Obiteljsko zdravlje - 24. listopada 2023.
AUTOR ČLANKA - Igor Piskač, dr. med. spec. epidemiologije, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, ADIVA Plus sadržaj

Hripavac: uzroci, simptomi i liječenje

Posljednjih se dana učestalo piše o hripavcu, visoko zaraznoj infekciji dišnog sustava s karakterističnim napadajima kašlja koji mogu biti vrlo dramatični. Bolest je posebno teška i rizična kod dojenčadi i male djece te zahtijeva veliku pozornost

hripavac-cijepljenje protiv hripavca

Hripavac (pertussis, magareći kašalj, kukurikavac) je klinički i javnozdravstveno važna, akutna, visoko zarazna infekcija dišnog sustava, a karakteriziraju je napadi kašlja koji obično završavaju dugotrajnim, hripavim, kreštavim udahom.

Uzročnik hripavca je bakterija Bordetella pertussis. Nakon ulaska u dišni sustav novog domaćina, bakterije se brzo razmnožavaju i počinju stvarati toksine (pertusisni toksin PT) i druge biološki aktivne tvari. Izvor zaraze je bolestan čovjek, često adolescent ili odrasla osoba koja boluje od neprepoznatog hripavca, a prenosi se kapljičnim putem (prijenos dodirom sa zaraženim predmetima je rijedak).

Jedna od najvažnijih posljedica infekcije je oštećenje i poremećaj funkcije respiratornog epitela s posljedičnim stvaranjem gustog i žilavog sekreta te nemogućnošću njegova normalnog izbacivanja.

Kako djeca kašlju? Karakteristike kašlja mogu pomoći u otkrivanju uzroka

Tri stadija hripavca i simptomi

Hripavac je dugotrajna bolest i u klasičnom tijeku može se podijeliti u tri stadija:

 • kataralni,
 • paroksizmalni i
 • stadij rekonvalescencije.

Svaki traje oko dva tjedna, a ponekad i dulje.

Kataralni stadij. Nakon inkubacije koja traje 6 do 20 dana (prosječno 9 do 10), nastupa kataralni stadij bolesti. On obično počinje postupno, blagog je tijeka i često sliči običnoj prehladi:

 • hunjavica,
 • crvenilo očnih spojnica,
 • prozirna sekrecija iz nosa,
 • kihanje,
 • blagi kašalj i sl.

Razlikovanju pomaže činjenica da je tjelesna temperatura često normalna, a kašalj, umjesto da nestaje, postupno se pojačava.

Paroksizmalni stadij je karakterističan za hripavac i glavno mu je obilježje kašalj. Napadaji kašlja sve su češći, osobito noću, i mogu biti vrlo dramatični.

 • Oboljeli odjednom počinje nezadrživo kašljati bez mogućnosti udaha, čineći se kao da će se ugušiti.
 • Za to vrijeme u licu se zacrveni ili čak poplavi, oči su pune suza, usta otvorena, jezik isplažen i cure sline, oznojen je i nemiran.
 • Kad se stvarno čini da će se ugušiti, nastaje snažan, dubok i glasan udisaj, koji svojim zvukom podsjeća na glasanje magarca ili kukurikanje, po čemu je bolest u narodu i dobila ime.
 • Tijekom iskašljavanja može se izbaciti malo žilave sluzi, a na kraju je oboljeli vrlo iscrpljen.

Povraćanje poslije napadaja kašlja vrlo je često i predstavlja važan simptom u dijagnosticiranju bolesti u adolescenata i odraslih. Na vrhuncu ove faze bolesti oboljeli može imati i više od jednog napadaja tijekom svakog sata, a kašalj može biti provociran bilo čime: gutanjem, uzbuđenjem, tjelesnom aktivnošću, zvukom itd.

Važno je naglasiti da se u novorođenčadi i mlađe dojenčadi klinička slika razlikuje od navedene. U njih najčešće nema klasičnih napadaja kašlja, nego dijete odjednom prestane disati, poplavi, omlohavi, može dobiti i konvulzije, a onda se udisaji ponovno jave i postupno prelaze u normalno disanje. U navedenoj dobnoj skupini bolest je posebno teška i rizična te zahtijeva veliku pozornost.

Rekonvalescentni stadij (stadij oporavka) nastupa sa smirivanjem simptoma, smanjenjem broja napada i jačine kašlja, a ni izgled napada više nije tipičan. U odraslih oboljelih najčešće se ne mogu prepoznati i razlikovati pojedini stadiji.

Komplikacije hripavca

Komplikacije pertusisa su raznolike i česte. Bolest može proći bez većih problema, ali i ostaviti trajne posljedice, pa čak završiti i smrću (0,3 – 1,3% smrtnih slučajeva kod dojenčadi).

Glavne komplikacije su:

 • prestanak disanja (apneja),
 • sekundarne infekcije (upala pluća, upala srednjeg uha) i
 • posljedice naprezanja kod kašlja (krvarenja iz nosa i drugim organima, pojava kile), a
 • poseban su problem abnormalnosti središnjeg živčanog sustava (konvulzije, encefalopatija) koje se posebno javljaju u mlađe dojenčadi.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnozu hripavca nije uvijek lako postaviti. U pravilu, na bolest treba posumnjati u svakog pacijenta s kašljem kao jedinim ili vodećim simptomom, posebno kad nema ostalih pratećih simptoma npr. povišena tjelesna temperatura, glavobolja, osip i sl.

Referentna dijagnostička metoda je dokazivanje uzročnika (bakterije) u sluzi uzete iz ždrijela (npr. brisom). Od ostalih metoda koristi se dokazivanje DNA bakterije i serološke metode (nalaz protutijela).

Kako se liječi hripavac?

Liječenje se može podijeliti na simptomatsko i uzročno (antibiotsko). Obim, mjesto i vrijeme uvijek određuje liječnik, što za mlađu djecu znači obvezno bolničko liječenje.

Uz simptomatsku terapiju (npr. terapija salbutamolom zbog smanjenja kašlja i bronhalne opstrukcije) i suportivne mjere (primjena kisika, hranjenje nazogastričnom sondom, izvlačenje sekreta, infuzija i sl.), bolest se uvijek liječi i antibioticima. Lijek izbora je eritromicin (4 doze dnevno u trajanju od 14 dana), ali se primjenjuju i makrolidni antibiotici npr. azitromicin koji ima prednost zbog kratkoće i jednostavnosti primjene (jednom dnevno 3 do 5 dana).

Može li se spriječiti obolijevanje od hripavca i njegovo širenje?

Preventivne mjere kod pertusisa su cijepljenje, izolacija i profilaksa. Cijepljenje je ključna preventivna mjera i u Hrvatskoj se sustavno provodi od 1959. godine prema obveznom kalendaru cijepljenja. Glavni cilj cijepljenja je smanjiti rizik od teških oblika hripavca među dojenčadi i malom djecom zbog velikog pobola i smrtnosti uzrokovanih hripavcem u ovoj dobnoj skupini.

Kemoprofilaksa antibioticima (davanje antibiotika zdravim osobama koje su u kontaktu s oboljelima) se preporučuje zbog smanjenja prijenosa uzročnika bolesti, osobito kod novorođenčadi i dojenčadi koje su izložene povećanom riziku od ozbiljne bolesti, kao i kod djece koja nisu potpuno cijepljena (djeca mlađa od 7 godina koja su primila manje od 5 doza cjepiva).

Cijepljenje protiv bolesti

Protiv čega se cijepimo – pregled bolesti protiv kojih se treba zaštititi

Bolesti protiv kojih se cijepimo su opasne i teške (difterija, tetanus, hripavac, dječja paraliza, tuberkuloza, bolesti uzrokovane hemofilusom, hepatitis...

SAZNAJTE VIŠE

Što se izolacije oboljelih tiče, preporuka je da ona traje do isteka petog dana nakon početka antimikrobne terapije, a neliječene osobe treba izdvojiti tijekom 20 dana od nastupa simptoma.

Raširenost u svijetu

U današnje vrijeme pertusis je endemska bolest i godišnje se u svijetu prijavi oko 50 milijuna slučajeva s čak više od pola milijuna smrtnih ishoda.

U područjima gdje ne postoji razvijena otpornost, do epidemije dolazi svake dvije do četiri godine, najčešće u proljetnim i ljetnim mjesecima. Pojavljuje se u svim dobnim skupinama, najviše (do 70%) u djece mlađe od pet godina, od čega je gotovo 50% oboljelih mlađe od godinu dana. U toj dobnoj skupini bolest je osobito teškog tijeka, ali može biti opasna i u starijih osoba.

Broj prijavljenih slučajeva u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj može se pratiti na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije.

Izvor: ZZJZ Dubrovačko-neretvanske županije

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button