Zdrava prehrana - 22. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Mirisan i sočan lijek: osigurajte si ove zime svakodnevnu dozu jabuka

Blagotvorna svojstva jabuke toliko su poznata da se diljem svijeta ponavlja izreka - „Jabuka na dan, tjera doktora van!“ Ovo je voće i sastavni dio naše tradicije

Jabuke

Jabuke su voće s puno ljekovitih svojstava kojima vrijedi uvijek posvetiti prostor, a pritom ih vežemo za blagdansko vrijeme i običaje – jabuka se, naime, stavljala pod bor za Božić. Ta vrsta jabuka nosi i prigodno ime, božićnica mirisna – srednje je krupna, crvene boje i izrazito mirišljava. 

Bila je već u srednjem vijeku poznata po ljekovitosti. Jabuka je skupno ime za sorte Malus domestica Borkh., a pripada porodici Rosaceae. Razlikujemo više vrsta jabuka kao što su Malus communis Lam., Malus sylvestris Mill. (divlja jabuka), Malus pumila (pitoma jabuka), Malus Paradisiaca Med., Pirus malus v. austera (kisela jabuka) i druge.

Od jajeta do jabuke

Jabuka je listopadno drvo koje doseže visinu do deset metara. Ima široke, nepravilne i dosta guste krošnje, a cvjetovi su ružičasti ili bijeli, pojedinačni ili po dva-tri zajedno. Cvjeta od travnja do svibnja. Jabuka je jedna od najrasprostranjenijih voćki. Oko 800. godine Karlo Veliki naredio je sadnju jabuka u njemačkim zemljama, od kojih se do 1600. godine razvilo više od 200 različitih vrsta.

Iz vremena Starog Rima potječe uzrečica – ab ovo usque ad mala, što znači od jajeta do jabuke. Tada je bilo uobičajeno obrok započeti jajetom, a završiti jabukom. Bila je iznimno cijenjena zbog svoje arome, slatkoće, ali i ljepote. Prema vremenu sazrijevanja razlikujemo rane ili ljetne, srednje rane ili jesenske te kasne ili zimske jabuke.

Ljekoviti sastojci

Domovina pitome jabuke je Azija, no danas je rasprostranjena diljem svijeta. Jabuka sadrži i do 90 posto vode u kojoj su otopljene različite tvari te prolazi kroz želudac u roku od 15 – 20 minuta. Zato je treba jesti prije obroka ili nekoliko sati poslije.  Od važnijih sastojaka u jabuci najprije spomenimo vlakna, od čega je 70 posto netopivih vlakana (celuloza i hemiceluloza) te 30 posto topljivih (pektin).

Pektini se najviše nalaze u kori te imaju važno djelovanje jer vežu i odstranjuju iz organizma razne otrove

Osim toga, smanjuju štetni kolesterol, kao i štetne utjecaje zračenja. Jabuka sadrži i karotenoide, jabučnu i druge organske kiseline, među kojima su i elagična, klorogenična te kafeična. Sadrži i brojne mineralne tvari, a zreli plodovi bogati su vitaminima A, E, C, B3, B5, B6, B9 i K. Bogata je kalcijem, željezom, magnezijem, cinkom, sadrži niz minerala u tragovima (među ostalim i fosfor!), potom i dekstrozu, jabučnu, citronsku i jantarnu kiselinu, mliječnu i oksalnu kiselinu, pektinske tvari, vosak, taninsku, salicilnu kiselinu i mnoge druge sastojke.

Jabuke su i sastavni dio programa detoksikacije. Očistite svoj organizam uz pomoć ovih detaljnih savjeta.

Tjera umor i bolesti

Dakle, jabuke imaju niz svojstava koje nijedna druga voćka nema, pokazuju antioksidativna svojstva, a njihov blagotvorni učinak je više puta znanstveno dokazan, kao što je dokazan i povoljan učinak u prevenciji kardiovaskularnih bolesti – povišen krvni tlak, povišeni lipidi u krvi, hiperglikemija i upale. Zahvaljujući visokom udjelu polifenola jabuke štite srce i krvne žile.

Umorni ste? Pojedite jabuku! Korisna je za dobar san, a može pomoći protiv kroničnog umora, ali i vrtoglavice, pretilosti, glavobolje, migrene, proljeva, povraćanja, bolesti grla, proširenih vena, opstipacije te mnogih drugih bolesti i stanja. Sve te namjene ispitivane su u brojnim istraživanjima.

Jabuka može pomoći i kod konstipacije, odnosno pri reguliranju stolice pa se zbog toga preporučuje pojesti jabuku odmah ujutro na prazan želudac. Jabuke koje se konzumiraju ne smiju biti hladne, no trebaju se dobro prožvakati jer su tada lakše probavljive.

Umorni ste? Pojedite jabuku! Korisna je za dobar san, a može pomoći protiv kroničnog umora, ali i vrtoglavice, pretilosti, glavobolje…

Ukusna hrana i grickalica

Jabuka nije samo odlično sredstvo protiv konstipacije i loše probave, nego služi i za suzbijanje proljeva. Govoreći o ljekovitom dijelu biljke, koriste se prije svega plodovi, a u pučkoj medicini upotrebljavaju se i svježi listovi te se sabiru prema potrebi. Jabuka se ne koristi samo kao sirovo voće nego se može koristiti i kuhana, pečena ili konzervirana te kao zdrava grickalica – sušeni čips od jabuke.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button