Dišni sustav - 12. studenoga 2020.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Respiratorni sincicijski virus: čest uzročnik upala pluća kod djece

Svjetski dan upale pluća koji se danas obilježava, prilika je da se progovori i o virusu koji izaziva infekcije gornjeg dišnog sustava, no može se „spustiti“ i na pluća, posebice kod djece

RSV infekcija virus

Respiratorni sincicijski virus (RSV) često uzrokuje infekcije dišnog sustava koje se najčešće očituju simptomima infekcije gornjih dijelova dišnog sustava poput prehlade. Ovaj virus, međutim, može uzrokovati i infekcije donjih dijelova dišnog sustava poput bronhiolitisa i upale pluća.

Upala pluća često pogađa djecu, no može joj se stati na kraj

RSV je u dojenčadi najčešći uzročnik bronhiolitisa, upale malih dišnih puteva u plućima. Gotovo sva djeca do navršene dvije godine dobiju infekciju uzrokovanu RSV-om. U dojenčadi i male djece zaražene RSV-om simptomi bolesti se javljaju četiri do šest dana od infekcije, a većina se djece oporavi unutar sedam do 14 dana.

Kad se kod djece prvi put pojavi infekcija RSV-om, kod 25 do 40 od 100 bolest će se očitovati simptomima bronhiolitisa ili pneumonije, a pet do 20 od 1000 oboljele djece mora se liječiti u bolnici. Najčešće se u bolnici liječe djeca mlađa od šest mjeseci.

Rizične skupine

Budući da nakon RSV infekcije ne ostaje trajna zaštita, ljudi se i kasnije u životu mogu zaraziti ovim virusom, no te ponovne infekcije imaju blažu kliničku sliku.

S druge strane, kod nekih rizičnih skupina kao što su nedonoščad (prijevremeno rođena djeca), djeca mlađa od dvije godine s težim prirođenim srčanim greškama ili kroničnim bolestima pluća te djeca i starije osobe s oslabljenim (kompromitiranim) imunološkim sustavom, RSV infekcije mogu biti posebno teške i životno ugrožavajuće.

Širenje bliskim kontaktom

Čovjek je jedini rezervoar infekcije. Virus se širi bliskim kontaktom – velikim kapljicama sekreta poput kihanja, kašljanja ili poljupca s oboljelom osobom te posredno preko kontaminiranih predmeta (na primjer igračaka ili radnih površina) ili ruku.

U umjerenim klimatskim područjima, pa tako i kod nas, epidemije RSV-om javljaju se u zimskim i ranim proljetnim mjesecima od studenog do ožujka svake godine, u pravilnim epidemijskim ciklusima, svakih osam do 14 mjeseci.

Kako se zaštititi 

Unatoč brojnim istraživanjima, cjepivo protiv RSV-a još nije dostupno. Međutim, širenje RSV-a moguće je spriječiti jednostavnim postupcima, posebno ako su prisutni simptomi prehlade:

  • redovito prati ruke (svoje i djetetove)
  • izbjegavati mjesta gdje se okuplja mnogo ljudi, posebno zatvorene prostore
bronhitis kod djece upala bronha kasalj

Bronhitis kod djece: koji su simptomi i kako ga spriječiti

Iako prilično čest, bronhitis može biti vrlo neugodan, a poseban oprez potreban je kod djece mlađe od 12 mjeseci

SAZNAJTE VIŠE
  • izbjegavati dijeljenje djetetovih osobnih stvari (poput dude varalice, čaše, pribora za jelo)
  • češće prati dječje igračke

Ako dijete pripada skupini s visokim rizikom za razvoj teškog oblika bolesti uzrokovane RSV-om, savjetujte se s liječnikom o dodatnim koracima koje možete poduzeti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button