Obiteljsko zdravlje - 13. ožujka 2023.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Isplazi mi jezik da ti postavim dijagnozu

Pokazivanje jezika baš i nije najkulturniji potez kojeg čovjek može napraviti. No, postoje trenuci kada se pregledom jezika može otkriti bolest zbog koje bi nam se itekako mogla smanjiti kvaliteta života

promjene na jeziku

Jezik je snažan mišić koji pomaže žvakati i gutati hranu. Također, omogućuje govor. Problemi s jezikom, uključujući bol, oticanje ili probleme s pomicanjem jezika, mogu otežati ove rutinske aktivnosti. Drugi problemi s jezikom, poput jezika koji mijenja boju ili teksturu, mogu biti čudni i uznemirujući dok se ne ustanovi uzrok. Izgled vašeg jezika, način na koji se jezik osjeća, kreće i funkcionira, sve to može govoriti o vašem zdravlju.

Često su tragovi prilično jasni. Primjerice, bolni jezik može biti znak da ste prebrzo popili vruću šalicu kave. U drugim slučajevima morat ćete posjetiti liječnika kako biste utvrdili problem. Na primjer, natečen ili povećan jezik može ukazivati na alergijsku reakciju, nedostatak prehrane ili, između ostalog, tumor. Naravno, kao i kod ostalih organa, većina poremećaja nije ozbiljna, niti po život opasna. Većina problema vezana uz jezik može se izbjeći zdravom prehranom i dobrom oralnom higijenom.

Roditelji, panici nema mjesta, mliječac se jednostavno liječi

Najčešći simptomi

Mišić jezika pokriven je vanjskim omotačem koji se sastoji od vlažne sluznice. Gornji dio sadrži sitne papile, male točkice koje jeziku daju njegovu grubu teksturu.

Najčešći problemi vezani uz zdravlje jezika su:

 • osjećaj pečenja cijelog ili pojedinih dijelova jezika,
 • bol,
 • promjena u teksturi jezika (gladak, prekriven uzdignutim mrljama ili izraslinama poput dlaka),
 • potpuni ili djelomični gubitak okusa,
 • povećan ili otečen jezik.

Zašto nas jezik peče?

Osjećaj pečenja jedan je od češćih poremećaja jezika. Sindrom pečenja u ustima je medicinski izraz za stalno ili ponavljajuće peckanje u ustima bez očitog uzroka. Ovo peckanje možete osjetiti na jeziku, desnima, usnama, unutarnjoj strani obraza, nepcu ili velikim područjima cijelih usta. Osjećaj peckanja može biti i jak, kao da ste ozlijedili usta jako vrućom tekućinom.

Sindrom pečenja usta obično se javlja iznenada, ali se može razvijati polagano tijekom vremena. Često se ne može pronaći konkretan uzrok. Iako to čini liječenje izazovnijim, bliska suradnja s liječnikom može vam pomoći u smanjenju simptoma. Osobe starije od 60 godina češće imaju simptome pečenja jezika.

Najčešći uzroci pečenja jezika su:

 • Suha usta, koja mogu biti uzrokovana nekim lijekovima, problemima sa žlijezdama koje proizvode slinu ili nuspojavama liječenja raka.
 • Ostali poremećaji usne šupljine, kao što je gljivična infekcija u ustima (oralni soor), upalno stanje koje se naziva oralni lichen planus ili stanje koje se naziva geografski jezik zbog kojeg jezik izgleda poput zemljopisne karte.
 • Nedostatak hranjivih tvari, kao što su nedostatak željeza, cinka, folata (vitamin B9), tiamina (vitamin B1), riboflavina (vitamin B2), piridoksina (vitamin B6) i kobalamina (vitamin B12).
 • Alergije ili reakcije na hranu, prehrambene arome, druge prehrambene aditive, mirise ili boje, stomatološke materijale ili proizvode za njegu usta.
 • Refluks želučane kiseline koja ulazi u usta iz želuca, odnosno gastroezofagealna refluksna bolest (GERB).
 • Određeni lijekovi, posebno lijekovi za visoki krvni tlak.
 • Oralne navike, poput guranja jezika prema zubima, grickanja vrha jezika i škrgutanja ili stiskanja zubima.
 • Endokrini poremećaji, poput dijabetesa ili smanjenog rada štitnjače (hipotireoza).
 • Vrlo nadražena usta, što može biti posljedica prejakog ili prejakog četkanja jezika, korištenja abrazivnih pasta za zube, prekomjerne upotrebe tekućina za ispiranje usta ili konzumiranja previše kisele hrane ili pića. Proteze koje ne pristaju također mogu izazvati iritaciju koja može pogoršati simptome.
 • Psihološki problemi, kao što su tjeskoba, depresija ili stres.

Većina ovih uzroka može se otkriti u ordinaciji obiteljske medicine, no, ponekad je potreban i multidisciplinarni pristup.

Bolan jezik

Bolan jezik uvjetovan je ozljedama, aftama, infekcijama, lošom oralnom higijenom te, izuzetno rijetko, glosofaringealnom neuralgijom.

Bol zbog afti

Možda najneugodnija bolest jest pojava afti na jeziku i ostalim dijelovima usne šupljine – aftozni stomatitis. Točan uzrok aftoznog stomatitisa trenutno nije poznat. Međutim, postoji mnogo čimbenika za koje se smatra da mu doprinose, uključujući oslabljen imunosni sustav, emocionalni ili psihički stres, određene namirnice poput kave, čokolade, sira, orašastih plodova i agruma, traume u ustima, virusne i bakterijske infekcije, lošu prehranu i određene lijekove.

Osjetljivost na sastojke u pasti za zube i proizvodima za oralnu higijenu, poput natrijevog lauril sulfata, također može izazvati aftu. Drugi mogući uzroci uključuju izloženost toksinima (npr. nitritima u vodi za piće), menstruaciju ili promjene u oralnom mikrobiomu. Čak 20% slučajeva može biti povezano s nedostatkom željeza, folata i vitamina B6 i B12, iako mogu biti uključeni i drugi nedostaci, poput vitamina D, cinka ili tiamina.

Liječenje aftoznog stomatitisa se svodi na odgovarajuću oralnu higijenu te uporabu pripravaka koji se mogu naći u ljekarnama. U slučaju potrebe, odnosno dugotrajnosti i ponavljanja tegoba, javite se liječniku.

Bol zbog gljivičnih infekcija

Gljivične infekcije su također vrlo česte, javljaju se u ranoj dječjoj dobi, a u starijoj dobi kod imunokompromitiranih bolesnika. Znakovi i simptomi mogu uključivati:

 • kremasto bijele lezije na jeziku, unutarnjoj strani obraza, a ponekad i na nepcu, desnima i krajnicima,
 • lagano uzdignute lezije s izgledom poput svježeg sira,
 • crvenilo, žarenje ili bol koji mogu biti dovoljno jaki da uzrokuju poteškoće pri jelu ili gutanju,
 • lagano krvarenje ako se lezije trljaju ili stružu,
 • pucanje i crvenilo u uglovima usta,
 • osjećaj pamuka u ustima,
 • gubitak okusa,
 • crvenilo, iritacija i bol ispod zubne proteze (protetski stomatitis).

I u ovom slučaju liječenje obuhvaća odgovarajuću oralnu higijenu te lijekove koji se lokalno koriste za liječenje gljivičnih infekcija.

Gubitak i poremećaj okusa

Gubitak i poremećaj okusa je u posljednje vrijeme bio najčešći kod određenih (prvih) mutacija koronavirusa. No i ostale infekcije mogu dovesti do poremećaja okusa kao što su streptokokna infekcija, prehlada, gripa ili pak upala sinusa. Sustavne bolesti koje mogu dovesti do poremećaja okusa su povećana tjelesna težina, dijabetes, pušenje, poremećaj prehrane, Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest i multipla skleroza.

Promjene izgleda jezika

Promjene boje jezika su te koje nas znaju jako zabrinuti. Jarko ružičasta boja na jeziku najčešće je posljedica nedostatka željeza, folne kiseline ili vitamina B12. Alergijska reakcija na gluten također može uzrokovati crvenilo jezika. Bijeli jezik obično je posljedica pušenja, konzumiranja alkohola, loše oralne higijene ili infekcije kandidom. Bijele linije ili izbočine mogu biti upala koja se naziva oralni lichen planus.

Geografski jezik je stanje koje uzrokuje glatke crvenkaste mrlje na vašem jeziku. Naziv duguje uzorcima mrlja koje sliče prikazu kopna i oceana na kartama. Možete imati geografski jezik bez drugih simptoma. Geografski jezik nije kancerogen, ne uzrokuje zdravstvene probleme i ne zahtijeva liječenje.

Ispucali jezik uzrokuje brazde ili brojne male pukotine na gornjoj površini jezika. Fisure mogu biti duboke ili plitke, višestruke ili pojedinačne. Ovo stanje je češće kod osoba starije životne dobi, a muškarci su pogođeni više nego žene. Ispucali jezik nije zarazan i bezopasan je. Ponekad je ipak potrebno obaviti osnovne krvne pretrage da se ne bi previdjela neka ozbiljnija bolest.

geografski jezik

Ružno izgleda, no nije opasan: što je to geografski jezik?

Promjene na jeziku koje izgledaju poput geografske karte, mnoge može uznemiriti i prestrašiti. No ova pojava uglavnom je posve...

SAZNAJTE VIŠE

Često se može čuti izraz i „dlakavi jezik“. Na jeziku ustvari ne rastu dlake, već naslage koje izgledaju poput dlaka. Uzrok „dlakavom jeziku“ su svi uzroci pobrojani u ovom tekstu te je potrebna suradnja s liječnikom da bi se ustanovilo koliko je stanje ozbiljno i kako ga liječiti.

Povećan jezik

Povećan jezik u akutnim stanjima izazvan je alergijskom reakcijom te iziskuje hitnu intervenciju liječnika. Kronično povećanje jezika je rijetka pojava i uglavnom je povezana s genetskim bolestima.

Dobra oralna higijena, uravnotežena prehrana i zdrav način života smanjuju mogućnost pojave bolesti jezika te su temelj očuvanja dobrog zdravlja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button