Obiteljsko zdravlje - 27. prosinca 2023.
AUTOR ČLANKA - Vlada Republike Hrvatske, Ured za suzbijanje zlouporabe droga, ADIVA Plus sadržaj

Klupske droge: osnovno što mladi i njihovi roditelji trebaju znati

Na tržištu postoji niz raznih droga, a posebno osjetljiva tema su klupske droge koje mladi troše tijekom noćnih izlazaka. Među njima su i one poznate kao „droge za silovanje“

klupske droge

Klupske droge su farmakološki heterogena grupa psihoaktivnih droga koje najčešće upotrebljavaju tinejdžeri i mladi za vrijeme noćnih izlazaka. Upotrebljavaju se u noćnim klubovima, na koncertima, partyjima i u kafićima. Pod klupskim drogama podrazumijevamo droge tipa ecstasy (MDMA), metamfetamin, LSD, Gamahidroksibutirat (GHB), ketamin, rohipnol i dr.

GHB (Xyprem) je depresor središnjeg živčanog sustava. GHB po prirodi postoji u ljudskom mozgu no u mnogo nižim koncentracijama nego što ga pronalazimo pri zlouporabi GHB-a. Ulična imena za GHB su G, liquid i tekući ecstasy.

Kako pravovremeno prepoznati ovisnost kod djeteta i što učiniti?

Rohipnol (flunitrazepam) je pak dobio na popularnosti ranih 1990-ih u SAD-u. On je benzodiazepin (kemijski je sličan sedativno hipnotičkim drogama poput Valiuma ili Xanaxa).

Ketamin je disocijativni anestetik koji se uglavnom koristi u veterinarskim ordinacijama.

Kako se klupske droge konzumiraju

GHB i rohipnol su dostupni u bezmirisnim, bezbojnim i bezukusnim oblicima koji se često kombiniraju s alkoholom i ostalim pićima. Obje droge se koriste za počinjenje seksualnih napada (poznate su i pod imenima „droga za silovanje“, “date rape,” “drug rape,” “acquaintance rape,” or “drug-assisted” assault) zahvaljujući sposobnostima da žrtve onesposobi. Time se osigurava da se žrtva ne odupire seksualnom napadu.

GHB također ima anaboličke efekte (stimulira sintezu proteina) te ga koriste bodybuilderi kako bi smanjili masnoću i izgradili mišiće.

GHB se najčešće uzima oralno, ili u obliku tekućine ili u obliku praha, dok se rohipnol uobičajeno konzumira oralno u obliku tableta. Ketamin se pak najčešće ušmrkava ili se ubrizgava intramuskularno.

Utjecaj droga na mozak i stvaranje ovisnosti

U velikim dozama, sedativ GHB ima posljedice u spavanju te može rezultirati komom ili smrću. Rohipnol može izazvati anterogradnu amneziju u kojoj se pojedinci ne moraju sjećati događaja koje su iskusili za vrijeme dok su bili pod utjecajem.

Ketamin je disocijativni anestetik. Iskrivljuje percepciju slike i zvuka te izaziva osjećaj odvojenosti od okoline i samoga sebe. Intoksikacija u manjim dozama izaziva smanjenu pozornost, sposobnost učenja i pamćenja. U većim količinama, ketamin može uzrokovati stanja sanjarenja i halucinacija te delirij i amneziju.

Stvaranje ovisnosti

Ponavljana upotreba GHB-a može dovesti do efekata poput insomnije, anksioznosti, drhtanja i znojenja.

Kao i u slučaju drugih benzodiazepina česta upotreba rohipnola može dovesti do tolerancije i fizičke ovisnosti.

Korisnici ketamina mogu razviti znakove tolerancije i žudnje za drogom.

Štetne posljedice na zdravlje

Nesigurnosti povezane uz izvor droge, kemikalije i moguća onečišćenja do kojih dolazi tijekom same proizvodnje, otežavaju odrediti toksičnost i popratne medicinske posljedice.

Poznate su činjenice:

  • Ako se konzumira GHB, može doći do kome i napadaja. Ako se, primjerice, kombinira s alkoholom može rezultirati mučninom i problemima s disanjem. GHB i dva njegova prekursora GBL i BD su bili uključeni u trovanje, predoziranje, silovanje na spoju i smrt.
  • Rohipnol može biti smrtonosan ako se kombinira s alkoholom i drugim depresorima centralnog živčanog sustava.
  • Ketamin, u velikim dozama, može izazvati oslabljene motoričke funkcije, visoki krvni tlak i potencijalno kobne respiratorne probleme.

Testiranje

Testiranje na droge besplatno se provodi u svim županijskim zavodima za javno zdravstvo – u službama za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti.

tonejdžeri, ovisnost, obitelj, pomoć

Reagirajte odmah! Prepoznajte ovisnost kod svog tinejdžera

Adolescencija je faza psihološkog razvoja od 12. do 22. godine kojoj prethode hormonalno uvjetovane pubertetske promjene. U tom se...

SAZNAJTE VIŠE

Testovi na droge za kućnu uporabu na urin dostupni su u ljekarnama na području Republike Hrvatske. Dostupni su jednokratni testovi:

  • na marihuanu, hašiš
  • na morfin, kodein, heroin
  • na 5 vrsta droga (amfetamin, kokain, heroin, marihuana, ecstasy)
  • na 10 vrsta droga (amfetamin, metamfetamin, ecstasy, kokain, marihuana, barbiturati, benzodiazepin, heroin, metadon)

Testiranje kose i urina na prisutnost droga provodi se u Zagrebu, u Institutu za medicinska istraživanja.

Informirajte se o drogama na stranicama Ureda Vlade RH za suzbijanje zlouporabe droga.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button