ADIVA Plus sadržaj - 10. srpnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Crtice iz povijesti: 40 godina najpoznatijeg hrvatskog antibiotika

1980-ih godina brojna su klinička ispitivanja potvrdila odličnu učinkovitost i podnošljivost novog lijeka azitromicina koji se danas nalazi na tržištima diljem svijeta te glasi kao jedan od najčešće upotrebljavanih antibiotika

azitromicin antibiotik Pliva

Pliva, najveća farmaceutska tvrtka u južnoj Europi i jedan od najvećih hrvatskih izvoznika (do 2006. godine u vlasništvu RH) ima stogodišnju povijest. Naziv PLIVA kratica je od „Proizvodnja lijekova i vakcina“. Prethodnik današnje Plive bila je tvrtka Kaštel d.d., osnovana 1921. u Karlovcu; već nekoliko godina kasnije pokrenut je istraživački program te je, među prvima u svijetu, počeo proizvoditi sulfonamide, u to vrijeme važnu skupinu protuupalnih lijekova. Pedesetih godina prošlog stoljeća vlastitom su tehnologijom proizvedene prve količine vitamina C koji je, uz tetraciklinske antibiotike, postao Plivin najznačajniji proizvod. 

Slučajno otkriće koje je promijenilo povijest: kako je otkriven penicilin

Otkriće azitromicina

Desetljećima Pliva je svoj ugled i uspjeh gradila na kvalitetnom znanstveno-istraživačkom radu, suradnji s domaćim i svjetskim sveučilištima i znanstvenim institutima te na razvoju vlastitih tehnologija. Vlasnik je više od 380 patenata, a najveći je uspjeh postigla otkrićem novog antibiotika. 1980. godine tim stručnjaka otkrio je formulu kemijskog spoja azitromicina, djelatne tvari danas svjetski poznatog antibiotika.

Novi antibiotik po mnogočemu je bio različit od ostalih do tada primjenjivanih antibiotika. Male promjene u kemijskoj strukturi eritromicina uzrokovale su velike promjene u farmakokinetici i djelotvornosti novog lijeka. Azitromicin je predstavljen kao prvi predstavnik tzv. azalidnih antibiotika, kemijskom strukturom vrlo sličan makrolidima, ali s izuzetnim farmakokinetskim osobinama i širim antimikrobnim spektrom, osobito na neke gram-negativne mikroorganizme. Brojna klinička ispitivanja potvrdila su odličnu učinkovitost i podnošljivost ovog novog lijeka.

Samo tri dana je dovoljno

Azitromicin je imao izvrsnu učinkovitost na najčešće uzročnike infekcija, ciljano djelovanje na mjestu infekcije, odličnu podnošljivost i veliku prednost pred dotadašnjim antibioticima – jednostavno i kratko trajanje primjene. Naime, u najčešćoj indikaciji, infekciji dišnih putova, uzima se jedanput na dan tijekom samo tri dana. Učinkovito djeluje na tkiva zahvaćena upalom, pa terapija ostaje djelotvorna još pet do sedam dana nakon prestanka uzimanja lijeka.

Azitromicin rijetko uzrokuje nuspojave. Moguć je nastanak smetnji probavnog sustava (nadutost, mučnina, povraćanje, proljev i bol u trbuhu) i kožni osip, a može nastati i prolazni umjereni porast jetrenih enzima, no vrijednosti se normaliziraju za dva do tri tjedna nakon prestanka uzimanja lijeka.

Mogu ga uzimati i bolesnici s oštećenom bubrežnom funkcijom s obzirom na to da se tek neznatno izlučuje putem bubrega. Oprez je potreban u bolesnika s teže oštećenom jetrenom funkcijom. Zbog malobrojnih kliničkih podataka ne preporučuje se primjena tijekom trudnoće, osim kad je neophodno.

antibiotici rezistencija

Antibiotici: preporuke za njihovo odgovorno korištenje

Tijekom Europskog tjedna svjesnosti o antibioticima, potrebno je ponoviti i upozorenje o štetnosti njihova neopravdanog korištenja

SAZNAJTE VIŠE

Globalni uspjeh

Godine 1981. Pliva je svoj novi antibiotik patentirala diljem svijeta, uključujući i u SAD-u. Patent je istekao 2005. godine, a Pfizer, jedna od najvećih svjetskih farmaceutskih kompanija, preuzela je 1987. godine licencu za proizvodnju i komercijalizaciju proizvoda. Pliva i Pfizer su potpisali ugovor koji je Pfizeru dao ekskluzivna prava za prodaju azitromicina na tržištima SAD-a i Zapadne Europe, dok je Plivi pripalo tržište Centralne i Istočne Europe.

Već 40 godina azitromicin glasi kao jedan od najčešće upotrebljavanih antibiotika diljem svijeta. Smjernice za liječenje bolesnika s infektivnim bolestima uključuju ga među lijekove prve linije. Kod nas je dostupan u peroralnom i parenteralnom obliku (prašak za infuzijsku otopinu). Oralni oblici (tablete, kapsule, sirupi) u različitim su dozama, prikladni su svim dobnim skupinama. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button