Obiteljsko zdravlje - 16. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Kontrastna sredstva u radiologiji: primjena i moguće reakcije

Primjena kontrastnih sredstava vrlo je raširena i među najčešće su propisivanim farmaceutskim pripravcima. Iako se smatraju sigurnima, nisu potpuno bez rizika

Kontrastna sredstva u radiologiji MR RTG CT alergije alergijske reakcije

Kontrastna sredstva su tvari koje unošenjem u organizam mijenjaju apsorpciju rendgenskih zraka. Ako u ljudskom tijelu između susjednih tkiva ne postoji prirodni kontrast, njihove razlike ćemo moći prikazati jedino uz pomoć kontrastnih sredstava. Njihova svrha u dijagnostici je pojačati kontrast u prikazivanju šupljih organa, tjelesnih šupljina i prostora, krvnih žila i prokrvljenosti organa. Metode kojima pomoću kontrastnih sredstava prikazujemo organe i organske sustave nazivamo kontrastnim metodama.

Značaj u radiologiji i sigurnost

Kontrastna sredstva mogu imati različite koncentracije, kako bi se mogla upotrebljavati za prikaz i najmanjih postojećih razlika u strukturama između normalnog, zdravog tkiva i patoloških procesa. Njihova primjena je vrlo značajna u dijagnostičkim pretragama u radiologiji što predstavlja glavni način dobivanja kontrastnijeg prikaza organa.

Ova su sredstva među najčešće propisivanim farmaceutskim pripravcima i koriste se širom svijeta. U posljednjih nekoliko desetljeća, veliki napredak u istraživanju rezultirao je značajnim poboljšanjima u njihovom sastavu, učinio ih sigurnijim i učinkovitijim uz bolju toleranciju od strane pacijenata. Trenutno raspoloživa kontrastna sredstva općenito se smatraju sigurnim, ali ipak njihova uporaba nije u potpunosti bez rizika.

Reakcije su moguće

Reakcije koje se dogode pri apliciranju kontrastnih sredstava su nepredvidljive i obično mogu nastati nakon prve aplikacije kontrasta.

  • Blage reakcije na kontrastna sredstva su: mučnina, blago povraćanje, bljedilo, znojenje, kihanje, urtikarija.
  • Umjerene reakcije na kontrastna sredstva su: tresavica, bol u toraksu i abdomenu, jake glavobolje, nesvjestice, povraćanje, dispneja i bronhospazam.
  • Teške reakcije na kontrastna sredstva su: anafilaktički šok, srčani zastoj, infarkt miokarda, gubitak svijesti, teški kolaps, plućni edem. Teške reakcije na kontrastna sredstva liječe se u jedinicama intenzivne njege radi životne ugroženosti pacijenata.

Kompjuterizirana tomografija i magnetska rezonancija

Kompjuterizirana tomografija je danas nezaobilazna metoda u dijagnostici bolesti mozga, kralježnice, grudnog koša, potom u dijagnostici trbušnih organa, izuzevši želuca i crijeva. Glavna je prednost CT-a pred klasičnim radiološkim metodama u mogućnosti mjerenja gustoće pojedinog patološkog procesa, točnoj procjeni veličine i odnosa sa susjednim anatomskim strukturama. Upotrebom kontrastnih sredstava omogućen je prikaz krvnih žila.

Magnetska rezonancija je suvremena metoda slikovnih prikaza koja nam daje mogućnost prikaza izvrsnog kontrasta među tkivima i organima koje promatramo. Upotrebom kontrastnog sredstva poboljšava se kontrastna rezolucija slikovnih isječaka, postiže se mnogo veća pouzdanost i specifičnost pretrage, poboljšava se intenzitet kontrasta. MR pregled se koristi kada se očekuje da će se dobiti više informacija u odnosu na druge dijagnostičke metode.

Ako ste imali reakciju…

Sve osobe koje primaju kontrastna sredstva treba obavijestiti da se prolazne kožne reakcije mogu pojaviti do sedam dana nakon izlaganja kontrastnom sredstvu. Ozbiljne i po život opasne reakcije su rijetkost.

Znate li kako izgleda rtg, mamografija, cr, mr ili ultrazvuk

Znate li kako se rade RTG, mamografija, CT, MR ili UZV? Donosimo sve na jednome mjestu

Radiološke dijagnostičke metode (RTG, mamografija, ultrazvuk, CT, MR...) svakodnevno spašavaju živote pružajući precizan slikovni uvid u zbivanja u našem...

SAZNAJTE VIŠE

Kožni test s panelom različitih kontrastnih sredstava koristan je za potvrdu alergijske reakcije i identifikaciju alternativnoga kontrastnog sredstva. Kod osoba koje nisu provele alergološko testiranje, treba izabrati kontrastno sredstvo koje je različito od proizvoda koji je izazvao raniju reakciju, ako je izlaganje kontrastnom sredstvu nužno.

Zasad se niti jedan profilaktički tretman nije pokazao učinkovitim, a kod preventivne primjene kortikosteroida nije dokazan zaštitni učinak.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button