjerojatno je malo onih koji ga nisu isprobali. Jedan od recepata za kašalj je da se, umjesto mlijeka, na karamelizirani šećer stavi pivo.

Temperatura se pak skida na razne načine, od postavljanja krumpira na šake i noge, pa do mješavine luka natopljenog u octu koja se stavlja u čarapu. Vrlo opasne su kombinacije s alkoholom: kukuruzni kruh natopljen alkoholom (a što se stavi u vunenu čarapu) ili alkohol razblažen s vodom u omjeru 1:1. Korištenje alkohola za snižavanje temperature kod djece je vrlo opasno jer može dovesti do trovanja alkoholom.

Naišla sam na još jedan savjet – pelene (vjerojatno pamučne) natopiti vodom temperature 20 do 25 stupnjeva te ih omotati oko ruku, nogu i trbuha te držati 10 minuta. Ovakva metoda kod vrlo male djece može dovesti do pothlađenosti koja može ugroziti život djeteta.

Prehrambeni proizvodi za skidanje temperature

Od drugih prehrambenih proizvoda za skidanje temperature se preporučuju i luk, bjelanjak, češnjak (sam ili u kombinaciji s maslinovim uljem), kao i list kupusa. Đumbir u kupki navodno daleko bolje potiče znojenje i skida temperaturu. Isto tako, postoji sila savjeta za pijenje napitaka pripravljenih od raznih biljaka ili njihovo konzumiranje, od češnjaka, đumbira, pa do kombinacije jabučnog octa i meda.

Jabučni ocat ubraja se među univerzalnije „lijekove“, od lijeka za skidanje temperature, za otekline nakon ozljeda, pa do liječenja dijabetesa i pomoći u smanjenju prekomjerne tjelesne težine. Naravno da ove posljednje indikacije za primjenu jabučnog octa zahtijevaju daleko više napora, od promjene životnih navika (kretanje i pravilna prehrana) do uzimanja odgovarajućih lijekova kod šećerne bolesti. Kupus je također „univerzalan“ lijek koji se koristi i za snižavanje temperature, ali i za smanjenje bolova u zglobovima.

Meni draga i bliska osoba, izbjegavajući odlazak kirurgu, stavila je na čir u pazušnoj jami tijesto koje se, naravno, vrlo brzo skorilo. To tijesto se nije moglo skinuti bez jakih bolova, tako da je ta osoba morala s tijestom i čirom otići kod kirurga.

Jedan od zanimljivih savjeta je: oni koji pate od angine pektoris trebali bi dva puta godišnje, u trajanju od četiri mjeseca, svakodnevno piti po dvije šalice mješavine matičnjaka i ružmarina. Može li netko ponuditi objašnjenje?

I bezopasno može biti po život opasno

Gotovo svakodnevno dobivate na raznim portalima i savjete koja namirnica sprečava koju bolest. Nekada mi se čini da bi nakon ovih savjeta svi trebali biti zdravi – samo ne znam kako bi uspjeli obraditi svu tu količinu „korisnih“ informacija. Zabrinjavajuće je da se velika većina ovih savjeta može naći na vrlo ozbiljnim portalima.

Zdravlje nije online: Zašto nam internet ne može reći točnu dijagnozu

Zdravlje nije online: Zašto internet ne može postaviti točnu dijagnozu

U današnje vrijeme internet sve češće zamjenjuje listanje medicinskih enciklopedija. Pa ipak, te se informacije moraju uzeti s dozom...

SAZNAJTE VIŠE

Netko bi mogao reći – pa što ima loše u tome da netko pije taj čaj ili konzumira neku namirnicu, ne može mu naškoditi! No nije jedina opasnost takvih savjeta škodljivost ili neškodljivost onoga što se konzumira ili stavlja na tijelo. Daleko je veća opasnost ne liječiti osnovnu bolest zbog koje se navodna „terapija“ i koristi ili, primjerice, vjerovati da će krumpir sniziti višednevnu vrućicu (38 ˚C i više), pa ne zatražiti pravovremeno liječničku pomoć. A da ne govorimo koliko je opasno igrati se liječnika kada je riječ o bolesnoj djeci, pa zanemariti činjenice poput one da vrućica kod jako male djece može velikom brzinom dovesti do teških posljedica poput dehidracije koja može imati fatalan ishod. U tom slučaju stavljanje bezopasnog krumpira može biti po život opasno.

Dakle, prije nego što posegnete za nekim od savjeta mimo službenih medicinskih web stranica, pitajte za savjet i svog liječnika ili medicinsku sestru. Možda se ipak odlučite za neku od dokazanih i sigurnih metoda koje su produžile ljudski vijek.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button