Obiteljsko zdravlje - 26. lipnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski Crveni križ

Kako pravovremeno prepoznati ovisnost kod djeteta i što učiniti?

Povodom Međunarodnog dana protiv zlouporabe droge i nezakonitog prometa drogama treba progovoriti o temi pred kojom nerijetko kao roditelji zatvaramo oči zbog straha

Međunarodni dan protiv zlouporabe droga

Ovisnost se najjednostavnije može definirati kao stanje u kojemu osoba ne može funkcionirati bez određene supstance ili aktivnosti. U medicinskom smislu, ovisnost se definira kao kronična, dugotrajna i recidivirajuća bolest. Ovisnost o drogama je potreba za neprestanim i daljnjim uzimanjem supstance.

Što učiniti ako posumnjate da je vaše dijete ovisnik?

Hrvatski Crveni križ sve od 1998. kontinuirano provodi programe smanjenja šteta od zlouporabe droga (Harm Reduction). U okviru programa smanjenja šteta od zlouporabe droga (Harm Reduction) naglasak je stavljen na smanjenje mogućnosti zaraze bolestima hepatitisa B ili hepatitisa C te HIV-a/AIDS-a.

Vrste ovisnosti

Psihička ovisnost je potreba za uzimanjem supstance zbog produžetka iskustvenih i psihičkih efekata (npr. euforije – naglašenog osjećaja zadovoljstva).

Fizička ovisnost je stanje u kojemu prestanak uzimanja supstance uzrokuje poremećaje u radu organizma uz pojavu neugodnih simptoma apstinencijske krize. Praćeno je potrebom za povećanjem doze s ciljem postizanja djelovanja kakvo je u početku izazivala manja količina supstance.

Droga je svaka supstanca koja se zloupotrebljava zbog njenog djelovanja na centralni živčani sustav – mozak. Droge se mogu podijeliti na legalne, odnosno zakonom dozvoljene (alkoholna pića i duhanske proizvode) i ilegalne, takozvane ulične droge.

Danas se, osim ovisnosti o drogama, pažnja usmjerava i na „nove ovisnosti“. To su nesupstancijalne ovisnosti koje se odnose na određene oblike ponašanja – ovisnost o novim tehnologijama (Internet, društvene mreže, videoigre) i ovisnost o kockanju.

Prvi simptomi bolesti ovisnosti

Najuočljiviji znak početka razvijanja bolesti ovisnosti kod djece, adolescenata i odraslih osoba je promjena ponašanja.

Kada je riječ o ovisnosti kod djece i adolescenata, roditelji trebaju obratiti pažnju na sljedeće:

  • uspjeh u školi,
  • redovitost odlazaka u školu,
  • količinu novaca kojom djeca raspolažu i na što ga troše,
  • promjene u običajnim socijalnim aktivnostima (izlasci, vrijeme izbivanja iz kuće, socijalne aktivnosti – prijatelji).

Bolest ovisnosti ne nastaje odjednom. To je proces za koji je potrebno vrijeme. Što ranija reakcija roditelja i okoline najbolji je put prema izlječenju.

Što roditelji mogu učiniti?

  • svakodnevno komunicirati i pratiti ponašanje svoje djece,
  • pratiti njihov uspjeh u školi,
  • upoznati njihove prijatelje,
  • poticati odgovorno ponašanje kod djece i uključivati djecu u život obitelji.
tonejdžeri, ovisnost, obitelj, pomoć

Reagirajte odmah! Prepoznajte ovisnost kod svog tinejdžera

Adolescencija je faza psihološkog razvoja od 12. do 22. godine kojoj prethode hormonalno uvjetovane pubertetske promjene. U tom se...

SAZNAJTE VIŠE

Ne bježite od problema!

Svako dijete može početi uzimati drogu, a roditelji igraju ključnu ulogu u ranoj detekciji ovisnosti i pravovremenom reagiranju.

Ako uočite problem, ne bježite od njega. Ako vam je potrebna pomoć zatražite ju od stručnjaka (nastavnici, profesori, pedagozi, psiholozi, socijalni radnici, liječnici školske medicine, liječnici obiteljske medicine).

Izvor: HCK

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button