Obiteljsko zdravlje - 25. kolovoza 2021.
AUTOR ČLANKA - Zoran Vrsaljko, san. ing., Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, ADIVA Plus sadržaj

Dosadni insekti: mogu li stjenice ugroziti naše zdravlje?

Gotovo svake godine, u našim turističkim krajevima, stjenice su povremeno na listi vrućih ljetnih tema zbog njihovih „napada“ na goste u apartmanima i hotelima

stjenice-insekti-zdravlje

Kućna stjenica (lat. Cimex lectularius L.; eng. Bed bug) pripada porodici beskrilnih insekata Cimicidae, koji se hrane krvlju. Rasprostranjena je na gotovo svim kontinentima, a uglavnom je nalazimo u područjima s umjerenom klimom.

Bezzz panike: Kako tretirati ubode insekata?

Kućna stjenica je 5,5 – 7 mm dužine i 2,5 – 3 mm širine. Tri do šest dana nakon oplodnje ženka polaže 6 – 10 jaja u razdoblju od oko 6 dana. Tijekom života može producirati do 200 jaja, nekada i više (do 500). Ima pet razvojnih stadija i u idealnim uvjetima (ljetni mjeseci) od jajašca do odrasle jedinke prođe oko šest tjedana.

Utjecaj na zdravlje

Stjenice su nametnici od  javnozdravstvenog značaja uglavnom zbog njihovih neugodnih uboda, a mogu predstavljati i ozbiljan zdravstveni problem zbog psihološkog stresa uzrokovanog ubodima.

Koliko je poznato, stjenice ne prenose uzročnike zaraznih bolesti. Unatoč činjenici da nemaju ulogu kao vektori (prijenosnici) uzročnika zaraznih bolesti, stjenice imaju javnozdravstveno značenje zbog lokalnih kožnih reakcija na ubode i zbog mogućega izazivanja anemije u ljudi koji žive u trajno infestiranim prostorima. Kod nekih osoba ubodi stjenica uzrokuju ozbiljan psihološki stres.

Kožne reakcije su posljedice tvari koje stjenice ubrizgavanju prilikom uzimanja obroka krvi. Najčešće lokalne reakcije javljaju se u obliku promjena nalik na one kod uboda komaraca. Kod preosjetljivih pojedinaca mogu se javiti i sistemske alergijske reakcije, sve do najtežeg oblika, tj. anafilaktičkog šoka.

Reakcije na ubode mogu biti odgođene do devet dana prije nego se lezije pojave, što može izazvati zabunu u pogledu porijekla ugriza. Alergijske reakcije se obično javljaju unutar jednog do 24 sata, a uključuju uzdignute crvenkaste promjene kože različitih veličina i oblika, uz svrbež i upalu.

Naseljavanje „slijepih putnika“

Stjenice se najčešće pojavljuju u različitim transportnim sredstvima poput zrakoplova, kruzera, autobusa, vlakova, brodova i jahti pa takvu pojavu nazivamo putničko-turističkom infestacijom. Pojavnost stjenica na našem prostoru s pravom možemo tumačiti kao posljedicu dolaska turista iz raznih dijelova svijeta i bolje prometne povezanosti s udaljenim destinacijama. Često mijenjanje turističkih destinacija, raširenost putovanja zrakoplovima, odvojeno putovanje prtljage od putnika i još mnogobrojni drugi čimbenici, omogućuju pasivan prijenos stjenica koje su zavučene u naborima prtljage, odjeće te u samim prijevoznim sredstvima.

Kada se stjenice donesu na neku destinaciju, koriste sve moguće načine širenja u novoj sredini, primjerice preko staroga namještaja, razne opreme, pokućstva, garderobe, ali i migracijom u susjedne prostore, sve u svrhu potrage za hranom.

Obitavaju u pukotinama zidova, podova, stropova, namještaja, ispod lajsni, okvira prozora, u štokovima vrata, ispod tapeta, između rubova i nabora posteljine i madraca, u okvirima slika, uz električne vodove, ispod utičnica, ispod tapeciranog namještaja…

Odrasle stjenice nalikuju sjemenkama jabuke, imaju karakterističan sladunjav miris, sličan mirisu plijesni, čak se uspoređuje i s mirisom svježih malina. Miris se javlja pri većoj infestaciji ili kad se stjenice nagnječe. Možemo ih uočiti i po malim crnim točkicama koje ostaju od njihovog izmeta te po krvavim tragovima na posteljini nakon njihovog hranjenja.

Ubodi, liječenje i prevencija

Stjenice se hrane obično noću i to krvlju čovjeka i sisavaca, a u njihovom nedostatku napadaju i ptice, žabe i guštere. Privlače ih toplina i ugljični dioksid (CO2). Hranjenje je bezbolno jer stjenica probija kožu s dvije šuplje cjevčice. Jednom cjevčicom injektira slinu koja sadrži antikoagulanse za sprečavanje zgrušavanja krvi i anestetike tako da domaćin ništa ne osjeća, a drugom povlači krv.

U većini slučajeva lokalne reakcije i svrbež mogu se ublažiti stavljanjem leda na mjesto uboda i uzimanjem antihistaminika na usta.

Prevencijske mjere i zaštita od stjenica koje kao pojedinci možemo učiniti su održavanje prostora i površina čistima. Kako stjenice migriraju najvećim djelom u prtljazi gostiju, obvezno je detaljno pregledavati prostore nakon njihove odjave i to tako da se pregledaju sve pukotine u prostoru. Posebnu pažnju treba obratiti na prtljažne prostore (tzv. sanduke kreveta). Uz to, valja pregledati posteljinu, madrace, podnice, uzglavlja kreveta, slike, stoliće, utičnice, audiovizualnu opremu, ogledala, rolete, rasvjetna tijela, laminatne i parketne podove itd. Metalne konstrukcije kreveta mogu ograničiti kretanje stjenica jer se teško penju po glatkim i tvrdim podlogama.

Samo ovlašteni izvođači DDD mjera mogu izvršiti suzbijanje stjenica.

pčela, ubodi kukaca

Stršljen, obad, pčela, komarac… Kako spriječiti ubod, a što učiniti nakon?

Nisu otrovni, ali njihova slina prodire pod kožu i izaziva upalno-alergijsku reakciju. Pomoći ćemo vam da otežate pristup svojoj...

SAZNAJTE VIŠE

Stjenice zahvaćaju i luksuzne prostore

Stjeničavost u svijetu posljednjeg desetljeća bilježi značajan porast. Pojava stjenica više nije osobina siromašnih i zapuštenih prostora. Stjenice su se danas prilagodile novim uvjetima i uspješno osvajaju nova područja, luksuzne stanove, hotele, hostele, a ponekad i škole i bolnice.

Članak u cijelosti pročitajte na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button